Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκκίνηση: Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να μένει θεατής, μετά το συμβάν του νεκρού αλόγου

Νεκρό άλογο
10 Ιουλίου 2023 / 11:30

«Να δουλέψει στην κατεύθυνση τροποποίησης της υπάρχουσας κατάστασης»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΚΚΙΝΗΣΗ). Το τραγικό συμβάν με το θάνατο του αλόγου την ώρα που κουβαλούσε την άμαξα με τους τουρίστες στην καρδιά του μεσημεριού φέρνει στην επιφάνεια ένα μεγάλο ζήτημα. Πόσα πράγματα είμαστε σαν κοινωνία διατεθειμένοι να ανεχτούμε και να θυσιάσουμε στο βωμό του τουριστικού προϊόντος;

Δε μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι στον 21ο αιώνα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται τα ζώα αυτά κάτω από τέτοιες συνθήκες, ουσιαστικά βασανισμού τους. Και το ζητούμενο δεν είναι οι κάθε λογής επαγγελματίες που κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά μια κοινωνία που ανέχεται να βλέπει στην καθημερινότητά της τέτοια φαινόμενα να εκτυλίσσονται δίπλα της χωρίς να αντιδρά. 

Μια τέτοια στάση που ξεκινά από την απάθεια και νομιμοποιεί την κακοποιητική συμπεριφορά, προετοιμάζει τις συνειδήσεις των συνανθρώπων μας να προβαίνουν με ευκολότερο τρόπο σε αντίστοιχες κακοποιητικές συμπεριφορές. Το φαινόμενο μπορεί να ξεκινάει από τα ζώα, η νομιμοποίηση όμως τέτοιων συμπεριφορών διευρύνεται σε μια κοινωνία και απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Ένα άλογο που μαστιγώνεται διαρκώς στη μέση του δρόμου προκειμένου να τραβήξει το κάρο,  δεν βρίσκεται πολύ μακριά από έναν εργαζόμενο που δεν έχει δικαιώματα, δεν του δίνεται η δυνατότητα να αντιμιλήσει να έχει άποψη και γνώμη, να μπορεί να διεκπεραιώνει την εργασία του με αξιοπρέπεια. Μπορεί η βία που ασκείται να μην είναι σωματική, κάτι όμως που δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχει.

Το πρόβλημα δεν πρέπει να επικεντρωθεί στους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι δεν πρέπει να καταστούν αποδιοπομπαίοι τράγοι, αλλά και όλοι εμείς που ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση, που αφήνουμε και ανεχόμαστε αντίστοιχα φαινόμενα κακοποίηση ζώων.

Η δημοτική αρχή δε μπορεί να παραμένει αμέτοχη και θεατής μιας τέτοιας κατάστασης, επιβάλλεται να πάρει θέση. Να δουλέψει στην κατεύθυνση τροποποίησης της υπάρχουσας κατάστασης.