Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την πλήρη καταγραφή των ζημιών και την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές ζητάει η ΤΕ του ΚΚΕ Κέρκυρας

ΤΕ ΚΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
31 Ιουλίου 2023 / 12:56

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, απ’ την πρώτη στιγμή κινητοποίησε δυνάμεις και απεύθυνε κάλεσμα για βοήθεια στις προσπάθειες κατάσβεσης,

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την άμεση και πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών όπως και την ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση όλων των πληγέντων απ’ τις πυρκαγιές, με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ζητά η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή της θέτει στα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών με ευθύνη του κράτους, την απαλλαγή των φορολογικών υποχρεώσεων, το πάγωμα της πληρωμής των δανείων για τους πληγέντες, ενώ απαιτεί  την κήρυξη όλων των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, καμιά αλλαγή στο χαρακτήρα και τη χρήση γης (π.χ. εγκατάσταση ανεμογεννητριών).

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τα σχεδόν 25.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, οι καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, η μυρωδιά της στάχτης που ακόμη βαραίνει την ατμόσφαιρα, η φωτιά που σταμάτησε στη θάλασσα, είναι κάποια από τα σημάδια που άφησε η καταστροφική πυρκαγιά στην Βόρεια Κέρκυρα.

Η εμπειρία αυτών των ημερών είναι πολύτιμη για να δούμε πως τελικά το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος βλέπει τις ζωές μας και τα όσα με κόπο απέκτησε ο λαός μας. Η παντελής έλλειψη σχεδίου πυροπροστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, η ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης που θα μπορούσαν να συμβάλλουν καταλυτικά από την πρώτη στιγμή, το ανύπαρκτο σχέδιο εκκένωσης και το κομφούζιο της πρώτης μέρας σε Νησακί και Μπαρμπάτι, που με άλλες συνθήκες μπορεί να είχε τραγικές συνέπειες, δείχνουν τις προτεραιότητες του αστικού κράτους. Η κυβέρνηση με την εύκολη λύση των μηνυμάτων του 112 και της λογικής «όπου φύγει φύγει», προσπαθεί να καλύψει τις ανεπάρκειές της.

Παρά την υπερπροσπάθεια των κατοίκων και την μάχη των πυροσβεστών, που πολλές φορές αψηφούσαν ακόμα και τα ανθρώπινα όρια σωματικής αντοχής, αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκές και προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για το οποίο ευθύνονται η ΕΕ, το αστικό κράτος και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά.

Κι αυτό γιατί οι δαπάνες για ουσιαστική πρόληψη των πυρκαγιών και για πυρόσβεση θεωρούνται περιττό κόστος και δεν είναι «επιλέξιμες» με βάση το κριτήριο του «κόστους - οφέλους», που αποτελεί ευαγγέλιο για όλους τους παραπάνω. Αυτή η πολιτική, που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων, είναι ο βασικός υπαίτιος της εμπρηστικής πολιτικής που καίει τα πάντα στο διάβα της.

Ταυτόχρονα είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που επιλέγουν να συμπορευτούν με τη διαχρονικά ασκούμενη πολιτική και να μην διεκδικούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις αποτελεσματικής πολιτικής προστασίας για το λαό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν τα δάση και οι αγροτικοί δρόμοι χωρίς καθαρισμό, οι αντιπυρικές ζώνες είναι ανύπαρκτες, απουσιάζει ένα εκτεταμένο δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών, οι υδατοδεξαμενές, όπου υπάρχουν, μένουν αναξιοποίητες ενώ συνολικά είναι κραυγαλέα η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη των Δασαρχείων, το πυροσβεστικό σώμα να έχει κενές χιλιάδες θέσεις πυροσβεστών ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε οχήματα και άλλα σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα.

Η αιτία της κάθε πυρκαγιάς θα πρέπει να διερευνηθεί και να τιμωρηθούν οι ένοχοι εάν υπάρχουν εμπρησμοί αλλά παράλληλα θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών ώστε ο λαός μας να μην ζει κάθε χρόνο τον πύρινο εφιάλτη. Είναι απαράδεκτο να κρύβονται οι ιθύνοντες πίσω από διάφορες δικαιολογίες την στιγμή που δάση, ολόκληρες περιοχές, κατοικίες καταστρέφονται.

Σε τέτοιου είδους καταστάσεις όπου η κρατική γύμνια είναι παραπάνω από εμφανής και μετατρέπεται σε επικίνδυνη, αναδεικνύεται η ανάγκη της οργάνωσης και της λαϊκής δράσης. Μέσα από τη συγκινητική υπερπροσπάθεια κατοίκων και εθελοντών γίνεται συνείδηση και ενισχύεται το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό» που επιβεβαιώνεται κάθε φορά και δυναμώνει εκεί που γεννήθηκε. Στην πρώτη γραμμή της μάχης και της λαϊκής κινητοποίησης που μετουσιώνεται σε  αλληλεγγύη και αγώνα.

Άλλωστε και σε αυτή την πυρκαγιά έγιναν ορατές οι αντιφάσεις του συστήματος, από την μία το τουριστικό κεφάλαιο και τα πεντάστερα ξενοδοχεία του και από την άλλη η πλήρης ανυπαρξία υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες. Η απουσία πρόληψης και προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος και από την άλλη ο σταθερός προσανατολισμός στην υλοποίηση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και ο πακτωλός εκατομμυρίων που επιδοτούνται οι «πράσινοι» όμιλοι.

Όσο λοιπόν το επιτελικό κράτος είναι πολύ ικανό για να προωθεί σχέδια που ευνοούν τα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά ανίκανο να προστατεύσει τη ζωή του λαού, τόσο είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας.

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, απ’ την πρώτη στιγμή κινητοποίησε δυνάμεις και απεύθυνε κάλεσμα  για βοήθεια στις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ από την αρχή του ξεσπάσματος της φωτιάς, ήταν στο πλευρό των κατοίκων και των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Απαιτούμε άμεσα:

Να ξεκινήσει η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή όλων των ζημιών.

Ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση όλων των πληγέντων απ’ τις πυρκαγιές, με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών με ευθύνη του κράτους, απαλλαγή των φορολογικών υποχρεώσεων, πάγωμα της πληρωμής των δανείων για τους πληγέντες.

Κήρυξη όλων των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, καμιά αλλαγή στο χαρακτήρα και τη χρήση γης (π.χ. εγκατάσταση ανεμογεννητριών).