Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διακόπτεται η πρόσβαση των ΙΧ στο ιστορικό κέντρο από τις 24 Ιουλίου – 27 Αυγούστου

ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ
21 Ιουλίου 2023 / 13:16
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τα έκτακτα πιλοτικά κυκλοφοριακά μέτρα θα ισχύουν από τις 19.00-24.00. Εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες οχημάτων όπως και τα ΙΧ των μονίμων κατοίκων. 250 θέσεις ελεύθερης στάθμευσης στο λιμάνι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου έκτακτα  κυκλοφοριακά μέτρα από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 το  βράδυ με διακοπή πρόσβασης των ΙΧ στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τη διέλευση να επιτρέπεται μόνο για ταξί, λεωφορεία (συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών), δίκυκλα, οχήματα έκτακτης ανάγκης και ΑΜΕΑ όπως και των μονίμων κατοίκων.

Τα πιλοτικά μέτρα ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου και ο διοικητής της Τροχαίας Κων. Βλαχόπουλος στο Μαράσλειο. Προηγήθηκε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και του Συλλόγους Μονίμων Κατοίκων, προκειμένου να υπάρχει συναίνεση για την εφαρμογή τους.

Τα μέτρα κινούνται σε δυο βασικούς άξονες. Την απαγόρευση προσέγγισης των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης κατά τις ώρες αιχμής και την καθοδήγηση των οχημάτων που επιθυμούν να προσεγγίσουν το ιστορικό κέντρο σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης.

Συγκεκριμένα από τις 7 το απόγευμα θα διακόπτεται σταδιακά η προσέγγιση των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τη Λ. Αλεξάνδρας να αποτελεί το βασικό όριο περιορισμού της κυκλοφορίας.

Όπως τόνισε ο κ. Βλαχόπουλος, η κυκλοφορία θα εκτρέπεται στην κολώνα του Ντούγκλα και στην πλατεία Σαρόκο. Από την απαγόρευση κυκλοφορίας θα εξαιρούνται τα λεωφορεία, τα ταξί,τα δίκυκλα, τα οχήματα ατόμων με αναπηρία, των Σωμάτων Ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης, όπως και τα οχήματα των μονίμων κατοίκων που θα έχουν εφοδιαστεί από το Δήμο την ειδική κάρτα και τα αυτοκόλλητα.

Σύμφωνα με την κ. Υδραίου μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 580 κάρτες, ενώ αύριο θα είναι ανοιχτό από τις 9 π.μ. – 2 μ.μ το Γραφείο Καθημερινότητας στην Καλοχαιρέτου για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων και την παραλαβή των ειδικών σημάτων.

Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να παραλάβουν τις σχετικές κάρτες εισόδου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν στο email [email protected] τα εξής δικαιολογητικά: Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, αντίγραφο του Ε1 και φωτοτυπία του Δελτίου Ταυτότητάς τους

Τα σημεία πρόσβασης των οχημάτων που εξαιρούνται από την απαγόρευση είναι η κολώνα Ντούγκλα για όσους κινούνται στην περιοχή της Σπιανάδας και η Ελ. Βενιζέλου, στο ύψος της τάφρου του Νέου Φρουρίου για όσους θέλουν να κινηθούν προς την περιοχή της Σπηλιάς.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τροχαίας κ. Βλαχόπουλος, θα υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

(α) Ελευθερίου Βενιζέλου και Λοχαγού Βλάικου (τάφρος). Το οχήματα θα κατευθύνονται υποχρεωτικά προς την Λοχαγού Βλάικου.

(β) Σταματίου Δεσύλλα και Γεωργίου Θεοτόκη (πεζόδρομος). Tα οχήματα που κινούνται από Λοχαγού Βλάικου προς Σταματίου Δεσύλλα θα κατευθύνονται υποχρεωτικά προς την Γεωργίου Θεοτόκη (Σαρόκο)

(γ) Λ. Αλεξάνδρας και Γεωργίου Θεοτόκη (μπόμπα). Δεν θα είναι εφικτή η προσέγγιση των οχημάτων από πλατεία Σαρόκο προς Γεωργίου Θεοτόκη.

(δ) Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ριζοσπαστών Βουλευτών (ΕΛΤΑ). Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων από Λ. Αλεξάνδρας προς Ριζοσπαστών Βουλευτών

(ε) Λεωφόρος Δημοκρατίας και Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Τα οχήματα που κινούνται στην Λεωφόρο Δημοκρατίας θα κατευθύνονται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας

(στ) Βραίλα Αρμένη και Ντίνου Θεοτόκη (μουσείο). Τα οχήματα που κινούνται επί της Βραίλα Αρμένη θα κατευθύνονται υποχρεωτικά στην Ντίνου Θεοτόκη.

 

250 θέσεις ελεύθερης στάθμευσης στο λιμάνι

Για τη διευκόλυνση προσέλευσης των επισκεπτών στο ιστορικό κέντρο θα λειτουργήσει προσωρινός χώρος στάθμευσης στο λιμάνι (χώρος εσωτερικού πορθμείου) από τις 8 μ.μ. – 2 π.μ . Η είσοδος και η έξοδος στο χώρο θα γίνεται αποκλειστικά από τον κυκλικό κόμβο του νέου λιμανιού και σε πρώτη φάση έχουν χωροθετηθεί 250 θέσεις δωρεάν στάθμευσης, ενώ εφόσον χρειαστεί θα επεκταθούν.

Οι οδηγοί θα ενημερώνονται από πινακίδες σήμανσης που θα τους καθοδηγούν στο χώρο στάθμευσης. Δεν προβλέπεται πάντως να υπάρχει από το λιμάνι μεταφορά με λεωφορείο, καθώς σε σχετική ερώτηση της "Ε" τόσο η κ. Υδραίου όσο και ο κ. Βλαχόπουλος δήλωσαν ότι η απόσταση είναι κοντινή διάρκειας 8-10 λεπτών.

Στο μεταξύ για όσους έρχονται από τον νότο δεν υπάρχει αντίστοιχη προβλεψη, λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Είναι πάντως κάτι που εξετάζεται, όπως διευκρίνισε ο κ. Βλαχόπουλος.

Στη διάθεση πάντως των οδηγών είναι και οι χώροι του ΕΑΚΚ που ήδη χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση οχημάτων.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.