Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Γολγοθάς» για ένα βιβλιάριο στην Επιθεώρηση Εργασίας Κέρκυρας

Επιθεώρηση Εργασίας
23 Ιουνίου 2023 / 10:36

Αγανακτισμένο το κοινό, με δύο υπαλλήλους η Υπηρεσία - Εις ώτα μη ακουόντων τα αιτήματα των εργαζομένων για στελέχωση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κλειστές πόρτες βρίσκουν γονείς και ανήλικοι εργαζόμενοι φθάνοντας στο κατώφλι της Επιθεώρησης Εργασίας για να εξυπηρετηθούν. Αγανακτισμένοι αναγνώστες της "Ε" διαμαρτύρονται έντονα καθώς ταλαιπωρούνται επί μέρες ολόκληρες, περιμένοντας έξω από μια κλειστή πόρτα, ενώ από μέσα δεν ανταποκρίνεται κανείς, ούτε όμως και στα τηλέφωνα που καλούν επίμονα.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά από τουριστικές κυρίως περιοχές που δεν έχουν ακόμα κλείσει τα 18 και επιθυμούν να απασχοληθούν σε εποχικές επιχειρήσεις, ώστε να συνεισφέρουν στο εισόδημα του σπιτιού τους ή να μην επιβαρύνουν τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τον Νόμο, για να εργαστεί ανήλικος έως 18 ετών, απαιτείται ειδικό βιβλιάριο εργασίας, που χορηγείται από την αρμόδια επιθεώρηση εργασίας και ισχύει για ένα χρόνο. Για την έκδοση του βιβλιαρίου εργασίας απαιτείται επίσης ιατρική πιστοποίηση ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του από την εργασία αυτή που πρόκειται να αναλάβει ο ανήλικος.

Χαμένα μεροκάματα

Στο μεταξύ η σεζόν έχει ξεκινήσει και οι ατέλειωτες ώρες ή και μέρες αναμονής σημαίνουν χαμένα ημερομίσθια, είτε για τους νέους, είτε για τους γονείς τους είτε και για τους δύο. Υπάρχουν μάλιστα άτομα που οδηγούν 40 και 50 χιλιόμετρα για να φθάσουν στην πόλη από το Βορρά ή το Νότο του νησιού και στο τέλος να φύγουν άπρακτοι.

Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη,  είναι είναι ότι αντιμετωπίζουν αδιαφορία, καθώς η πόρτα δεν ανοίγει ούτε για απλή ενημέρωση ή για να κλείσουν ένα ραντεβού και να εξυπηρετηθούν.

Δύο υπάλληλοι

«Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη, αφού διαθέτει μόνον τέσσερις υπαλλήλους, ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον έξι. Αυτόν το καιρό μάλιστα οι δύο απουσιάζουν με άδεια ασθενείας», απαντά στην "Ε" η Προϊσταμένη Ελένη Μπισμπικοπούλου.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνον δύο Επόπτριες που είναι επιφορτισμένες με όλες τις αρμοδιότητες της Επιθεώρησης, ελέγχους επιχειρήσεων, εργατικές διαφορές κ.λπ, - όχι μόνο με τα βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων. Ειδικά όμως για την εργασία ανηλίκων είναι ένα θέμα που απαιτεί πολύ σχολαστικό έλεγχο, είναι λεπτό ζήτημα. Το δίμηνο Μαϊου - Ιουνίου έχουμε ήδη πρωτοκολλήσει 460 αιτήσεις. Δεν έχουμε καν γραμματειακή υποστήριξη» προσθέτει η κ. Μπισμπικοπούλου.
 
Προπηλακισμοί
 
«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε τον κόσμο να μπαίνει ελεύθερα στα γραφεία γιατί έχουμε ευθύνη για τον χώρο, τα έγγραφα και τα αρχεία μας». Η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας αναγνωρίζει την ταλαιπωρία του κοινού ωστόσο τονίζει ότι την ίδια ταλαιπωρία υφίσταται και το προσωπικό. «Έχουμε δεχτεί ακόμα και προπηλακισμούς από το κοινό. Υπάρχουν ορισμένοι που δεν σέβονται το ωράριο εξυπηρέτησης. Ακόμα και ραντεβού να μπορούσαμε να κλείσουμε, θα γινόταν ακόμα μεγαλύτερος συνωστισμός» αναφέρει η κ. Μπισμπικοπούλου, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει και τη Διοίκηση του Σώματος για την κατάσταση που επικρατεί.  
 
Την πληρώνει ο πολίτης
 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας Σταυρούλα Παπαδημητρίου επισημαίνει στην "Ε" ότι το πρόβλημα είναι Πανελλαδικό. «Οι πολίτες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται και τελικά ο "σάκος του μποξ" γίνονται οι υπάλληλοι.  Στην Κεφαλονιά πχ. η Υπηρεσία στελεχώνεται απ΄έναν υπάλληλο, στην Άνδρο το ίδιο. Από τη μία πλευρά έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό οι αιτήσεις εργασίας ανηλίκων και από την άλλη μεριά το προσωπικό μειώνεται με τις συνταξιοδοτήσεις».
 
Όλα χειρόγραφα
 
Ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου αναλώνεται σε χειρόγραφες διαδικασίες που έχουν παραμείνει στις προηγούμενες δεκαετίες, αντί να ψηφιοποιηθούν όπως άλλες υπηρεσίες. «Ζητάμε επίμονα από την Πολιτεία να εκσυχρονίσει το γραφειοκρατικό κομμάτι, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του, ώστε η Επιθεώρηση Εργασίας να μπορεί να ασχοληθεί με το ουσιώδες μέρος, δηλαδή τους ελέγχους της εργασίας των ανηλίκων, για να τους προστατεύει από επικίνδυνες εργασίες, εκμετάλλευση, παρενόχληση. Απέναντι σε αυτά τα παιδιά έχουμε μεγάλη ευθύνη» τονίζει η κ. Παπαδημητρίου.