Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία της Βόρειας Κέρκυρας για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Συντονιστικό Τοπικό Όργανο
07 Ιουλίου 2023 / 14:16

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (ΣΤΟ)

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  6/7/2023 έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου  Βόρειας Κέρκυρας (ΣΤΟ) για συντονισμό ενεργειών/ετοιμότητας σε τοπικό επίπεδο  με δεδομένο ότι σύμφωνα με το Δείκτη Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκπονήθηκε από τη ΓΓΠΠ., η Κέρκυρα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (υψηλού κινδύνου) ενω για το επόμενο τριήμερο αναμένονται ισχυροί άνεμοι.

Κυριάρχησε στη συζήτηση η κατεπείγουσα αναγκαιότητα διασφάλισης  ικανών ποσοτήτων νερού με τοποθέτηση δεξαμενών σε στρατηγικά σημεία  για την πυροπροστασία ,ειδικότερα δε  τι ενέργειες έχουν γίνει στη κατεύθυνση της πρότασης της περιφερειακής πυροσβεστικής διοίκησης ιονίων νήσων για τη δημιουργία δικτύου παροχής νερού για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ( αριθ.πρωτ: 2232 Φ.702.15/19-6-2023) ( ανεξάρτητα από το δίκτυο ύδρευσης). Παράλληλα οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν:

·       στο συντονισμό ενεργειών  και ανάπτυξη δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και της Πολιτικής Προστασίας ,

·         στη διάθεση  ανθρώπινου δυναμικού

·          στη διάθεση μέσων προς υποβοήθηση του έργου της καταστολής σε περίπτωση πυρκαγιάς όλων των εμπλεκόμενων φορέων

·         στη  συνδρομή της πολιτικής προστασίας στις περιπολίες για το επόμενο τριήμερο που αναμένονται ισχυροί άνεμοι,

 

Αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων οι παρακάτω δράσεις – μέτρα πρόληψης :

 1. Τίθεται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας όλος ο ανθρώπινος και μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου  Βόρειας Κέρκυρας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς υποβοήθηση του έργου της καταστολής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

2. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία διασφάλισης  ικανών ποσοτήτων νερού στη κατεύθυνση της πρότασης της περιφερειακής πυροσβεστικής διοίκησης ιονίων νήσων για τη δημιουργία δικτύου παροχής νερού για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ( αριθ.πρωτ: 2232 Φ.702.15/19-6-2023) ( ανεξάρτητα από το δίκτυο ύδρευσης). 

3. Να συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι προληπτικοί καθαρισμοί της βλάστησης τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε περιοχές υψηλού κινδύνου.Παράλληλα, 

4. Η τήρηση /συμμόρφωση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των χωριών και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους,σύμφωνα με τις διατάξεις της 4/2012 πυροσβεστικής διάταξης, αλλά και τις όμοιες του Ν.3852/2010.

5. Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων μαζί με τους εθελοντές πυροπροστασίας //ομάδες πυρασφάλειας, οφείλουν να περιπολούν και να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και να παρευρίσκονται κοντά της σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή τους..  

6. Το Λιμεναρχείο Κέρκυρας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παροχή υπηρεσιών.Επίσης, σε περιπτώσεις υδροληψίας από αεροπλάνα με σκοπό την πυρόσβεση,

7. Για τα μέτρα ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας θα γίνεται έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πυροπροστασίας.

 Να επισημανθούν  μετ επιτάσεως: α) Έκκληση να προχωρούν σε προληπτικό καθαρισμό  καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των χωριών και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους

β)Σε περίπτωση που υποπέσει  στην αντίληψή πολίτη κάποια εκδήλωση πυρκαγιάς παρακαλείται να ενημερώνει άμεσα το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θιναλίου και την πολιτική προστασία του Δήμου Βόρειας Κερκυρας .

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Πυροσβεστικό κλιμάκιο Θιναλίων: 26630 64199 , 2663 0  64599 ΚΑΙ 199

Πολιτική προστασία Δήμου Βόρειας Κέρκυρας :

Αντιδήμαρχος : Θεοφάνης Σκέμπρης: 6944555184

Προιστάμενος: Μαυρόπουλος Γιώργος 6974466941

Τη συνεδρίαση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κ. Θεοφάνης Σκέμπρης, ενώ συμμετείχαν οι κ.κ : Γεράσιμος Αυλωνίτης προϊστάμενος  .Πυροσβεστικού κλιμακίου Θιναλίου,  Διοικητής ΑΤ Βόρειας Κέρκυρας Αθανασίου Ηλίας, εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Κέρκυρας Κιαπίδου Ελένη, πρόεδρος ΕΚΑΒ Κέρκυρας Κυπριώτης Μιχάλης, εκπρόσωπος της ΕΟΔ (ελληνική ομάδα διάσωσης)  Καπρούλιας Ιωάννης, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων: Αφιώνα Λευθεριώτη Αγγελική, Περίθειας Κάσσαρης Πολύμερος, από τη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ τμήμα Βορρά Σαλβανος Σπύρος,. Συμμετείχαν επίσης από το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας οι κ.κ:  Γενικός Γραμματέας Προβατάς Κων/νος, Αναπληρωτής προιστάμενος πολιτικής προστασίας Γεώργιος Μαυρόπουλος και ο Αναπληρωτής προιστάμενος Επιχειρησιακού έργου Νικόλαος Βλάχος.   

ΦΩΤΟ@ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ