Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αχαρτογράφητες Εκπλήξεις: Κέρκυρα», έκθεση της Μάγδας Δημούδη

Μάγδα Δημούδη
02 Αυγούστου 2023 / 17:57

ΚΕΡΚΥΡΑ (Σπύρος Κανδυλιώτης).  Σε ένα από αυτά τα κρυμμένα καφέ, που μπορεί να βρει κανείς στα γραφικά καντούνια της παλιάς πόλης, ήταν που συνάντησα για πρώτη φορά την ζωγράφο κυρία Μάγδα Δημούδη. Εκεί είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, την οποία θα μπορούσα να χαρακτηρίσω περισσότερο σαν μια φιλική συζήτηση παρά σαν μια αυστηρή συνέντευξη. Εκεί μίλησε στην Ενημέρωση για την επικείμενη έκθεσή της Αχαρτογράφητες Εκπλήξεις: Κέρκυρα καθώς και για άλλα ενδιαφέροντα ζητήμτα.

Η κυρία Δημούδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 και ζει και δημιουργεί στην Κέρκυρα από το 1986. Ασχολήθηκε με τη βυζαντινή ζωγραφική και αγιογραφία στην πόλη που γεννηθήκε και μαθήτευσε κόντα σε σημαντικούς δασκάλους στην Κέρκυρα όπως ο Νίκος Ζερβός και ο Σπύρος Αλαμάνος. Η απόφασή της να περάσει τη ζωή της στην Κέρκυρα προέκυψε λόγω της αγάπης της για το νησί καθώς και για άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα αυτού. «Η μετακόμισή μου εδώ ήταν και η καλλιτεχνική μου ανανέωση, αφού μέσα από τη μοναχικότητα μπήκα σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης. Νιώθω πως η Κέρκυρα είναι ανεκτική σαν κοινωνία και αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για ένα καλλιτέχνη».

Αναφορικά με τις ιδέες που θέλει να περάσει μέσα από την τέχνη της επεσήμανε ότι ένα από τα κύρια ζητούμενα είναι να εκφράσει «την ποίηση που περιβάλλει τη ζωή του καθημερινού ανθρώπου. Η τέχνη είναι αλληλένδετη με τη ζωή του και τα έργα μου θέλω να είναι ειλικρινή».

Η κυρία Μάγδα Δημούδη παρουσιάζει στις 3 Αυγούστου στο Palette (Βελισσαρίου 15, Εβραϊκή Παλαιά Πόλη Κέρκυρας) την 8η ατομική έκθεσή της με τίτλο Αχαρτογράφητες Εκπλήξεις: Κέρκυρα. Μιλώντας μου για αυτή, ανέφερε πως η έκπληξη έγκειται στο γεγονός πως αυτά τα έργα ξεπετάχτηκαν από το πουθενά και πως κατόπιν παρότρυνσης φίλων της αποφάσισε να τα παρουσιάσει σε έκθεση. «Στην έκθεση αυτή παρουσιάζω μικρές βιογραφικές σημειώσεις-και προέκυψε τυχαία αυτό. Πρόκειται για μικρά εικαστικά ημερολόγια σε αχαρτογράφητες διαδρομές, καθημερινότητες που έχουν μέσα ένα κομμάτι από εμένα. Το περιβάλλον μου, τη ζωή μου».

Εγκαίνια, Πέμπτη 03/08, 19:30