Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τη νομική οδό πήραν τρία Σωματεία ΕΙΧ με οδηγό για τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μίσθωσης με τουριστικά γραφεία

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΙΧ ΜΕ ΟΔΗΓΟ
09 Αυγούστου 2023 / 15:18
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Κοινή ανακοίνωση από το Σωματείο Εκμίσθωσης ΕΙΧ με Οδηγό Κέρκυρας, το Σωματείο Εκμισθούμενων Οχημάτων με Οδηγό Κυκλάδων και το Επαγγελματικό Σωματείο Επιχειρήσεων Δωδεκανήσου Ολικής Εκμίσθωσης ΕΙΧ με Οδηγό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αναφορά προς το Συνήγορο του Πολίτη και καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας προχωρούν από κοινού τρία Σωματεία Εκμίσθωσης Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκινήτων με οδηγό, μεταξύ των οποίων και της Κέρκυρας, αναφορικά με τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μίσθωσης, από νομικά πρόσωπα και ιδίως από τουριστικά γραφεία.

Η αλλαγή της στάσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το συγκεκριμένο ζήτημα προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια τριών Σωματείων και συγκεκριμένα του Σωματείου Εκμίσθωσης ΕΙΧ με Οδηγό Κέρκυρας (ΣΕΕΜΟ), του Σωματείου Εκμισθούμενων Οχημάτων με Οδηγό Κυκλάδων (ΣΕΟΟΚ) και του Επαγγελματικού Σωματείου Επιχειρήσεων Δωδεκανήσου Ολικής Εκμίσθωσης ΕΙΧ με Οδηγό (ΕΣΕΔΟΕΕΟ).

Στο Υπουργείο

Το θέμα μάλιστα της δυνατότητα ή μη των νομικών προσώπων και ιδίως των τουριστικών γραφείων να συνάπτουν, ως μισθωτές, συμβάσεις μίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, στα πλαίσια άσκησης των νομίμων επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, προς εξυπηρέτηση των πελατών τους (τουριστών) τέθηκε επί τάπητος, στη συνάντηση που είχαν στις 26 Ιουλίου, οι εκπρόσωποι των Σωματείων με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου.

Όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών Σωματείων : «Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας της αιφνίδιας μεταβολής της θέσεως του Υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μία μεταβολή, η οποία μεταφέρθηκε και στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνονται δεκτές από αυτά οι συμβάσεις μίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, που έχουν ως μισθωτή νομικό πρόσωπο και ιδίως τουριστικό γραφείο, και να επιβάλλονται σε βάρος των επιχειρήσεων μας, υψηλά διοικητικά πρόστιμα για δήθεν υποκλοπή μεταφορικού έργου που έχει ανατεθεί σε άλλο φορέα, καθώς και διοικητικές κυρώσεις της αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων μας για 30 έως και 90 ημέρες».

Δια της νομικής οδού

Κατόπιν αυτών τα τρία Σωματεία αποφάσισαν  να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες (σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο), αναθέτοντας την εκπροσώπησή τους σε δικηγορικό γραφείο.

Σε πρώτη φάση θα κατατεθεί α) σχετικό αναλυτικό υπόμνημα ενώπιον του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τη νομική τεκμηρίωση της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων μίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, από νομικά πρόσωπα και ιδίως από τουριστικά γραφεία, ως μισθωτές, β) αναφορά  προς το Συνήγορο του Πολίτη και γ) καταγγελία προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Σε δεύτερη φάση και αναλόγως της απαντήσεως ή των σχετικών ενεργειών ή παραλείψεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα αποφασιστούν και περαιτέρω νομικές ενέργειες ενώπιον όλων των αρμοδίων εθνικών και ευρωπαϊκών Αρχών και Δικαστηρίων. Τέλος, σημειώνουμε, ότι η νομική και πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, σε βάρος των επιχειρήσεων μας, με την επιβολή υπέρμετρων και αντισυνταγματικών περιορισμών, που παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων μας, καθώς με την πρόβλεψη πλήθους υπέρμετρων και εξωπραγματικών διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, που καθιστούν ιδιαιτέρως δυσχερή έως και απαγορευτική την άσκηση της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν είναι πλέον ανεκτή από τις επιχειρήσεις μας. Και για το λόγο αυτό, προτιθέμεθα να ασκήσουμε κάθε νόμιμο ένδικο μέσο ενώπιον των αρμόδιων εθνικών διοικητικών αρχών και δικαστηρίων, αλλά και ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών και δικαστηρίων, προκειμένου να προασπίσουμε τα έννομα συμφέροντα των επιχειρήσεων μας», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

 

ΦΩΤΟ www.carandmotor.gr

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.