Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στους δρόμους βγάζει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τους εργαζόμενους στην Κέρκυρα

Απεργία
21 Σεπτεμβρίου 2023 / 09:28
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στις 11 το πρωί η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Θα ακολουθήσει πορεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι και από την Κέρκυρα συμμετέχοντας στην πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ αλλά και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΚΚ), με σημείο αιχμής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για 13ωρη ημερήσια απασχόληση και φέρνει τις συμβάσεις «μηδενικού χρόνου».

Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο ΕΚΚ, ενώ ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλούν σε προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στα Γενικά Λύκεια με κατεύθυνση στη συνέχεια στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να ενωθούν με το υπόλοιπο σώμα.

Στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΚ θα συμμετέχει επίσης ο Σύνδεσμος Οικοδόμων και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν λάβει σχετική απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή απεργία. Παράλληλα το «παρών» θα δώσει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποψήφιος Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας, Γιάννης Μπορμπότης, μαζί με υποψήφιους της ΛΑΣΥ, όπως και η παράταξη «Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία στα Ιόνια» (ΑΡ.Σ.Ι) που κατέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου με επικεφαλής του ψηφοδελτίου τον Γιώργο Ραιδεστινό ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ απευθύνει και η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Η απεργιακή συγκέντρωση θα εξελιχθεί στη συνέχεια σε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους εργαζόμενους να διατρώνουν την αντίθεσή τους στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίσθηκε, την Δευτέρα (18/09) κατά πλειοψηφία επί της Αρχής.
                                   
Κανονικά οι πτήσεις στο Ι.Καποδίστριας

Οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και κατ’επέκταση και στην Κέρκυρα πραγματοποιούνται κανονικά, καθώς κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Τηλεπικοινωνιακών και ΟΣΥΠΑ, μετά από προσφυγή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του υπουργείου Μεταφορών.
Για την Κέρκυρα, σήμερα είναι προγραμματισμένες 62 πτήσεις εξωτερικού και 5 εσωτερικού.

Σχολεία

Η συμμετοχή των δασκάλων και των καθηγητών στην απεργία που έχουν προκηρύξει τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες τους, θα κρίνουν κατά πόσο θα επηρεαστεί τελικά η λειτουργία των σχολείων σε τοπικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως και όπου έχει δηλωθεί από τους εκπαιδευτικούς συμμετοχή στην απεργία, οι γονείς έχουν ενημερωθεί εγκαίρως από τις διευθύνσεις των σχολείων, για την σημερινή διαμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος.

Απόσυρση

Τα Συνδικάτα, τα Σωματεία και οι παρατάξεις που συμμετέχουν στην σημερινή απεργία ζητούν την απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο καθιερώνει μεταξύ άλλων τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας, την εργασία σε διαδοχικούς εργοδότες, τις 13 ώρες εργασίας την ημέρα, αλλά και τις συμβάσεις «μηδενικού χρόνου», δηλαδή συμβάσεις στις οποίες ο εργαζόμενος προσφέρει τη διαθεσιμότητά του να εργαστεί, χωρίς να είναι προκαθορισμένη η διάρκεια της εργασίας του κ.α. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ  δεν έλαβε απόφαση για απεργία κατά την συνεδρίασή της, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.