Τρίτη 07.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σχολές με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας επέλεξαν οι Κερκυραίοι υποψήφιοι

Μηχανογραφικό
18 Ιουλίου 2023 / 10:30
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη σιγουριά των Σχολών που το πτυχίο τους δίνει άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας αλλά και περαιτέρω προοπτικές, αναζήτησαν υποψήφιοι των πανελληνίων από την Κέρκυρα, κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η προθεσμία για την τελική υποβολή του έληξε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων νέων που έλαβαν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

Σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δελτίου, στην επιλογή των Σχολών και των Τμημάτων δεν έκρυβε εκπλήξεις. Το κριτήριο της επαγγελματικής αποκατάστασης λειτούργησε κυρίαρχα στις προτιμήσεις των Κερκυραίων υποψηφίων, όπως τόνισαν στην «Ε» έμπειροι φροντιστές του νησιού.

Τι δήλωσαν

Όσοι στόχευσαν ψηλά και τα κατάφεραν με τις βαθμολογίες που πέτυχαν, επέλεξαν τις λεγόμενες πρωτοκλασάτες Σχολές, Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνείο, όπως και τις Σχολές Ενστόλων (Στρατιωτικές, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), για τις οποίες το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Ζήτηση υπήρξε επίσης για τις Οικονομικές Σχολές, τα Τμήματα Ψυχολογίας, Ιστορίας, Πληροφορικής, τα Παιδαγωγικά αλλά και τα παραϊατρικά, όπως η Νοσηλευτική, η Λογοθεραπεία και η Εργοθεραπεία που έχουν άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

«Η επιλογή των Τμημάτων γίνεται με κυρίαρχο παράγοντα την επαγγελματική αποκατάσταση και την εικόνα που έχουν οι Σχολές στην κοινωνία. Έχουν μια γενική εικόνα αλλά όχι κατασταλαγμένη άποψη. Στο πλαίσιο αυτό τους βοηθήσαμε με οδηγούς σταδιοδρομίας και πληροφορίες για τις Σχολές, τα επαγγελματικά δικαιώματα, το πρόγραμμα σπουδών και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μεταπτυχιακές σπουδές», ανέφερε στην «Ε» ο φροντιστής Θεόδωρος Πανέτας.

Άλλα κριτήρια

Στην επιλογή τους ακόμη ένα κριτήριο που έπαιξε ρόλο ήταν η απόσταση από την Κέρκυρα, σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Κέρκυρας Αχιλλέα Σπίνουλα. «Επέλεξαν πόλεις που να είναι κοντά στο νησί μας, όπως είναι τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Επίσης στις επιλογές τους, λειτούργησαν ως πυλώνας οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και φυσικά η επαγγελματική αποκατάσταση. Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η χρονική περίοδος υποβολής του μηχανογραφικού ήταν πολύ σύντομη και αυτό δημιούργησε μια πίεση στα παιδιά», ανέφερε.

Και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ακόμη ένα στοιχείο που αποτυπώθηκε ήταν και μια ελαφριά στροφή και σε Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου που ανταποκρίνονταν ωστόσο στα ενδιαφέροντά τους.  Έτσι αντί να επιλέξουν Τμήματα Πληροφορικής, Ιστορίας και Αρχειονομίας, σε άλλες πόλεις, επέλεξαν τα τοπικά, μια που η ακρίβεια και οι «στραγγαλισμένοι» οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν επέτρεπαν την δυνατότητα για σπουδές εκτός. «Κάποιοι προτίμησαν τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχειονομίας, λόγω της οικονομικής δυσκολίας, παρότι ήθελαν να φύγουν», τόνισε στην «Ε» η φιλόλογος και φροντιστηριούχος Όλγα Παπαδάτου.

Όπως μάλιστα δήλωσε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Κέρκυρας Αναστάσιος Αυγούστης το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι ένα αξιόλογο ακαδημαϊκό ίδρυμα  που τα Τμήματά του προσφέρουν επαγγελματικές προοπτικές στους αποφοίτους του.  Έδαφος φαίνεται να κερδίζει το Τμήμα Τουρισμού,  ενώ στις περιζήτητες επιλογές συγκαταλέγονται τα Τμήματα  Πληροφορικής και Τεχνών, Ήχου και Εικόνας. «Τα παιδιά αναζητούν επαγγέλματα με προοπτικές εξέλιξης και που θα τους παρέχουν μια ποιότητα ζωής», διευκρίνισε ο ίδιος.

Δυνατότητα διαγραφής Σχολών

Σήμερα πάντως από τις 8:30 π.μ. και μέχρι τις 2 μ.μ., οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν τις σχολές που δεν επιθυμούν τελικά, ενώ η προσθήκη σχολών ή η αλλαγή σειράς προτιμήσεων δεν θα είναι δυνατή. Για αυτή την δυνατότητα διαγραφής προτιμήσεων και μόνο, οι υποψήφιοι, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, θα επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://exams-delpref.it.minedu.gov.gr/.

Στη συνέχεια, αυτή η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων. Μετά τις 2 μ.μ. θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η εφαρμογή του μηχανογραφικού, ώστε όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο να μπορούν να το βλέπουν και να το αποθηκεύουν - εκτυπώνουν.

 

 

 

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.