Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο σχολικό κουδούνι

ΕΝΑΡΞΗ
31 Αυγούστου 2023 / 09:17
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στη θέση τους τα βιβλία και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Αναμένονται οι προσλήψεις αναπληρωτών που θα δείξουν και τα κενά. Παρεμβάσεις και συντηρήσεις στα σχολεία του νομού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ήδη οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, ώστε τα διδακτήρια να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στον καθιερωμένο Αγιασμό.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο τα βιβλία έχουν παραληφθεί ώστε να διανεμηθούν στους μαθητές μετά τον Αγιασμό, ενώ έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους οι 136 μόνιμοι εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων που διορίστηκαν πρόσφατα στα σχολεία του νομού.

Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα για την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών που θα δείξουν και τα κενά. «Θα δούμε μετά τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών τα εναπομείναντα κενά. Πάντα προκύπτουν κάποια, λόγω των αδειών κύησης, λοχείας και ανατροφής που δικαιούνται να πάρουν οι εκπαιδευτικοί. Όλα τα δεδομένα πάντως δείχνουν ότι θα έχουμε ένα καλά εκπαιδευτικά οργανωμένο ξεκίνημα για τη νέα σχολική χρονιά», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος.

 

«Λίφτινγκ» στα σχολικά κτίρια

Στο μεταξύ σε ανανεωμένους σχολικούς χώρους θα βρεθούν σε αρκετές περιπτώσεις μαθητές της Κέρκυρας από άκρη σε άκρη του νησιού μετά τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ή συνεχίζονται από τους τρεις δήμους.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται από το Δήμο Κ. Κέρκυρας έργα ενεργειακής αναβάθμισης ( περιλαμβάνουν επισκευές σε εξωτερικούς χώρους, στέγες, κουφώματα κ.α.) στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, στο 6ο Δημοτικό, στο 1ο, 2ο και 3ο Γενικά Λύκεια, όπως και εκτεταμένες εργασίες συντήρησης (οικοδομικές, επιχρισμάτων, στεγών, κουφωμάτων κ.α.) στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, στο 6ο Γυμνάσιο, στο 2ο Γυμνάσιο, στο σχολικό συγκρότημα Λιαπάδων και στο Δημοτικό Σιναράδων.

Όπως πάντως τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στο 6ο και 7ο Δημοτικό καθυστέρησαν σημαντικά να ξεκινήσουν παρότι η χρηματοδότηση υπήρχε, ενώ εξακολουθεί και εκκρεμεί ο προσεισμικός έλεγχος όλων των διδακτηρίων, ένα αίτημα που προτάσσει και η Ένωση Γονέων Κέρκυρας.

«Ζητάμε να γίνουν παρεμβάσεις για τον στατικό έλεγχο των κτιρίων, ελέγχους στις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις αλλά και να υπάρχει πόσιμο νερό για τους μαθητές σε όλα τα σχολεία, καθώς αναγκάζονται τώρα, είτε να παίρνουν μαζί τους νερό, είτε να αγοράζουν, αν υπάρχει κυλικείο στο σχολείο», ανέφερε στην «Ε» ο Λεωνίδας Τράντος, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας.

 

Σε βόρεια και νότια Κέρκυρα

Στη Νότια Κέρκυρα διευρυμένη παρέμβαση έγινε από το Δήμο, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο στα Μπαστάτικα, με ελαιοχρωματισμούς, αντικαταστάσεις παραθύρων, επισκευές στις τουαλέτες, ενώ βαψίματα και επισκευές κατά περίπτωση έγιναν και στα υπόλοιπα διδακτήρια με χρηματοδότηση που διέθεσε η δημοτική αρχή στις διευθύνσεις των σχολείων για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Ελαιοχρωματισμοί και εργασίες συντήρησης έγιναν και στα σχολικά κτίρια της Βόρειας Κέρκυρας από το Δήμο, ενώ σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Θεοφάνη Σκέμπρη, σε εξέλιξη βρίσκονται καθαρισμοί χόρτων με προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς που ξεκινούν τη λειτουργία τους αύριο Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου.

 

Σε προκάτ

Και φέτος πάντως εικόνες με νήπια να στεγάζονται σε προκάτ αίθουσες δεν θα λείψουν, ελλείψει διδακτηρίων. Όπως αναφέρει ο κ. Κουρσάρης προκάτ υπάρχουν στα  4ο, 8ο, 12ο, 14ο νηπιαγωγεία, όπως επίσης και στα νηπιαγωγεία Ποταμού και Καναλίων.

Σύμφωνα πάντως με την εντεταλμένη σύμβουλο Παιδείας του Δήμου Κ. Κέρκυρας Μαρία Ζερβού, ο δήμος μίσθωσε δίπλα από το υπάρχον 9ο νηπιαγωγείο στην Αλ. Παναγούλη, επιπλέον χώρο για την επέκτασή του με σκοπό να στεγαστούν 36 νήπια προερχόμενα από προκάτ. Η λύση της μίσθωσης χώρου, όπως είπε, δρομολογείται και για το νηπιαγωγείο Καναλίων προκειμένου οι μαθητές να φύγουν από το προκάτ.

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.