Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άνοιξε η Γέφυρα Κουρκουμέλη

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
12 Σεπτεμβρίου 2023 / 09:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η διέλευση είναι δυνατή μόνο για ΙΧ αυτοκίνητα και οχήματα έως και 3,5 τόνους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ταλαιπωρία τέλος για τους οδηγούς που κινούνταν προς την δυτική πλευρά της μέσης Κέρκυρας από το ανατολικό τμήμα του νησιού και αντίστροφα, μέσω της Γέφυρας Κουρκουμέλη (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ της "Ε"). Το έργο ολοκληρώθηκε και η γέφυρα μετά την αποκατάστασή της παραδόθηκε το πρωί της Δευτέρας (11/09) στην κυκλοφορία.

Η διέλευση είναι δυνατή μόνο για ΙΧ αυτοκίνητα και οχήματα έως και 3,5 τόνους.

Πολυσύνθετο έργο

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη, επρόκειτο για ένα πολυσύνθετο έργο, το οποίο είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ενώνει δυο βασικούς κεντρικούς άξονες της Κέρκυρας, την Εθνική Πέλεκα με την Εθνική Παλαιοκαστρίτσας. Μάλιστα τα οχήματα που διέρχονται ημερησίως από τη γέφυρα αγγίζουν τις 15.000.

«Η Τεχνική Υπηρεσία αμέσως μετά την κακοκαιρία Μπάλος έδρασε πολύ σύντομα, ώστε να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μελέτες και να πάρει όλες τις εγκρίσεις. Αμέσως μετά την έγκριση από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και μέσα σε δυο μήνες ολοκλήρωσε αυτό το γεφύρι, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλη την Κέρκυρα, καθώς χρησιμοποιείται από 15.000 οχήματα ημερησίως», τόνισε ο κ. Ορφανουδάκης.

Η παράδοση του έργου ανακούφισε τους διερχόμενους, οι οποίοι μέχρι πριν λίγα 24ωρα υποχρεούντουν στον γύρο του θριάμβου για να πάνε στη δουλειά τους. Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, πραγματοποιούνταν μέχρι πρόσφατα, μέσω του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου της περιοχής, ωστόσο οι οδικές αυτές αρτηρίες «πάσχουν» και τα παράπονα των οδηγών δεν έλειπαν όχι μόνο για την κατάσταση των δρόμων αλλά και για τον πολλαπλάσιο χρόνο που δαπανούσαν για τις μετακινήσεις τους.

Μετρήσεις

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις από τον μελετητή, ώστε να διαπιστωθεί και το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δεχθεί η γέφυρα. Έως τότε όμως παραμένει το όριο διέλευσης έως τους 3,5 τόνους.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εργασίες που εκτελέστηκαν αφορούν τα προσωρινά μέτρα στατικής ενίσχυσης του φορέα της γέφυρας. Παράλληλα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ζητήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότηση ύψους 570 χιλ.€ ώστε να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί τόσο η μελέτη οριστικών μέτρων όσο και η κατασκευή τους.

 

ΦΩΤΟ ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.