Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ο επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Σπύρος Δουκάκης

ΙΕΠ
14 Ιουλίου 2023 / 10:25

Ο Κερκυραίος πληροφορικός αναλαμβάνει ένα από τα πιο σημαντικά πόστα στην παιδεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το «τιμόνι» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αναλαμβάνει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου Σπύρος Δουκάκης.

Ο Κερκυραίος πληροφορικός έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο ΙΕΠ, καθώς έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο πεδίο της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Ήδη πάντως ο νυν πρόεδρος του ΙΕΠ Γ. Αντωνίου, ενημερώθηκε κι επισήμως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι στη θέση  θα τοποθετηθεί άλλο πρόσωπο.

Σύμφωνα με το esos, προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του νέου Υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη, όπου φαίνεται ότι μάλλον οριστικοποιήθηκε και η θέση του Αντιπροέδρου με επικρατέστερο πρόσωπο τον πρώην Γενικό Διευθυντή Ειδικής Αγωγής Κώστα Λολίτσα.

 

Όπως αναφέρει το esos, για τη θέση του Αντιπροέδρου συζητήθηκε και πρόσωπο, το οποίο σήμερα εμφανίζεται ως συνεργάτης του Υπουργού Παιδείας, ενώ είχε διατελέσει και Σύμβουλος της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά μάλλον  δεν προχώρησε, καθώς φέρεται να υπήρξε παρέμβαση από το κόμμα της ΝΔ.

Η θητεία του ΔΣ είναι τριετής, ωστόσο η τοποθέτηση στις θέσεις αυτές γίνεται με πολιτικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας.

Η πρόταση πάντως που έγινε στον κ. Δουκάκη και την οποία αποδέχθηκε (απομένει να ολοκληρωθεί και το τυπικό μέρος) αφορά σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πόστο στο χώρο της παιδείας.  Στις αρμοδιότητες του ΙΕΠ (πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) είναι τα προγράμματα σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, η αξιολόγηση των διοικητικών και εκπαιδευτικών δομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.α.

Επιπλέον ως επιτελικός επιστημονικός φορέας υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας και τους εποπτευόμενους φορείς του στα θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, τη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

 

Βιογραφικό

Ο Σπύρος Δουκάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διδακτική της πληροφορικής, την εκπαιδευτική νευροεπιστήμη, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την εκπαιδευτική τεχνολογία.

Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πεδίο της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης, επικεφαλής ακαδημαϊκού τμήματος και εκπαιδευτικός στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πρώην ΤΕΙ Αθήνας, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών, ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών έργων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα έργων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως επιστημονικός υπεύθυνος και μέλος ομάδων εργασίας και ως συνεργάτης για τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών σεναρίων και τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης.

 

Έχει δημοσιεύσει την έρευνά του σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Είναι συν-συγγραφέας του σχολικού βιβλίου «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» της Β΄ Γ.Ε.Λ. και του σχολικού βιβλίου «Μαθηματικά» της Ε΄ Δημοτικού και τριών συγγραμμάτων που διδάσκονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έχει λάβει υποτροφία Fulbright και έχει βραβευτεί από το Harvard Club of Boston με τη διάκριση Excellence in Teaching. Επιπρόσθετα, έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Παιδείας με σφραγίδα βέλτιστης πρακτικής διδασκαλίας για το ανοικτό ψηφιακό περιοδικό «Περιοδική e-Έκδοση για τα Μαθηματικά Γυμνασίου» και από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδική μνεία για την Εκπαίδευση και Μάθηση 2.0.

Έχει οργανώσει ειδικές συνεδρίες, έχει διατελέσει μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων, επιμελητής πρακτικών συνεδρίων, ειδικών τευχών διεθνών περιοδικών και κριτής διεθνών και ελληνικών συνεδρίων και περιοδικών.

Έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του πρώην ΤΕΙ Αθήνας. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών διπλωμάτων α) στις επικοινωνίες υπολογιστών και τα δίκτυα από το Leeds Beckett, β) στη βασική και εφαρμοσμένη γνωσιακή επιστήμη από το ΕΚΠΑ και γ) στην εκπαίδευση από το ΕΑΠ. Έλαβε το διδακτορικό του στην εκπαίδευση με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στον τομέα της εκπαιδευτικής νευροεπιστήμης με έμφαση στον προγραμματισμό υπολογιστών.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής (ΕΠΥ), του Ινστιτούτου GeoGebra και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ).