Ώρα απολογισμού των έργων του 2022 για την Περιφέρεια
Τα έργα που δημοπρατήθηκαν στην Κέρκυρα-Η στοχοθεσία για το 2023
ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ώρα του απολογισμού του έργου της για την χρονιά που πέρασε, έφτασε για την Περιφερειακή Αρχή Κράτσα. Αύριο στις 6 το απόγευμα λογοδοτεί δημόσια για τα πεπραγμένα της, ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. Παράλληλα οι πολίτες του Ιονίου που επιθυμούν να ενημερωθούν και να ακούσουν από τους αιρετούς για το έργο που έγινε στην περιοχή τους, μπορούν να συνδεθούν με το κανάλι της Περιφέρειας στο youtube (παραπομπή υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΠΙΝ www.pin.gov.gr).
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στον απολογισμό, δημοπρατήθηκαν για το 2022 έργα ύψους 6.144.308,89 ευρώ με την κύρια χρηματοδότηση -5.831.600,00 ευρώ- να προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ εθνικό σκέλος) και το υπόλοιπο ποσό (312.708,89 ευρώ) να καλύπτεται από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.
Αναλογικά πάντως με τα προηγούμενα χρόνια το ποσό αυτό εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο. Το 2021 δημοπρατήθηκαν έργα ύψους 28.545.578,80 ευρώ, το 2020 9.343.897,10 ευρώ, ενώ το 2019, στο τετράμηνο της διακυβέρνησης της Περιφερειακής Αρχής Κράτσα, το ποσό διαμορφώθηκε στο 1.020.000 ευρώ.
Ποια έργα δημοπρατήθηκαν
Στα δημοπρατημένα έργα για το 2022 εμφανίζονται μεταξύ άλλων η αποκατάσταση του παραλιακού τοιχίου και πεζοδρομίου στη Γαρίτσα (από Δεσύλλα έως Ανεμόμυλο) για το οποίο ωστόσο έχει επανεκκινηθεί η διαδικασία μετά την αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επείγοντα έργα για την αποκατάσταση βλαβών από τη θεομηνία του Μπάλλου, η μελέτη κυκλικών κόμβων οδικού δικτύου, ευπρεπισμοί κρασπέδων, η βελτίωση του οδικού άξονα Παξών, ο ευπρεπισμός του οδικού δικτύου κ.α
.
Η στοχοθεσία για το 2023
Όσον αφορά τη στοχοθεσία για το 2023, τα έργα ανέρχονται στο ποσό των 42.903.000 ευρώ, με τις προτεραιότητες να αφορούν σε οχτώ σημεία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και δυο πολύ σημαντικά έργα που σέρνονται ωστόσο εδώ και χρόνια, καθώς μέχρι σήμερα υφίστανται μόνον ως σχεδιασμοί. Πρόκειται για την κατασκευή της οδού Τρία Γεφύρια- Βρυώνη αλλά και την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας Βρυώνη-Μωραΐτικα. Επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων συμπεριλαμβάνεται η ανάπλαση και ανάδειξη τουριστικής ζώνης από το Τσάκι Μπενιτσών έως τη Μεσογγή, ηεπικαιροποίηση –συμπλήρωση μελέτης παράκαμψης Αργυράδων, η μελέτη παράκαμψης πόλης.
Επιχειρηματικό Πάρκο Κέρκυρας
Στο στάδιο κατάρτισης φακέλου για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται η προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην Κέρκυρα. Ήδη εξετάζεται ως προς την καταλληλότητα πρόταση που υπεβλήθη στο πλαίσιο της δημόσιας πρόσκλησης της ΕΑΝΕΠ για την αναζήτηση οικοπεδικού χώρου, προκειμένου να εγκατασταθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο, μαζί με δυο άλλα υποψήφια οικόπεδα.
Καθημερινότητα
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας αναφέρεται μεταξύ άλλων η ανακατασκευή του συστήματος φωτεινών σηματοδοτών, με την εργολαβία ωστόσο να προχωράει με αργούς ρυθμούς . Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται εργασίες αντικατάστασης έργων υποδομής (φρεάτια, ερμάρια, καπάκια, κ.α.), όπως και η συντήρηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών στη μέση και νότια Κέρκυρα.
Σε θέματα Πολιτικής Προστασίας τονίζεται ότι αντιμετωπίστηκαν οι καταστροφές του Μπάλλου και έγινε η αποκατάσταση στο οδικό επαρχιακό δίκτυο, όπως και έκτακτοι καθαρισμοί υδατοτεμάτων για την αποκατάσταση της βατότητας του οδικού δικτύου. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι η εκκρεμότητα στο Τσάκι Μπενιτσών εξακολουθεί και παραμένει.
Όσον αφορά πάντως τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία, αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η διαβίβαση των 218 αιτήσεων, προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις.
Ολόκληρος ο απολογισμός της Περιφέρειας εδώ
ΦΩΤΟ: ΤΣΑΚΙ ΜΠΕΝΙΤΣΩΝ