Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Οδύσσεια του ΠΑΣΟΚ στα Ιόνια Νησιά

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ & ΠΙΝ
25 Αυγούστου 2023 / 13:03
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Πως η Μαρία Δρυ από την αναστροφή των 180 μοιρών πρόσθεσε άλλες 180 για να βρεθεί στο ίδιο σημείο, επικεφαλής της απόπειρας συγκρότησης κομματικού ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια!

Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ της Επτανήσου πρέπει να γνωρίζει τόσο την ιστορία του όσο και τους θρύλους των ομηρικών επών! Την Οδύσσεια, ας πούμε.

Η κρίση ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ αρχίζει από τον Νοέμβριο του 2011 όταν δέχθηκε να εκπέσει (σ.σ. παρ' ότι ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ψήφους) ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και να αντικατασταθεί αργότερα από τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο. Ήταν οι μέρες του 2ου Μνημονίου, που η αμοιβή της εργασίας μπήκε στη διατίμηση. Οι περισσότεροι ίσως θυμούνται πως εκείνον τον Φλεβάρη κάηκε η Αθήνα (σ.σ. όχι όπως τώρα αλλά τα κεντρικά και εμβληματικά της κτήρια).  Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου αποτελούνταν από τριανταπέντε στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, έξι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τεσσάρων του ΛΑΟΣ. Στην επόμενη κυβέρνηση Α. Σαμαρά, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος βολεύτηκε στη θέση του αντιπροέδρου κι εκεί έληξε η όποια ριζοσπαστική αναφορά του κόμματος, που αποδίδεται ιστορικά στην άλλοτε ανταπόκριση στη γενεσιουργό του αιτία και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ύστερα απ' όλα αυτά, στα καθ' ημάς, η επιμονή του Αλ. Αλεξάκη να συνεργαστεί το 2019 με την Ρόδη Κράτσα στην ΠΙΝ δεν διεκδικεί κάποιο αριστείο καινοτομίας ενώ είχε και την σύμφωνη γνώμη μερίδας στελεχών του Κινήματος. Στις μέρες μας, αυτή η συμπεριφορά πολιτικού βέρτιγκο εξακολουθεί να εμφανίζεται με την συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στους συνδυασμούς της Δεξιάς σε Δήμο και Περιφέρεια. Κάτι που δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των Επτανησίων αλλά πανελλαδική συνέπεια οπορτουνιστικής λοίμωξης του αναπνευστικού του κόμματος. Για τούτο άλλωστε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ακτινολόγος ιατρός, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έσπευσε χθες με επιστολή του να ζητήσει, «Όσοι συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια που δεν έχουν τη στήριξη της παράταξης, να διαγράφονται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ»!

Η χαοτική κίνηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κατά μόνας και προς όπου νάναι, πρωτίστως αντιστρατεύεται τη γραμμή της Χ. Τρικούπη, που διεκδικεί διακαώς και κυρίως την υπερφαλάγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τον απηνή διμέτωπο δεν υπηρετεί βεβαίως και η όποια σκέψη για ορατή συμμαχία με τις δυνάμεις του άσπονδου ακέφαλου προς ώρας, οιονεί συνοδοιπόρου.

Μέσα σ' αυτήν την αναμπουμπούλα, την ύστατη ώρα ο βουλευτής Μπιάγκης με τη Νομαρχιακή Κερκύρας αναλαμβάνουν εκστρατεία συγκρότησης περιφερειακού ψηφοδελτίου ώστε να περιορίσουν την ακατάσχετη αιμορραγία στελεχών, μελών και φίλων. Βολιδοσκοπείται η Μαρία Δρυ, ένα όνομα μια ιστορία, και δέχεται να μπαρκάρει αρκεί να πνεύσουν ούριοι άνεμοι (σ.σ. καμία σχέση με την Ιφιγένεια και τον μύθο). Πριν ορθοποδήσει το ανεστραμμένο είδωλο (σ.σ. 180 μοίρες) της Μαρίας είχαν καταναλωθεί για διαφορετικούς λόγους ονόματα όπως του Φαραντούρη, του Ανδρέα Παγκράτη, του Β. Χρυσικόπουλου, της Ι. Μώρου και πολλών άλλων, ανεπιτυχώς.

Όμως είτε διότι τα καλοκαιρινά μπάνια του Ανδρουλάκη κράτησαν πάνω από ένα μήνα είτε διότι το μικρόβιο της ανταρσίας ρίζωσε βαθειά στο σώμα του ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο της επτανησιακής ανασυγκρότησης, ό, τι και να λέει ο Οδυσσέας, ταλανίζεται ανάμεσα σε Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες αλλά και στην εδραιωμένη πλέον καχυποψία των μελών. Έτσι αποδίδεται στη Νομαρχιακή Κεφαλονιάς απροθυμία να συνδράμει στο «σχέδιο Δρυ». Την ίδια ώρα μάλιστα, που άλλα ιστορικά στελέχη «πουλάνε» Κράτσα κι άλλα νοσταλγούν τις μέρες της συνύπαρξης με τον Γαλιατσάτο στη νομαρχιακή Αρχή Διονύση Γεωργάτου! (Ανα)ζητείται εσπευσμένως η συνδρομή των Κεφαλλήνων πασόκων της Αθήνας!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.