Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση Κράτσα σε επερώτηση Γαλιατσάτου για το Χ.Υ.Τ.Α Τεμπλονίου

Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου
09 Αυγούστου 2023 / 16:57
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) έχει αδειοδοτηθεί πλέον περιβαλλοντικά και έχει εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής για την κατασκευή του"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου απαντώντας σε επερώτηση του επικεφαλής της Αν.Α.Σ.Α. Θεόδωρου Γαλιατσάτου σχετικά με το Χ.Υ.Τ.Α Τεμπλονίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε την Πέμπτη 03/08 δήλωσε:

  1. Τι θα πράξετε στους λίγους εναπομείναντες μήνες για τον καθαρισμό του Τεμπλονίου;

«Οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι των χύδην εναποτεθειμένων απορριμμάτων στο Τεμπλόνι που συσσωρεύθηκαν επί της θητείας σας, κ. Γαλιατσάτο, σας πληροφορούμε για ακόμα μια φορά ότι με σύννομες διαδικασίες και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ανατίθεται εντός του επόμενου διαστήματος η μεταφορά τους στον Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου και στη συνέχεια προχωρά και ολοκληρώνεται το έργο της πλήρους αποκατάστασης και μεταφροντίδας του Χ.Υ.Τ.Α. Η διαδικασία αυτή είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη και δεν επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες της Κέρκυρας, ούτε τους πόρους της Περιφέρειας».

  1. Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου;

«Σας πληροφορούμε ότι ο διαγωνισμός του εργοστασίου της Κέρκυρας βρίσκεται στο στάδιο τεχνικής αξιολόγησης και σύντομα αναμένουμε το αντίστοιχο πρακτικό της ανεξάρτητης επιτροπής διαγωνισμού, η οποία και είναι αρμόδια πλέον για την εξέλιξη της διαδικασίας. Επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι η χρηματοδότηση του εργοστασίου της Κέρκυρας περιλαμβάνει και έργα «προαίρεσης», που είναι σημαντικό στοιχείο, διότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται α) η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27, β) η βιωσιμότητα και αειφορία της Μονάδας εξασφαλίζοντας μέγιστο ποσοστό ανάκτησης και μικρότερο ποσοστό υπολείμματος για ταφή. Όλα αυτά με δημόσια χρηματοδότηση».

  1. Γιατί δεν προωθήσατε την ανακύκλωση στην πηγή;

«Όπως γνωρίζετε, τα προγράμματα διαλογής στην πηγή είναι αρμοδιότητα των Δήμων και μόνο υποστηρικτικά παρεμβαίνουν οι Φο.Δ.Σ.Α. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων είναι δικαιούχος και έτοιμος να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους προκειμένου να συμμετάσχει σε πρόσκληση δημόσιας χρηματοδότησης, περίπου 15.000.000 €, για όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας και περιλαμβάνει δράσεις διαλογής στην πηγή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών, δημιουργία πράσινων σημείων ανακύκλωσης και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών».

  1. Πού βρίσκεται η υπόθεση του νέου Χ.Υ.Τ.Υ. στο Τεμπλόνι;

«Ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) έχει αδειοδοτηθεί πλέον περιβαλλοντικά και έχει εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής για την κατασκευή του. Ο Φο.Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένει πρόσκληση χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος ΗΜΕΠΕΡΑΑ για τη δημοπράτηση και κατασκευή του νέου Χ.Υ.Τ.Υ. Κέρκυρας».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.