Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε, πάντοτ΄ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε*

Γιώργος Καρύδης
28 Αυγούστου 2023 / 16:48

*Διονύσιος Σολωμός, Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Ακούγεται πρόσφατα να γίνεται λόγος για δήθεν ενδιαφέρον, των αδιαλείπτως την τελευταία τριακονταετία υποψηφίων, για τη συγκρότηση δημοκρατικού ψηφοδελτίου στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Εκείνο, που φυσικά δεν αναφέρουν είναι ο τρόπος κατάρτισης του ψηφοδελτίου και ποια η διαδικασία επιλογής του υποψήφιου Δημάρχου.

Προφανώς θεωρούν αυτονόητη, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την υποψηφιότητα του υποψηφίου της αρεσκείας τους. Όλοι οι άλλοι οφείλουν αναντίρρητα και ανεπιφύλακτα να υποκύψουν. Διαφορετικά τους στέλνουν στο «πυρ το εξώτερον».

Η μεταρρύθμιση του νόμου «Κλεισθένη» με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και με την θέσπιση της τρίτης κάλπης για τα τοπικά συμβούλια, άνοιξε το δρόμο για την ανόθευτη έκφραση ρευμάτων, τάσεων, συλλογικοτήτων στις τοπικές, μικρές κοινωνίες και την αναζωογόνηση των κινήτρων για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά και τοπικά δρώμενα. Ήταν ένα σημαντικό βήμα που έπρεπε να ενισχυθεί και να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη και αποκεντρωτική διάθεση.

Αντ΄ αυτού οι νόμοι Θεοδωρικάκου και Βορίδη υποβάθμισαν δραματικά τα δημοτικά συμβούλια με αποτέλεσμα πολλές και σημαντικές  αποφάσεις να λαμβάνονται στην οικονομική επιτροπή από μία μικρή ομάδα δημοτικών συμβούλων της εκάστοτε πλειοψηφίας. ανατρέποντας τη βούληση των δημοτών-ψηφοφόρων.

Όλοι όσοι ανήκουμε στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, κατανοούμε ότι οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σε αντίθεση με αυτές του 2019  θα γίνουν χωρίς την ύπαρξη της απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση κάθε φωνής συνδυασμού που θα μπορούσε να συγκεντρώσει από 1%-3% ή ακόμη και παραπάνω.

Ο ισχύων ληστρικός εκλογικός νόμος δείχνει την εμπαθή στόχευση της σημερινής κυβέρνησης ν’ αποκλείσει από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της επόμενης πενταετίας κάθε παρουσία αριστερή, ριζοσπαστική, φιλολαϊκή, αντινεοφιλελεύθερη και μαχητική.

Το ευρύτερο πολιτικό κλίμα μετά την εκλογική υποχώρηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ευνοεί την σκοπούμενη  αντιδημοκρατική κατολίσθηση.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, θα υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική η δημοκρατική ενότητα και η αξιακή και προγραμματική σύγκλιση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Τούτο ατυχώς δεν κατέστη δυνατό παρά τις πολιτικές προσπάθειες και προσωπικές υποχωρήσεις και στελεχών  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και ανεξάρτητων αριστερών αυτοδιοικητικών παρατάξεων, όπως η ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.  

Η ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  επί τέσσερα χρόνια έδωσε από το χώρο της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σκληρές και αδιάλειπτες μάχες για την προάσπιση της  δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Δήμου, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο, για την προστασία του δημοσίου χρήματος από αυθαίρετες και αδιαφανείς χρήσεις, για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών, όπως το νερό, η υγεία, η παιδεία, η άθληση, οι παραλίες, οι κοινόχρηστοι χώροι, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών, για την ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών για την προστασία και της ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η τοπική  οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από μια εξαντλητική πολιτικά  και απόλυτα δημοκρατική διαδικασία  αποφάσισε με βάση αρχές και αξίες αλλά και αξιολόγηση της πολιτικής και αυτοδιοικητικής παρουσίας όλων των ενδιαφερομένων, να στηρίξει την προσπάθεια  της παράταξης ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για να δώσει με επιτυχία τη μάχη του αριστερού και προοδευτικού χώρου απέναντι στις δύο ΝεοΔημοκρατικές δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Απ΄ ό,τι όμως φαίνεται, για μια ακόμη φορά πολιτικοί παράγοντες της Κέρκυρας, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντροαριστεροί ηγεμόνες  και εξακολουθούντες να διακατέχονται από διαχρονικές αρχηγικές εμμονές και ατέρμονες προσωπικές φιλοδοξίες, επιχειρούν να προκαλέσουν ρήγματα στοχεύοντας στη διάσπαση του προοδευτικού χώρου.

Τα υπάρχοντα δεδομένα ωστόσο καθιστούν αδύνατη την υποτίμηση της νοημοσύνης του κερκυραϊκού λαού.

Αλήθεια ποιοι στήριξαν το 2019, σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα, την εκλογή στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία είχε το επίσημο χρίσμα της ΝΔ;

Αλήθεια,  ποιοι απ΄ αυτούς εξελέγησαν στην ΠΕΔΙΝ με την Παράταξη της σημερινής Δημάρχου, ποιοι συνέδραμαν στη νεοδημοκρατική διοίκηση του Δήμου, ποιοι ανέλαβαν την αντιπροεδρία του τότε ΣΥΔΙΣΑ και ποιοι συμμετείχαν στο ΔΣ  της ΔΙΑΔΕΥΑΚ στηρίζοντας τις προτάσεις της Δημάρχου και σήμερα το παίζουν δήθεν ‘’σκληρή αντιπολίτευση’’;

Αλήθεια, ποιοι τις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες διεκδικούν αδιαλείπτως μέχρι σήμερα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα κορυφαία τοπικά αξιώματα ;

Αλήθεια, ποιοι έχουν αποκλείσει από τον πολιτικό τους χώρο την οποιαδήποτε απόπειρα ανανέωσης κι έχουν καταδικάσει σε ισόβιο αποκλεισμό οποιοδήποτε άλλο στέλεχος ή συμπολίτη τολμήσει να ζητήσει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κέρκυρας  ή οτιδήποτε άλλο;

Αλήθεια, ποιοι έχουν ως θεμελιώδη αξιακή αρχή τους «και τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου»;

Αλήθεια ποιοι μετά τη συνεχή τους εκλογική αποτυχία να καταλάβουν την καρέκλα που επιθυμούν, αδιαφορούν και απουσιάζουν από κρίσιμες συνεδριάσεις του οργάνου που συμμετέχουν ως “αντιπολίτευση’’, με αποτέλεσμα να μη ψηφίζουν και η δημοτική αρχή να περνάει αντιδημοκρατικές αποφάσεις όπως έγινε λ.χ. στην 21η συνεδρίαση του ΔΣ, που λήφθηκε η αυθαίρετη και παράνομη απόφαση για τα κυκλοφοριακά μέτρα στην  Πόλη της Κέρκυρας;

Έχουν ή όχι οι συμπεριφορές αυτές ευνοήσει τους πολιτικούς αντιπάλους της κεντροαριστεράς προκειμένου να ηττηθεί ο τολμήσας από τον ίδιο πολιτικό χώρο να διεκδικήσει αξίωμα, που αδιαλείπτως διεκδικούν οι ίδιοι;

Με βάση τις σκέψεις αυτές η Αριστερά της Ισονομίας, της Δικαιοσύνης, της αξιακής Συνέπειας, της Ανανέωσης και της πολιτικής Αξιοπρέπειας έκανε την επιλογή της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές  στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Ο κυρίαρχος λαός θα μας κρίνει όλους.  

Κέρκυρα 28 Αυγούστου 2023

                                              ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

                                               Δημοτικός Σύμβουλος

                                            Επικεφαλής της Παράταξης

                                           ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ