Ερώτηση Δημ. Μπιάγκη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Κατοχύρωση χώρου μνήμης αντιδικτατορικής αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα της ανάγκης κατοχύρωσης χώρου μνήμης αντιδικτατορικής αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φέρνει στη Βουλή, μετά από πρόταση του Τομέα Άμυνας, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης.
Ο Βουλευτής υπενθυμίζει ότι δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το χουντικό Ν.Δ. 132/69 (Α΄35/3.3.1969) περί ίδρυσης και λειτουργίας των πολεμικών μουσείων, το οποίο παρέχει το άλλοθι στη Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης για τη μη συνέχιση λειτουργίας της διαρκούς έκθεσης Αντιδικτατορικού Αγώνα, με τίτλο “Διότι δεν συνεμορφώθην”, σε χώρο του Μουσείου, που παραχωρήθηκε στον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, μέσω χρησιδανείου.
Εντούτοις, όπως σημειώνεται από το Βουλευτή, η κατοχύρωση μόνιμης λειτουργίας της υπόψη έκθεσης στο συμβολικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, εξυπηρετεί απόλυτα τους σκοπούς της διατήρησης της ιστορικής μνήμης αλλά και της εκπαίδευσης των νέων γενιών για τον αντιδικτατορικό αγώνα αλλά και το ζητούμενο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν αντίκειται στους σκοπούς που τίθενται ακόμη και από τον ισχύον χουντικό θεσμικό πλαίσιο.
Ερωτάται τέλος ο αρμόδιος Υπουργός αν προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες:
- αφενός μεν για την κατοχύρωση μόνιμης λειτουργίας του χώρου Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης του ΣΦΕΑ 1967-1974 στο Πολεμικό Μουσείο, μέσω κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης, καταργώντας παράλληλα το χουντικό Ν.Δ. 132/69, και
- αφετέρου δε για την αποτροπή της έξωσης του ΣΦΕΑ 1967-1974 και την παραμονή του στον χώρο μνήμης του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ανανεώνοντας το χρησιδάνειο που έχει λήξει, τουλάχιστον μέχρι τη μόνιμη διευθέτηση του θέματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ