Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι είναι τελικά η αντικειμενική πολιτική ευθύνη;

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
09 Αυγούστου 2023 / 16:19

Δήλωση του βουλευτή Αλέκου Αυλωνίτη για τις κυβερνητικές ευθύνες και τον χειρισμό τους, αναφέρεται στον αντικειμενικό χαρακτήρα της ευθύνης του πρωθυπουργού και των υπουργών.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός επιρρίπτουν ευθύνες σε αξιωματικούς της Τροχαίας που αδράνησαν και ολόκληρο κομβόι γεμάτο με φασιστόμουτρα πέρασε όλη την Ελλάδα ανενόχλητο. Και σταματούν εκεί.

Και αναρωτιέμαι, αναρωτιέται όλη η Ελλάδα. Που ήταν η κυβέρνησή, που ήταν οι υπουργοί; Ο πρωθυπουργός ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν πήρε χαμπάρι ότι φασιστοκαθάρματα μπαίνουν στη πατρίδα του; Η υπ' αυτόν υπηρεσία που παρακολουθεί χιλιάδες Ελλήνων και ξένων, μη εξαιρουμένων των υπουργών του, μη εξαιρουμένων των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, μη εξαιρουμένων των πολιτικών αντιπάλων του, δεν ήξερε ή δεν όφειλε να γνωρίζει ότι τα φασιστόμουτρα που ζωγραφίζουν στο κορμί τους τη σβάστικα κατεβαίνουν οργανωμένα στην Ελλάδα;

Μα τους είχαν στείλει έγγραφα. Έστειλε το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η κουτσή Μαρία έγγραφα, και τους ειδοποιούσαν...

Και δεν έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός, ο Οικονόμου κλπ; Έφταιγαν οι τροχονόμοι, ε; Σε ποια χώρα ζούμε; Σε ποια; Επικαλούμενος, λοιπόν, ότι μπορεί να ξέρω λίγα νομικά παραπάνω από τον κ. Μητσοτάκη και  τον κ. Οικονόμου, αλλά και ως βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων (σκέτο) μπορώ να γράψω τι σημαίνει πολιτική ευθύνη, κι αν έχουν την τσίπα να την αναλάβουν.

Η πολιτική ευθύνη είναι πάντοτε και κυρίως αντικειμενική (εκτός και αν προκύψει και προσωπική - υποκειμενική ευθύνη). Δεν απαιτείται να έχει άμεση και προσωπική εμπλοκή ο πρωθυπουργός ή υπουργός σε ένα θέμα για να τους καταλογιστεί. Αρκεί ΜΟΝΟ το σοβαρό θέμα να ανήκει στις αρμοδιότητες τους.

Η αντικειμενική πολιτική ευθύνη καταλογίζεται στο πρωθυπουργό ή σε υπουργούς κυρίως σε δύο περιπτώσεις: 1) αν οι ελεγχόμενες πράξεις είναι δικές τους και 2) αν πράξεις ή παραλείψεις ανήκουν στους υπαλλήλους του Υπουργείου τους ή στις εποπτευόμενες από αυτόν υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα.

Τόσο νομικώς απλά προσδιορίζεται η αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Να προσθέσω ότι δεν έχει καμία σημασία αν ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός ανέλαβαν τη θέση πριν ελάχιστο χρόνο από την τέλεση της ελεγχόμενης πράξης ή παράλειψής τους.

Στις παραπάνω λοιπόν σκέψεις μου, αν κάποιος τις θεωρήσει βάσιμες, ποιες ενέργειες και παραλείψεις του πρωθυπουργού και υπουργών του εντάσσονται; Μήπως η Αγχίαλος; Μήπως οι υποκλοπές; Μήπως οι πυρκαγιές; Μήπως η βύθιση του πλοίου ανοικτά της Πύλου; Μήπως με τους Κροάτες φασίστες;

Και τόσα άλλα. Δυστυχώς, θεωρώ ότι ζούμε σε μια απίστευτα ανοχύρωτη πολιτεία.