Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ικανοποίηση για την τουριστική κίνηση του Σεπτεμβρίου

Τουρισμός
08 Σεπτεμβρίου 2023 / 10:21
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε καλό επίπεδο οι πληρότητες στις κλίνες του νησιού. Συνεχίζονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ικανοποιητική είναι η πορεία της τουριστικής κίνησης στην Κέρκυρα τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα κινούνται σε καλό επίπεδο, ενώ με θετικό πρόσημο «έκλεισε» ο Αύγουστος, παρά την ανησυχία που είχε δημιουργηθεί από τις φωτιές που ξέσπασαν στο ΒΑ τμήμα του νησιού τον Ιούλιο, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να δίνουν την απαιτούμενη ώθηση .

Στο 75% - 85% κινούνται κατά μέσο όρο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία για τον Σεπτέμβριο, όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης. «Οι πληρότητες ποικίλουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αναμένουμε ωστόσο και κρατήσεις που θα μπουν μέσα στον μήνα. Η ροή τους είναι στα συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επόμενη σεζόν. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι έχουν υπογράψει με τους τουριστικούς πράκτορες τα συμβόλαια  για το 2024, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα των ξενοδοχείων έχουν αρχίσει να δέχονται και κάποιες προκρατήσεις. «Παράλληλα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην τουριστική έκθεση στο Λονδίνο που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο», διευκρίνισε ο κ. Βούλγαρης.

Στο 80%-85% στα ενοικιαζόμενα

Και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια όμως η εικόνα είναι θετική. «Οι πληρότητες του Σεπτεμβρίου κυμαίνονται στο 80% - 85% και οι κρατήσεις συνεχίζονται ικανοποιητικά. Υπάρχουν και για τον Οκτώβριο. Τα τελευταία 3-4 χρόνια ο Οκτώβριος έχει εξελιχθεί σε έναν ζωντανό μήνα. Ευχόμαστε και οι καιρικές συνθήκες να βοηθήσουν», επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός.

Φέτος μάλιστα οι εταιρείες low cost Ryanair και Jet2 έχουν εμπλουτίσει με 41 επιπλέον πτήσεις το πρόγραμμά τους για τον μήνα Οκτώβριο, όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος. Ειδικότερα το πρόγραμμα της Ryanair εμπλουτίστηκε με 30 περισσότερες πτήσεις από 9 προορισμούς, ενώ η Jet2 πρόσθεσε 11 πτήσεις επιπλέον από τη Μεγ. Βρετανία.

Πρώτοι οι Βρετανοί

Η βρετανική αγορά εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στις κλίνες της Κέρκυρας και τον Σεπτέμβριο. Γερμανοί και Γάλλοι τουρίστες εξακολουθούν να έρχονται, ενώ λιγότεροι είναι πλέον οι Βαλκάνιοι κι οι Ιταλοί που έχουν καλύτερη δυναμική τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στον κλάδο της εστίασης η κίνηση εντός της πόλης κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, όπως δήλωσε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Νίκος Λάτσας.  Όπως μάλιστα διευκρίνισε η πόλη ευνοείται στην κίνηση όταν ο καιρός χαλάει, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στις παραλίες.

Καλεντάρι

Η προσπάθεια βέβαια των τουριστικών φορέων του νησιού επικεντρώνεται στην επέκταση της σεζόν στα άκρα της, κάτι ωστόσο που θα συμβεί αν και οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β΄βαθμού, συμβάλλουν σε αυτό, όπως τονίζουν. Σ

το πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκεται, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καλενταριού, με όλες τις εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, ως ένα επιπλέον κίνητρο επίσκεψης  στο νησί εκτός σεζόν. «Το καλεντάρι αναμένεται να βγει στον αέρα στις αρχές του 2024, ώστε να προλάβουμε την νέα τουριστική περίοδο», διευκρίνισε ο κ. Βούλγαρης.

Όπως πάντως ανέφερε ο κ. Κατσαρός, ήδη η Καλαμάτα έχει αναδείξει την ελαιοσυγκομιδή για την προσέλκυση τουριστών με σκοπό την διεύρυνση της σεζόν.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.