Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευρεία επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών νοτιοδυτικά της Ζακύνθου (video)

Επιχείρηση διάσωσης
01 Σεπτεμβρίου 2023 / 13:35

Οι 76 αλλοδαποί, είχαν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές του Μποντρούμ με προορισμό την Ιταλία

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ενημερώθηκε, τις πρωινές ώρες της Τετάρτης το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΚΣΕΔ) ότι ιστιοφόρο σκάφος πλέει σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 64 ν.μ. ΝΔ  της Ζακύνθου, με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Άμεσα δεσμεύτηκαν τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ δόθηκε εντολή σε ένα Παράκτιο Περιπολικό και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού να μεταβούν στην περιοχή.

Αρχικώς το σκάφος εντοπίστηκε από το φέρι «EGY CROWN» σημαίας Αιγύπτου, το οποίο έλαβε οδηγίες από το ΕΚΣΕΔ να παραμείνει στο σημείο μέχρι την προσέγγιση του Περιπολικού.

Εν συνεχεία και καθώς το ιστιοπλοϊκό σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη, με εντολή του Συντονιστικού Κέντρου Διάσωσης το πλοίο «EGY CROWN» περισυνέλεξε τους 76 αλλοδαπούς.

Η μετεπιβίβαση των αλλοδαπών στο Περιπολικό πλοίο του Λιμενικού πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή του νησιού Σχίζα και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Καλαμάτας, όπου παρελήφθησαν από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Το ιστιοπλοϊκό αρχικά ρυμουλκήθηκε από το φέρι και εν συνεχεία από το αλιευτικό σκάφος «ΧΑΡΟΥΛΑ», συνοδεία του Λιμενικού στο λιμάνι Καλαμάτας.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν τρεις από τους αλλοδαπούς, για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εγκληματική οργάνωση και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Οι 76 αλλοδαποί, είχαν ξεκινήσει πρωινές ώρες την 25/08/2022 από άγνωστο σημείο των τουρκικών ακτών του Μποντρούμ με προορισμό την Ιταλία.