Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Limoncello: Ανακαλύπτοντας την ιστορία του ποτού της… Dolce Vita!

#λιμοντσέλοκέρκυρα
13 Ιουλίου 2023 / 16:12

Η προέλευση του λέγεται πως ξεκίνησε κάπου στο 1950 όταν ένας πανέμορφος και μυρωδάτος κήπος στο κέντρο του ξακουστού Ανακάπρι...

Λιμοντσέλο… Το έντονο αρωματισμένο με λεμόνι λικέρ ιταλικής καταγωγής που καταναλώνεται τόσο ευχάριστα και αποτελεί στην Κέρκυρα το ιδανικό ποτό για κάθε περίσταση.  Μπορεί η προέλευση αυτού του ποτού να τυλίγεται από μυστήριο και οι θεωρίες να ποικίλλουν, όμως χωρίς αμφιβολία ύστερα από κάθε γεύμα δεν υπάρχει κάτι πιο γλυκό και ευχάριστο να δροσίσει τον ουρανίσκο ιδιαίτερα τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές…

Πατρίδα του «λιμοντσέλο» αποτελεί το φημισμένο για την ομορφιά, την άγρια φύση και τη χλιδή και κάποτε νησί όπου κυριαρχούσε αυτό που ονομάζουμε σήμερα «dolce vita» Κάπρι της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον Λένιν  «Το Κάπρι σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα,» όταν το επισκέφθηκε το 1910 με τον Μαξίμ Γκόρκι, ενώ σε μια από τις σπηλιές του, σύμφωνα με τον Όμηρο κατοικούσαν οι μυθικές Σειρήνες που μάγεψαν και… ξεμυάλισαν τον Οδυσσέα...  Πρόκειται για ένα νησί όπου απολαμβάνει κανείς το aperitivo του που ακούει στο όνομα limoncello – spritz στο τέλειο σκηνικό στην πλατεία Piazetta που όχι άδικα ο συγγραφέας Νόρμαν Ντάγκλας την χαρακτήρισε  «μικρό θέατρο του κόσμου».

Εμπνευσμένο τοπίο, ήπιο κλίμα και φιλελεύθερος τρόπος ζωής...  Ένα μέρος που λάτρεψαν -για περισσότερα από 2000 χρόνια- Ρωμαίοι αυτοκράτορες, πολιτικοί, διάσημοι καλλιτέχνες του Χόλλυγουντ, κροίσοι και διατηρεί εδώ και χρόνια την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του διεθνούς jet-set…

Η προέλευση του λέγεται πως ξεκίνησε κάπου στο 1950 όταν ένας πανέμορφος και μυρωδάτος κήπος στο κέντρο του ξακουστού Ανακάπρι (πρώτη πρωτεύουσα του νησιού χτισμένη σε στρατηγική θέση λόγω των πειρατικών επιδρομών) αποτέλεσε έμπνευση για μια νοικοκυρά. Ο κήπος της κάποτε κατοικίας έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια του νησιού.

Δέντρα 100 περίπου χρόνων συνεχίζουν κοσμούν τον όμορφο αυτό κήπο και συνεχίζουν να καρπίζουν μέχρι και σήμερα. Το Limoncello Di Capri ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε στο κόσμο αφού πολύ σύντομα η φήμη του ποτού αυτού ξεπέρασε τα όρια της Ιταλίας. Ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε πως το signature πιάτο δεν έιναι άλλο από το "tagliolini ai limone"! 

Είναι γνωστό ότι η Νότια Ιταλία και ιδιαίτερα η Κοστιέρα Αμαλφιτάνα, αποτελούν μέρη όπου ευδοκιμούν μέχρι και σήμερα χιλιάδες λεμονιές.

Πως όμως έφτασε αυτό το ποτό στην Ελλάδα και έχει καθιερωθεί σαν απεριτίφ στην Κέρκυρα;  

Η Κέρκυρα είναι σαφώς επηρεασμένη όχι μόνο ως προς την αρχιτεκτονική αλλά και ως προς τη γαστρονομία επηρεασμένη από τα πρώιμα χρόνια της Ενετοκρατίας. Έχοντας λοιπόν εμπορικές σχέσεις με την Ιταλία η φήμη του λιμοντσέλο δεν άργησε να φτάσει και στην Κέρκυρα. Αρχικά ντόπιοι, και στην πορεία μεγάλες παραγωγές ξεκίνησαν να φτιάχνουν το διάσημο απεριτίφ το οποίο απολάμβαναν ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Σήμερα συμπεριλαμβανομένου του κουμ κουάτ αποτελεί σήμα κατατεθέν ως χωνευτικό στα εστιατόρια της Κέρκυρας.

Μια ακόμα εκδοχή υποστηρίζει το εξής

Ένας από τους πιο τακτικούς θαμώνες του Κάπρι ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Συνήθιζε τα καλοκαίρια να επισκέπτεται το νησί και την ακτή Αμάλφι με την θαλαμηγό του «Χριστίνα». Είναι γνωστό πως πάντα το επιχειρηματικό δαιμόνιο συνήθιζε να διακατέχει τον Έλληνα μεγιστάνα. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των καλοκαιρινών διακοπών του το νησί της Κέρκυρας αποτελούσε σταθμό γι’ αυτόν. Λέγεται λοιπόν πως κάποτε διηγήθηκε στους ντόπιους την εμπειρία γευσιγνωσίας του λιμοντσέλο. Όντας λοιπόν ένα νησί με τόσο έντονη βενετσιάνικη αύρα οι Κερκυραίοι δεν δίστασαν να πειραματιστούν δοκιμάζοντας την παραγωγή του, πράγμα το οποίο είχε μια πολύ πετυχημένη εξέλιξη.

Πού θα βρούμε όμως αυθεντικό λιμοντσέλο χωρίς να χρειαστεί να παραγγείλουμε ή να ταξιδέψουμε στη γειτονική Ιταλία;;

H Lazaris Distillery προσφέρει ηδονικές στιγμές στον ουρανίσκο σας ταξιδεύοντας σας παράλληλα στο νησί Κάπρι και την Κοστιέρα Αμαλφιτάνα.

Σην ποτοποιία Lazaris το λικέρ limoncello παράγεται με εκχύλιση της φλούδας λεμονιών σε αλκοόλ, με τον παραδοσιακό τρόπο που εδώ και χρόνια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Οι φλούδες καθαρίζονται με προσοχή, ώστε να μην μείνει κανένα ίχνος από το λευκό εσωτερικό μέρος που πικρίζει. Κατόπιν τοποθετούνται μαζί με αλκοόλ σε ανοξείδωτες δεξαμενές, για να πάρει η αλκοόλη τις ουσίες, το άρωμα και το χρώμα των φρούτων. Στη συνέχεια προστίθεται σιρόπι, για να γίνει η σύνθεση του λικέρ. Ακολουθεί το φιλτράρισμα και η εμφιάλωση του λικέρ.

Διάφανο, αρωματικό και ιδιαίτερα απολαυστικό, το λικέρ λιμοντσέλο σερβίρεται παγωμένο σαν χωνευτικό ποτό μετά από κάθε γεύμα. Συνδυάζεται με γλυκές τάρτες, φρουτοσαλάτες, κέικ και αποξηραμένα φρούτα. Απολαύστε το με τριμμένο πάγο ή σαν συστατικό σε cocktails.

To Lazaris Limoncello έχει ξεχωρίσει και βραβευθεί με:

  • 1º Βραβείο Γεύσης στην κατηγορία «Αλκοολούχο Ποτό/Οίνος/Αναψυκτικό στην Έκθεση Εξποτρόφ 2020 στην Αθήνα.
  • Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Συσκευασίας» στην Έκθεση Εξποτρόφ 2020 στην Αθήνα.
  • 2 αστέρια στον διαγωνισμό γεύσης μέσω της διαδικασίας τυφλής γευσιγνωσίας από επιτροπή ειδικών στην γευσιγνωσία, στα πλαίσια της Έκθεσης Εξποτρόφ 2020 στην Αθήνα.

Λικέρ Limoncello κρέμα

Μια εξαιρετική και πρωτότυπη παραλλαγή του limoncello αποτελεί το λικέρ limoncello κρέμα. Δημιουργείται με την προσθήκη γάλακτος στο τελικό στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, αφήνοντας μια γλυκιά, βελούδινη αίσθηση στον ουρανίσκο. Η βελούδινη υφή του το καθιστά εξαιρετικό συστατικό για cocktails.

H Ποτοποιία

Η ιστορία της Lazaris Distillery & Artisan Sweets ξεκίνησε το 2005 από τον Κωνσταντίνο Λάζαρη και προσφέρει όλη την αφθονία και τα αρώματα της Κέρκυρας στο τραπέζι σας!

Η ομάδα του διαθέτοντας πάθος για την γαστρονομική παράδοση του νησιού, εξελίσσει τις αγνές πρώτες ύλες δημιουργώντας μια γαστριμαργική ποικιλία υψηλών προσδοκιών.

Στόχος τους είναι τα προϊόντα να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής και απόλαυσης, αλλά και την πρώτη ύλη για υπέροχους συνδυασμούς και γεύσεις, τόσο στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική όσο και στον τομέα του bartending. Τέλος, να μυήσουν τον σύγχρονο παγκόσμιο ταξιδιώτη στις γεύσεις μιας άλλης εποχής.