Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι διευθυντές των σχολείων της Κέρκυρας

Διευθυντές σχολείων
05 Ιουλίου 2023 / 14:36
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις στα εφτά σχολεία που η διαδικασία δεν τελεσφόρησε

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα καθήκοντά τους ανέλαβαν και επίσημα στην Κέρκυρα οι νέοι διευθυντές σχολείων που προέκυψαν μετά τις κρίσεις του περασμένου διαστήματος. Ωστόσο η διαδικασία υπολείπεται σε εφτά σχολικές μονάδες στην περιφέρεια της Κέρκυρας και στους Παξούς, όπου έχουν τοποθετηθεί προσωρινοί διευθυντές, μέχρι να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις.

Οι παραδόσεις – παραλαβές από τους παλιούς στους νέους διευθυντές, όπου σημειώθηκε αλλαγή φρουράς, αλλά και η ανάληψη υπηρεσίας από τους ήδη υφιστάμενους που εξασφάλισαν ακόμη μια θητεία στο ίδιο σχολείο, πραγματοποιήθηκε στα Δημοτικά, το διάστημα από τις 19 -21 Ιουνίου.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι νέοι διευθυντές συναντήθηκαν με τους Συλλόγους Διδασκόντων για μια πρώτη γνωριμία αλλά και για τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινάει επίσημα στις 11 Σεπτεμβρίου με τον καθιερωμένο Αγιασμό.

Δεν τελεσφόρησε

Στα 49 δημοτικά του νομού τοποθετήθηκαν 45 διευθυντές, καθώς δεν τελεσφόρησε παντού η διαδικασία, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από υποψήφιους για τα Δημοτικά Σχολεία Αγ. Ματθαίου, Λακώνων, Μπενιτσών και του 1ου Δημοτικού Λευκίμμης- Μελικίων.

Αυτό καταγράφηκε τόσο κατά την ανάρτηση των τελικών αξιολογικών πινάκων των κρίσεων όσο και στις συμπληρωματικές προσκλήσεις που δημοσιεύθηκαν, προκειμένου να πληρωθούν οι κενές θέσεις που απέμειναν. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τρία σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα το Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Παξών και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κασσιόπης, όπου και σε αυτά έχουν τοποθετηθεί προσωρινοί διευθυντές.

Στις υπόλοιπες 34 σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η διαδικασία ανάληψης καθηκόντων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές της εβδομάδας, βάσει του χρονοδιαγράμματος του Υπουργείου Παιδείας. Προηγήθηκε βεβαίως η ανάληψη υπηρεσίας στις δυο διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού. Για πρώτη φορά μάλιστα 12 νέα πρόσωπα (5 στην ΠΕ και 7 στην ΔΕ) θα βρεθούν επικεφαλής διδακτηρίων, βάσει των κρίσεων που είχαν να γίνουν από το 2017.

Εγκύκλιος για επαναπροκήρυξη

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, αναμένεται εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για να προκηρυχθούν οι θέσεις από την αρχή στα σχολεία, όπου δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Πρόκειται για σχολικές μονάδες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Κέρκυρας (μία και στους Παξούς) και σε απόσταση από την πόλη, κάτι που φαίνεται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά κατά τη διαδικασία δήλωσης προτίμησης σχολείου.

«Ό,τι και να συμβεί τα σχολεία δεν θα μείνουν ακέφαλα. Τηρούμε το πλαίσιο του νόμου με την επαναπροκήρυξη των θέσεων. Μέχρι τη νέα προκήρυξη έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία αυτά προσωρινοί διευθυντές, που είναι είτε εκπαιδευτικοί του σχολείου που πληρούν τις προϋποθέσεις είτε υποδιευθυντές», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνη Κουρσάρη είναι η πρώτη φορά που μετά από κρίσεις μένουν κενές ορισμένες θέσεις διευθυντών. Όπως τόνισε, δεν είναι μόνο η απόσταση που λειτουργεί ως αντικίνητρο, αλλά οι ίδιες οι διαδικασίες που θα κληθούν να εφαρμόσουν, όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί δεν συμφωνούν με τη γραμμή του Υπουργείου Παιδείας. Σημειώνεται ότι η θητεία των διευθυντών είναι τετραετής και λήγει την 31η Ιουλίου 2027.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.