Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ρόδη Κράτσα για την έλλειψη συγκοινωνιών μεταξύ των νησιών του Ιονίου

Ρόδη Κράτσα
05 Ιουλίου 2023 / 14:47

«Παράλληλα με τις προσπάθειες μας χρειάζεται και η πολιτεία να υποστηρίξει περισσότερο την αντιμετώπιση των δυσχερών συνθηκών της νησιωτικότητας»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ). Η Περιφέρειά μας είναι ένα σύμπλεγμα νησιών, μικρών και μεγάλων, Κέρκυρα, Παξοί Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι), Λευκάδα, Μεγανήσι, Καστός, Κάλαμος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Στροφάδες νήσοι.

Έχουμε ιδιαίτερα χαρίσματα από την φύση και την ιστορία αλλά χωρίς διασυνδεσιμότητα μεταξύ μας. Δεν έχουμε το καράβι της γραμμής που καλύπτει όλα τα νησιά μεταξύ τους ενώ μόνο δυο φορές την εβδομάδα πετάει το αεροπλάνο από νησί σε νησί (στα μεγάλα νησιά φυσικά).

Σε κάθε περίπτωση για να κυκλοφορήσουμε μεταξύ των νησιών του Ιονίου πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέσα συνδυαστικά, φερρυ μπωτ, αυτοκίνητο, ταχύπλοα σκάφη, πλοίο της γραμμής (όπου υπάρχει) μεταξύ μεγάλου βέβαια και μικρών νησιών ή μεταξύ των νησιών και της ακτής στην Ήπειρο, την Δυτική Ελλάδα, ή αεροπλάνο μέσω Αθηνών. Ο χρόνος και η ταλαιπωρία είναι χαρακτηριστικά της κάθε μετακίνησης, κυρίως στα μικρότερα νησιά.

Χρειάζεται περίσσεια αγάπη, ενδιαφέρον για κάθε κάτοικο, όπου και αν βρίσκεται αυτός, όραμα για ένα σύνολο νησιών και κοινωνιών, με ευκαιρίες ευημερίας και ασφάλειας για όλα και όλους. Παράλληλα με τις προσπάθειες μας χρειάζεται και η πολιτεία να υποστηρίξει περισσότερο την αντιμετώπιση των δυσχερών συνθηκών της νησιωτικότητας.

Οι διεκδικήσεις μας στην Κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται με αισιοδοξία και πείσμα και παράλληλα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνουν οι ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε νησί μικρό και μεγάλο.