Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλη ζήτηση από ξένους για πολυτελείς κατοικίες στην Κέρκυρα

Κτηματαγορά
15 Σεπτεμβρίου 2023 / 13:19
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Χρυσοπληρώνουν» για να αποκτήσουν τη γη ή τη βίλλα των ονείρων τους. Σημαντικά μειωμένο το ενδιαφέρον από μεσαίους πελάτες για ακίνητα έως 200.000 ευρώ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διατηρείται και επαυξάνεται η ζήτηση για κατοικίες πολυτελείας στην Κέρκυρα, ωστόσο την ίδια στιγμή παρατηρείται σημαντική πτώση στους πελάτες μεσαίου και χαμηλού βεληνεκούς.

Σε δυο ταχύτητες κινείται η κτηματαγορά της Κέρκυρας τη φετινή χρονιά, όπως διαπιστώνουν έμπειροι μεσίτες. Από τη μια παρουσιάζεται αύξηση στους δυνατούς αγοραστές που είναι διαθέσιμοι να «χρυσοπληρώσουν» για να αποκτήσουν τη γη ή τη βίλλα των ονείρων τους και από την άλλη, πολύ λιγότερη είναι η ζήτηση για ακίνητα αξίας από 50.000 – 200.000 ευρώ που αναζητούν μεσαίας και χαμηλής δυναμικής πελάτες.

«Πέρσι ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 10 ετών. Φέτος παρατηρούμε μια αύξηση 20%-30% στους μεγάλους πελάτες που ψάχνουν πολυτελείς κατοικίες για αγορά ή παραθαλάσσια οικόπεδα για να χτίσουν και ταυτόχρονα μια πτώση 60% στους μικρούς πελάτες που ενδιαφέρονταν για παλιές κατοικίες», ανέφερε στην «Ε» ο μεσίτης Διονύσης Πάγκαλης.

Πρώτη στη ζήτηση

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη Έκθεση του οίκου Greece Sotheby’s International Realty (δημοσιεύθηκε στις 11/09/2023) που αφορά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Κέρκυρα βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις για κατοικίες πολυτελείας στην Ελλάδα με ποσοστό 18,1%, αφήνοντας πίσω της κατά σειρά, την Αθηναϊκή Ριβιέρα (9%), τη Μύκονο (7,4%), το κέντρο της Αθήνας (5,6%), την Πάρο (5,1%), τη Λευκάδα (4,5%), την Κρήτη (4,3%), την Κέα (3,7%), την Τήνο (3,4%) και την Ρόδο (3%).

«Η Κέρκυρα παρέμεινε ο πιο δημοφιλής προορισμός, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή γοητεία του νησιού για όσους αναζητούν πολυτελή ακίνητα. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κατέγραψε σημαντική αύξηση της ζήτησης, ξεπερνώντας την παραδοσιακά περιζήτητη Μύκονο, η οποία σημείωσε 17,9% πτώση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Σημειωτέον, το κέντρο της Αθήνας ανέβηκε στην 4η θέση, ξεπερνώντας αρκετά φημισμένους νησιωτικούς προορισμούς. Αυτή η μετατόπιση υποδηλώνει μια αυξανόμενη έλξη της αστικής πολυτέλειας ζώντας μέσα στη ζωντάνια της ελληνικής ιστορικής πρωτεύουσας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Έκθεση.

 

Οι αγοραστές και τα ποσά

Ισραηλινοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί και λιγότερο Ευρωπαίοι είναι κυρίως αυτοί που δε διστάζουν να δαπανήσουν μέχρι και εκατομμύρια για να αποκτήσουν μια πολυτελή κατοικία στην Κέρκυρα, όπως επισημαίνουν στην «Ε» έμπειροι μεσίτες.

Ανάλογα με τις ανέσεις, την θέση, την κατάσταση και εάν έχει θέα διαμορφώνεται και το αντίτιμο. Από 500.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ. «Το ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες έχει αυξηθεί από πέρσι. Οι πιο ακριβές βίλλες εντοπίζονται στο τμήμα από Νησάκι έως Κασσιώπη. Το αντίτιμο κυμαίνεται από 5 – 10 εκατ. ευρώ », επισήμανε ο κ. Πάγκαλης.

Όπως είπε, αμείωτο εξακολουθεί και παραμένει το ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας, στην παλιά πόλη. Ωστόσο δεν υπάρχει διαθεσιμότητα και σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο σπίτι, το τ.μ. κυμαίνεται από 4.000 – 5.000 ευρώ για ένα οίκημα σε καλή κατάσταση. Παράλληλα, μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για παραθαλάσσια οικόπεδα από Παλαιοκαστρίτσα έως Χαλικούνα, από Μπαρμπάτι έως Νησάκι αλλά και κεντροδυτικά από Αη Γόρδη έως Χαλικούνα. Κατά μέσο όρο το στρέμμα πωλείται από 100.000 – 120.000 ευρώ.

«Για παράδειγμα παραθαλάσσια οικόπεδα πέντε στρεμμάτων σε καλές τοποθεσίες στον Χαλικούνα και τον Παραμόνα πωλούνται προς 500.000 ευρώ», δήλωσε στην «Ε» ο μεσίτης Θανάσης Γραμμένος.

 

Στο «ναδίρ»

Στο μεταξύ αν και οικονομικότερες λύσεις για αγορά κατοικίας προσφέρονται στην ενδοχώρα, ωστόσο δεν υπάρχει το αναμενόμενο ενδιαφέρον. «Βλέπουμε ότι υπάρχει πτώση της ζήτησης για μικρές και παλιές κατοικίες στα χωριά και αλλού που πωλούνται από 50.000 – 200.000 ευρώ. Μειώθηκαν οι μικροί πελάτες με αυτές τις οικονομικές δυνατότητες», διευκρίνισε ο κ. Πάγκαλης.

Photo@PIXABAY

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.