Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας για τα πρόσφατα γεγονότα στον Κάβο

Λαϊκή Συσπείρωση
06 Σεπτεμβρίου 2023 / 13:34

«Στη βάση της Διακήρυξης και του Προγράμματος μας, τοποθετούμαστε ξεκάθαρα και χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά»

ΚΕΡΚΥΡΑ (Λα.Συ. Νότιας Κέρκυρας). Καμιά δημοτική παράταξη και κανένας πολίτης δεν έχει πια το δικαίωμα να εξωραΐζει, να δικαιολογεί και να προσπαθεί να ωραιοποιήσει, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, την τραγική κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή του Κάβου, προσδοκώντας μερικές ψήφους.

Μια περιοχή, ίσως την ομορφότερη της Νότιας Κέρκυρας, η οποία κυριολεχτικά καταστράφηκε από την επικράτηση ενός ανεξέλεγκτου και επικίνδυνου τουριστικού μοντέλου, βασισμένου στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την προσέλκυση τουριστών με την υπόσχεση ότι στον Κάβο μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, και η οποία βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο της διεθνούς και εγχώριας ειδησεογραφίας για  αλλεπάλληλα ακραία περιστατικά.

Μια περιοχή που ενώ κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, στερείται στοιχειώδεις υποδομές, τα καταλύματα δεν είναι συνδεδεμένα στο αποχετευτικό δίκτυο, τα σκουπίδια εναποτίθενται ανεξέλεγκτα στους δρόμους, η υδροδότηση είναι ανεπαρκής, η πρόσβαση στην παραλία φράζεται από παράνομες καταπατήσεις και περιφράξεις.

Όσες ηρωικές προσπάθειες και αν κατέβαλαν οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες και πολίτες, να θέσουν κανόνες και να προστατεύσουν τις περιουσίες και τις δουλειές τους, προσέκρουσαν στην μέχρι παρεξηγήσεως στάση ουδετερότητας και την αδιαφορία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Γιατί με συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη, ποτέ δεν προχώρησε η χωροταξική – πολεοδομική μελέτη της Δημαρχίας Νίκου Κουλούρη, ποτέ δεν ορίστηκαν όρια οικισμού, καθορισμός χρήσεων γης, οριοθέτηση για τις οχλούσες χρήσεις, διάνοιξη δρόμων και μονοπατιών προς την παραλία, υποχρέωση διαχείρισης των λυμάτων και των σκουπιδιών με σεβασμό στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Γιατί με συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη, δεν μπήκε ποτέ κανένας κανόνας από την Δημοτική Αρχή και ποτέ δεν διενεργήθηκε κανένας σοβαρός έλεγχος, γιατί αυτό εξυπηρετούσε την δοσοληψία και την συναλλαγή με το παρακράτος της νύχτας του Κάβου, που στραγγαλίζει επαγγελματικά τους έντιμους βιοπαλαιστές γιατί αυτό εξυπηρετούσε την στρατηγική σταδιακής υποβάθμισης της αξίας της γης και τελικά την αρπαγή και την συγκέντρωσή της στα χέρια λίγων.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά να αποφασίσουμε ότι αυτή η τραγική πραγματικότητα μπορεί, πρέπει και είναι εφικτό να την αλλάξουμε, με ανοιχτή δημόσια διαφανή συνεργασία και διάλογο μεταξύ των φορέων, των επαγγελματιών και του Δήμου, στην βάση των αναγκαίων κανόνων για την προστασία της ζωής και της φύσης.

Στη βάση της Διακήρυξης και του Προγράμματος μας, τοποθετούμαστε ξεκάθαρα και χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά. Επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στα εκφυλιστικά φαινόμενα, να αναλάβουμε σαν νέα Δημοτική Αρχή την ευθύνη ώστε με έλεγχο, με κανόνες, με σωστή διαχείριση και με τα απαραίτητα έργα υποδομής, ο Κάβος να γίνει πολύ καλύτερος, να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, των εργαζομένων, των τίμιων επαγγελματιών και των επισκεπτών του.