Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην απεργία της Πέμπτης 21/9
«Όχι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - Δεν συμβιβαζόμαστε με τον εργασιακό μεαίωνα και τη σύγχρονη σκλαβιά»
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ). Αν και κράτος και κυβέρνηση φάνηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα εξαιρετικά ανίκανοι να υπερασπιστούν τη ζωή του λαού μας, αφήνοντας τον να καεί και να πνιγεί, τώρα εμφανίζονται εξαιρετικά αποτελεσματική στην υπεράσπιση της κερδοφορίας των μεγάλων αφεντικών. Το νέο νομοσχέδιο – έγκλημα που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ προς ψήφιση, ενσωματώνοντας την Οδηγία 2019/1152 της ΕΕ αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αντεργατική αλυσίδα που φτιάχνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Όπως πλέον κυνικά ομολογούν και οι ίδιοι, έρχεται ύστερα από απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών και έχει ως σκοπό την παραπέρα θωράκιση των κερδών τους. Στον αντίποδα φέρνει νέο ξεζούμισμα και ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους, διαμορφώνοντας συνθήκες εργασίας και ζωής όμοιες με εκείνες που ζούσαν οι εργαζόμενοι πολλούς αιώνες πίσω!
Ο Υπουργός εργασίας, Γεωργιάδης, πατάει πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο που διαχρονικά έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και στον νόμο "Χατζηδάκη" που θέσπισε την 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή και το πάει ένα βήμα παραπέρα. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
• δουλειά 13 ώρες τη μέρα, όπως και όπου θέλει η εργοδοσία (αρ. 9) δίνοντας τη δυνατότητα για "παράλληλη απασχόληση" σε περισσότερους από έναν εργοδότες και με μόνη προϋπόθεση ένα ελάχιστο διάστημα ανάπαυσης 11 ωρών ανάμεσα στις διαδοχικές δουλειές
• ενταφιασμό της κυριακάτικης αργίας (αρ. 27) και για τους εργαζόμενους στη Βιομηχανία Τροφίμων, καθώς και για εκείνους σε επιχειρήσεις εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παραγωγής προϊόντων εμφιάλωσής τους
• το τέλος του 5ημέρου στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, αλλά και σε όσες 24ωρης λειτουργίας επικαλούνται "φόρτο εργασίας", θεσμοθετώντας την 6ήμερη εργασία
• "ακαθόριστες μορφές απασχόλησης", όπως είναι οι συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contracts) και κατά παραγγελία (on demand contracts). Έτσι ένας εργαζόμενος δε θα γνωρίζει αν και πότε θα έχει δουλειά, αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει, πόσα χρήματα θα βγάζει το μήνα, δεν μπορεί να οργανώνει τίποτα στη ζωή του
• απελευθέρωση απολύσεων θεσμοθετώντας τη λεγόμενη "δοκιμαστική περίοδο" διάρκειας έξι μηνών (άρθρο 4) και παράλληλα διατηρώντας την αντεργατική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολύονται "χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση" μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης εργασίας (άρθρο 19)
• ποινικοποίηση της απεργίας, όπου με βάση το άρθρο 31 προβλέπονται ποινές φυλάκισης "τουλάχιστον έξι μηνών" και χρηματικές ποινές για όποιον "παρεμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ελεύθερη και ακώλυτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας" ή "συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια απεργίας ή ανεξαρτήτως αυτής". Μάλιστα, προβλέπει πως η "επανειλημμένη τέλεση" συνιστά "επιβαρυντική περίσταση"
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μέρος των όσων προβλέπει ο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ. Μάλιστα, ο Υπουργός Εργασίας Γεωργιάδης το παρουσιάζεται ως "δικαίωμα" των εργαζόμενων, αν θέλουν να αυξήσουν το εισόδημά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος για να χρυσώσει το χάπι για το νέο αντεργατικό έκτρωμα και η αναφορά του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για "ξεπάγωμα των τριετιών" από την επόμενη χρονιά! Αλήθεια τι θα γίνει με τα αναδρομικά των τριετιών από το 2012; Ακόμα κι αν ισχύσει αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η πρώτη αύξηση λόγω τριετίας θα δοθεί στους εργαζόμενους το 2027 και βλέπουμε, με προϋπόθεση ότι μέχρι τότε η ανεργία δεν θα έχει σκαρφαλώσει ξανά στα επίπεδα που η εργοδοσία αξιοποιεί για να ζητάει μέτρα μείωσης του "μισθολογικού κόστους". Πώς θα μειωθεί όμως η ανεργία όταν και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθιερώνεται η 6ημερη δουλειά και η δουλειά τις Κυριακές, ώστε να αποφύγουν οι μεγαλοεργοδότες την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων και να "ξεζουμίσουν" το ήδη υπάρχον προσωπικό;
Δεν αρκούσαν λοιπόν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα όπλα της ευελιξίας που βρίσκονται ήδη στην αντεργατική νομοθεσία με την ημιαπασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, την εποχική εργασία και άλλες μορφές εργασιακής ομηρίας, γι' αυτό και προστέθηκαν νέα μέτρα για να προσαρμόζονται καλύτερα ο χρόνος και οι όροι εργασίας στις διαθέσεις και τις ανάγκες της εργοδοσίας. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης μόνο δεινά και μέτρα που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του λαού μπορεί να φέρει στη ζωή του εργαζόμενου.
Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και το μισθό του. Να απολαμβάνει ο ίδιος και η οικογένεια του ό, τι μπορεί να του προσφέρει η άνοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, αλλά του το στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε καθαρά: Δεν θα συμβιβαστούμε με τον εργασιακό Μεσαίωνα και τη σύγχρονη σκλαβιά!
Δεν είναι πρόοδος ο εργαζόμενος να δουλεύει σε δύο δουλειές για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα, δεν είναι πρόοδος να ξεζουμίζεται 13 ώρες την ημέρα για τα κέρδη της εργοδοσίας. Είναι σύγχρονη σκλαβιά και αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να την νομιμοποιήσει.
Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαντάμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε χρόνο! Να βάλουμε μπλόκο στα σχέδια της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, να υπερασπιστούμε τη δουλειά και τη ζωή μας.
Όπως άλλους νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις και τους έχουμε πετάξει στα σκουπίδια οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας, το ίδιο να κάνουμε και για αυτό το νέο αντεργατικό έκτρωμα! Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.