ΕΛΜΕ: Προγραμματίζει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών
Τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, θα κάνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, για τη στέγαση, τη σίτιση και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στο νησί
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΛΜΕ). Τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, θα κάνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, για τη στέγαση, τη σίτιση και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στο νησί, μετά τη δημόσια επιστολή για το θέμα που εξέδωσε το ΔΣ της ΕΛΜΕ, η οποία υιοθετήθηκε και εισηγείται από Δημοτική παράταξη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκινάει στις 7:30 μ.μ. και το συγκεκριμένο θέμα είναι το 7ο στη σειρά.
Είναι γνωστό ότι σημαντικός αριθμός των εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα (μόνιμοι, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές) προέρχονται από περιοχές εκτός νησιού. Επιπλέον, οι αναπληρωτές, που το σχολικό έτος 2022-23 έφτασαν να είναι το 25% του συνόλου των εκπαιδευτικών και που προβλέπεται να ξεπεράσουν την επόμενη σχολική χρονιά το 30%, προσλαμβάνονται «κατά κύματα» από τις αρχές Σεπτέμβρη, ακόμα και έως το Μάρτη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να βρουν σπίτι για τη διαμονή τους. Σημαντικός μάλιστα αριθμός των εκπαιδευτικών αυτών δουλεύουν σε αυτό το καθεστώς ομηρείας για πάνω από 10 χρόνια και μάλιστα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Σημαντικός αριθμός των εκπαιδευτικών έχουν οικογένειες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται:
· να συντηρούν δύο ή και τρία σπίτια (αρκετοί έχουν παιδιά που πλέον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ),
· να πηγαίνουν στις οικογένειές τους με κάθε ευκαιρία (Σαββατοκύριακα ή άλλες διακοπές), γεγονός που συνεπάγεται δυσβάσταχτες δαπάνες
· να κάνουν αιματηρές οικονομίες προκειμένου να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, καθώς ειδικά οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται από το Δεκέμβρη και μετά, κινδυνεύουν να μην πάρουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι να επαναπροσληφθούν.
Επιπλέον, και τη φετινή χρονιά γίναμε μάρτυρες φαινομένων εξαθλίωσης των συναδέλφων αυτών, καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε παραλίες, σε κάμπινγκ ή και στα αυτοκίνητά τους, λόγω έλλειψης καταλυμάτων. Σε άλλες περιοχές συνάδελφοι εξαναγκάστηκαν επί της ουσίας σε παραίτηση, μια και λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν έβρισκαν σπίτια για να νοικιάσουν! Ή να πετιούνται οι συνάδελφοι έξω από τα σπίτια τους, πολύ πριν λήξει η σχολική χρονιά, όπως έγινε και στην Κέρκυρα.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας διεκδικεί από τους Δήμους και την Περιφέρεια Κέρκυρας:
· Δωρεάν σίτιση ή επίδομα σίτισης για τους συναδέλφους, ιδιαίτερα για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Συνεργασία των δήμων και της Περιφέρειας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη δωρεάν σίτιση όλων των εκπαιδευτικών, χωρίς τα απαράδεκτα όρια στον αριθμό των σιτιζομένων ή τις υψηλές τιμές.
· Εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού οικημάτων για δωρεάν στέγαση όσων συναδέλφων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επίδομα στέγασης για όλους τους συναδέλφους.
· Έκδοση πάσο με έκπτωση για τα πλοία της γραμμής και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ. Ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα.
Το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών, ήταν από το Σεπτέμβριο, ζήτημα αιχμής, όχι μόνο για την ΕΛΜΕ Κέρκυρας, αλλά για όλες τις ΕΛΜΕ των Ιονίων Νήσων. Από την αρχή της χρονιάς θέσαμε από κοινού το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η κάθε ΕΛΜΕ, στους Δήμους των νησιών. Πολλά καλά λόγια κι ευχολόγια ακούσαμε, σε όσα τοπικά συμβούλια συζητήθηκε το ζήτημα. Αλλά από κανένα δεν είδαμε κάποια χειροπιαστή λύση! Τα περισσότερα δήλωσαν "ότι θέλουν, αλλά δεν μπορούν" γιατί δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, ενώ ακόμα και ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, που και πήρε απόφαση και το νομικό πλαίσιο υπήρχε και μας ζήτησε τα ονόματα των εκπαιδευτικών που λειτουργούν στη Βόρεια Κέρκυρα, αποδείχτηκε ανακόλουθος των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μια και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να υλοποιήσει την απόφαση αυτή.
Τώρα όμως που άλλαξε ο νόμος και πλέον δεν υπάρχει ο περιορισμός των 18.000 κατοίκων, οι νησιωτικοί δήμοι "μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής" στους υπαλλήλους (ν.5003/22).
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, μετά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι στα παραπάνω θέματα, αναλαμβάνει από τώρα πρωτοβουλία, προκειμένου να διεκδικήσουμε την επίλυσή τους, μπροστά στο πρώτο κύμα των νεοδιόριστων και αναπληρωτών συναδέλφων μας, οι οποίοι θα έρθουν στα μέσα Αυγούστου.
Για τους παραπάνω λόγους θα προγραμματίσει συναντήσεις με όλους τους φορείς για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών.
Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές, την Περιφερειακή αρχή και το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα σε προσεχή συνεδρίαση του οργάνου και να προχωρήσουν σε ικανοποίηση των αιτημάτων.