Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στ. Γκίκας: Η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε αποζημιώσεις καθώς και στην αποκατάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος

Στ. Γκίκας
26 Ιουλίου 2023 / 18:10

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους στην Κάρυστο, στις φωτιές στην Κέρκυρα, στην αναμενόμενη ενίσχυση των μέσων αεροπυρόσβεσης, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών

ΚΕΡΚΥΡΑ (Στέφανος Γκίκας). Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Στέφανος Γκίκας απέτισε φόρο τιμής στον Σμηναγό (Ι) Χρήστο Μουλά και τον Ανθυποσμηναγό (Ι) Περικλή Στεφανίδη, τους δύο ηρωικούς πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης στην Κάρυστο.

Αναφέρθηκε επίσης στην καταστροφική πυρκαγιά στο Βόρειο τμήμα της Κέρκυρας και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΚΑΒ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των πολλών - πολλών εθελοντών, οι οποίες απέδωσαν και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ και οι καταστροφές κατοικιών και εγκαταστάσεων ήταν περιορισμένες. Δήλωσε ωστόσο, πως αποτελεί χρέος της Πολιτείας να δοθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές και το φυσικό περιβάλλον.

Αναφερόμενος στα μέσα αεροπυρόσβεσης, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης διαδικασίες παραγγελίας 7 Αεροσκαφών Canadaire, 38 Αμφιβίων Αεροσκαφών τ. Tractor καθώς και 10 μεγάλων Ελικοπτέρων που θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών.

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ωφελούν πολλές και διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού. Όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια θα δουν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους. Ειδικότερα ανέφερε ότι: «από την 1/1/2024 θα υπάρξει οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους 663.000 δημοσίους υπαλλήλους, τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων. Επιπλέον, θα αυξηθεί η οικογενειακή παροχή κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ θα υπάρξει αύξηση κατά 30% στο επίδομα θέσης ευθύνης.»

Τόνισε δε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα μπορούν να δουν μέχρι και 5 διαφορετικές αυξήσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ για όλα τα στελέχη ασχέτως μισθολογικού κλιμακίου, προϋπηρεσίας και θέσης. Όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα λάβουν και αυτοί αυξημένη οικογενειακή παροχή για κάθε τέκνο καθώς και την αύξηση του 30% για το επίδομα ευθύνης. Επιπροσθέτως θα δουν αύξηση κατά 30% στα επιδόματα παραμεθορίου, ενώ στελέχη έγγαμα ή με παιδιά θα λάβουν αυξημένα κατά 15 ευρώ τα επιδόματα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας.

Ο Βουλευτής καλωσόρισε αυτές τις αυξήσεις, τονίζοντας όμως ότι: «Θα πρέπει να αποτελέσει στόχο και επιδίωξη αυτής της Κυβέρνησης, στο τέλος της τετραετίας, οι αποδοχές των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να προσεγγίζουν τις αποδοχές προ μνημονίων, καθότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη ήταν δυσανάλογα μεγάλες.».

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επίσης σε άλλες δύο σημαντικές παρεμβάσεις, αυτή της αύξησης του αφορολόγητου για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου και αυτή της μόνιμης απαλλαγής από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ (περίπου 200.000 άτομα). 

Επεσήμανε δε τη σημασία της διάταξης με την οποία διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της Δ.ΥΠ.Α. κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Τέλος, ο κ. Γκίκας έκανε ειδική μνεία στο αρ. 61 του νσχ, με το οποίο διευρύνεται η ομάδα ανέργων ηλικίας 55-67 ετών που μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα, καθώς  καταργείται η προϋπόθεση της μακροχρόνιας ανεργίας. Επιπλέον, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, υπό τις οποίες είναι δυνατή η ένταξη σε προγράμματα απασχόλησης της Δ.ΥΠ.Α.,  ανέργων ηλικίας άνω των 67 και έως 74 ετών, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις θετικές διατάξεις της κατατεθείσας Τροπολογίας και συγκεκριμένα στα άρθρα 6 και 7, για την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ 2023, 2024 και 2025, των κτισμάτων μετά του αναλογούντος οικοπέδου που ευρίσκονται στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, όπως και στα έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

Συμπέρανε ότι το παρόν νομοσχέδιο κινείται προς την απολύτως θετική κατεύθυνση και ζήτησε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να το υπερψηφίσουν.

ΦΩΤΟ@ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ