Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβλήθηκαν για το 2024 οι εκλογές στα Επιμελητήρια

ΜΠΙΑΓΚΗΣ
04 Αυγούστου 2023 / 11:42
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μπιάγκης: Διοικήσεις επταετίας στα Επιμελητήρια με τις ευλογίες της κυβέρνησης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναβλήθηκαν οι εκλογές στο Επιμελητήριο Κέρκυρας, όπως και σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον προσεχή Δεκέμβριο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παραταθεί η θητεία των Δ.Σ των Επιμελητηρίων για ένα χρόνο.

Οι εκλογές εκτός απροόπτου, θα γίνουν τελικά από 15 Νοεμβρίου ως και 15 Δεκεμβρίου του 2024, όπως ορίζεται στον Ν. 5046/2023,που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 137/29.7.2023 Τεύχος Α’ φύλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Η θητεία των επιμελητηριακών οργάνων διοίκησης έχει παραταθεί ήδη επί δύο χρόνια και οι διοικήσεις τους διανύουν το έκτο έτος τους.

Κάθε τέσσερα χρόνια

Εκ του νόμου οι Επιμελητηριακές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, όμως ήδη έχουν δοθεί δύο παρατάσεις στη θητεία των οργάνων διοίκησης σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Κανονικά δηλαδή, οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιούνταν τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου εκείνης της χρονιάς, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά διεξαγωγής των εκλογών για το διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2022. Μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις του στη χώρα με αποτέλεσμα  για να δοθεί και δεύτερη αναβολή και να μετατεθούν οι εκλογές στο διάστημα 15 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου του 2023. Ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι εκλογές μεταφέρονται για το 2024 σε ημερομηνία μεταξύ 15 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου.

Ανακοίνωση Μπιάγκη

Για την τρίτη μετάθεση των εκλογών στα Επιμελητήρια της χώρας ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Κέρκυρας Δ.Μπιάγκης.

Ειδικότερα, επισημαίνει:

Μετά από δύο αναβολές, όπου είχαν δοθεί το 2021 και το 2022 στις εκλογικές αρχαιρεσίες στα Επιμελητήρια, με το σκεπτικό των τότε έκτακτων ζητημάτων και συγκυριών, όπως η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κι ενώ η επιμελητηριακή κοινότητα κανονικά ετοιμαζόταν για τη διεξαγωγή των εκλογών που είχαν οριστεί για το τέλος του έτους, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια μεθοδευμένη αναβολή (την 3η κατά σειρά) με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν.5046 (ΦΕΚ, Τεύχος Α΄137/29.07.2023). που υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες.

Η πραξικοπηματική αυτή κίνηση πλήττει καίρια την εικόνα του επιμελητηριακού θεσμού, υπονομεύει τη λειτουργία και την αυτοτέλειά του, καθώς, αποδεικνύεται στην πράξη, πως τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον του δεν τις λαμβάνουν τα μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας, αλλά καθορίζονται από τις εκάστοτε βουλές των κυβερνητικών παραγόντων, που επιδιώκουν πολιτικά οφέλη στις πλάτες του.

Κι ενώ κανονικά οι επιμελητηριακές εκλογές θα πρέπει να διεξάγονται κάθε τέσσερα (4) χρόνια, οι υφιστάμενες διοικήσεις των Εμποροβιομηχανικών - Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων ανά τη χώρα οδηγούνται αισίως σε 7ο χρόνο θητείας τους παρά τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων.

Κιόλα αυτά, όταν ομόφωνα, η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έχει αποφασίσει ότι δε θα δεχτεί άλλη παράταση, ενώ ήδη είχε γίνει η αναγκαία προεργασία από τα Επιμελητήρια, όπως η συγκρότηση εκλογικών επιτροπών για την διενέργεια των εκλογών.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ότι κάποιοι επιχειρούν να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τον επιμελητηριακό θεσμό, υπονομεύοντας την επιχειρηματική κοινότητα, την αυτοτέλειά τους και τον ρόλο του θεσμού των Επιμελητηρίων, σε μια εποχή που η δράση και η προσφορά τους αποδεικνύεται ουσιαστική και πολύτιμη.

Η αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων της χώρας και η προστασία του επιμελητηριακού θεσμού αποτελεί θέμα δημοκρατίας και κοινής λογικής. Τα Επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις της χώρας δεν πρέπει να εξαρτώνται, ούτε να άγονται και να φέρονται, από μικροπολιτικές μεθοδεύσεις και όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με τη λειτουργία τους πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια.

Για την Κέρκυρα, όπου το Επιμελητήριό της άγεται και φέρεται χωρίς ουσιαστική προοπτική μεταξύ σφύρας και άκμονος, η επιπλέον παράταση στο σκηνικό της παρακμής ενέχει πολλαπλούς κινδύνους, καθώς δεν δίνει ελπίδα, όραμα και προοπτική σε μια νέα διοίκηση που θα διέθετε νωπή εντολή εκπροσώπησης σ’ ένα θεσμικό όργανο που καλείται από τους καιρούς να παίξει ουσιαστικό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής μας.  

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.