Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Πνευμονικό εμφύσημα έδειξε η νεκροψία του αλόγου

Άλογο
07 Ιουλίου 2023 / 10:13
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Δεν υπάρχει σύλληψη, όπως βεβαιώνει η Αστυνομία, καθώς δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις κακοποίησης - Διαμαρτυρία από φιλόζωους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η ζωοφιλική οργάνωση «Κιβωτός» με κεντρική σύνθημα «Η Κέρκυρα να μην γίνει Σαντορίνη».

Η Αγγελική Άνθη, μέλος του ζωοφιλικού σωματείου μιλώντας στα τοπικά μέσα Ενημέρωσης μιλά για την ανάγκη να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία προστασίας των ζώων εργασίας και να υπάρχει σεβασμός στην ανάγκη ανάπαυσης τους, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα. 

Η νεκροψία

Ιχνη κακοποίησης δεν βρέθηκαν στο άλογο που κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή, χθες στη μέση του δρόμου, έξω από τον κινηματογράφο «Ορφέας» σύμφωνα με πόρισμα της νεκροψίας που διενεργήθηκε από Κτηνίατρο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και ιδιώτη γιατρό.

Όπως αναφέρει στην "Ε" ο κτηνίατρος Σπύρος Δεσύλλας, που συμμετείχε στη διαδικασία της νεκροψίας, «δεν βρέθηκαν σημάδια αφυδάτωσης και διαπιστώθηκε ότι το άλογο ήταν ταϊσμένο και σε καλή φυσική κατάσταση».

Η αιτία του θανάτου αποδίδεται σε πνευμονικό εμφύσημα, το οποίο σύμφωνα με τους κτηνιάτρους είναι ένα περιστατικό που δύναται να προκύψει αιφνίδια.

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν έχει γίνει γνωστό εάν και πότε το ζώο είχε εξεταστεί πρόσφατα.  

Επρόκειτο για ζώο περίπου είκοσι ετών, δηλαδή μέσης ηλικίας, όταν σύμφωνα με τους κανόνες ευζωίας, μπορούν να εργάζονται μέχρι τα 32 περίπου χρόνια τους, κατά μέσο όρο. 

Δεν υπάρχει σύλληψη

Όσον αφορά τον αμαξά, ιδιοκτήτη του αλόγου, ο οποίος κατέθεσε χθες στην Αστυνομία στο πλαίσιο της προανάκρισης, αστυνομικές πηγές βεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει σύλληψη, καθώς δεν έχουν προκύψει ενδείξεις κακοποίησης.

Η κυκλοφορία του ζώου πάντως μέσα σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, είναι κάτι που έχει εγείρει αντιπαραθέσεις, ενώ σάλος έχει ξεσπάσει στα social media με το βίντεο που δείχνει την οργισμένη αντίδραση του αμαξά απέναντι σε ποδηλάτη που πλησίασε το νεκρό ζώο, εκφράζοντας τη λύπη του.

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού, ενώ έντονες εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις για τη συνέχιση της χρήσης αλόγων σε τουριστικές περιηγήσεις.   

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.