Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιώργος Ρούσης: «Η μόνη μη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ»

Γιώργος Ρούσης
22 Ιουνίου 2023 / 11:09

Ο χαιρετισμός του υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΚΕ στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι όπως έλεγε ο Μαρξ "Το όπλο της κριτικής δεν μπορεί βεβαίως να αντικαταστήσει την κριτική των όπλων, η υλική δύναμη πρέπει να ανατραπεί με υλική δύναμη, αλλά και η θεωρία γίνεται υλική δύναμη από τη στιγμή που θα έχει κατακτήσει τις μάζες," επιτρέψτε μου να αναπτύξω ένα θεωρητικό σκεπτικό το οποίο οδηγεί σε έναν πρόσθετο λόγο για τον οποίο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη μη χαμένη ψήφος.

Πέντε μέρες πριν από τις εκλογές κανείς δεν αμφισβητεί όχι μόνον ότι η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή η δεξιά που λέει το όνομα της, θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκτός της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν κόμματα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜΕΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας, που δεν αμφισβητούν την κυρίαρχη καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, αλλά υπόσχονται να την διαχειριστούν καλύτερα από την Νέα Δημοκρατία.

Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφίσουν κόμματα τα οποία είναι ενάντια στο συμφέρον τους, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, συνεπικουρούμενος από τα ΜΜΕ που έχει στην διάθεση του, διαμορφώνει ανθρώπους που δεν έχουν συνείδηση της πραγματικότητας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που την αντιμετωπίζουν ανάποδα απ' ότι πραγματικά είναι. Με άλλα λόγια διαμορφώνει ανθρώπους που κυριαρχούνται από την αστική ιδεολογία και αξίες.

ΦΩΤΟ@Τ.Ε. ΚΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Στην διαιώνιση λοιπόν αυτής της κίβδηλης συνείδησης και ιδεολογίας καθοριστικό ρόλο παίζουν όλα τα κόμματα, τα οποία όχι μόνον δεν αμφισβητούν τον καπιταλισμό, πόσο μάλλον δεν επιδιώκουν να τον ανατρέψουν, αλλά υποστηρίζουν ότι αυτός είναι δυνατόν να λειτουργήσει προς όφελος του λαού.

Έτσι φτάνουν όπως ο Τσίπρας στο σημείο να κάνουν λόγο ακόμη και για δυνατότητα "Δίκαιης κοινωνίας και ευημερίας για όλους" στα πλαίσια του καπιταλισμού ή όπως ο Βαρουφάκης και η Κωσταντοπούλου να εμφανίζονται σαν σωτήρες και καλύτεροι διαχειριστές του.

Με αυτήν τους τη στάση όχι μόνον δεν θίγουν την κυρίαρχη αστική ιδεολογία αλλά την ενισχύουν.

Αν και υπάρχουν δευτερεύουσες διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα κόμματα, η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνον στρατηγικά δεν διαφέρουν από την Νέα Δημοκρατία, αλλά όλοι τους δουλεύουν για να κρατήσουν το λαό μας σε μια εθελόδουλη κατάσταση και όχι για να τον χειραφετήσουν. Για αυτό το λόγο και θα συμπολιτευτούν με την Νέα Δημοκρατία αν όχι τυπικά σίγουρα ουσιαστικά.

Με αυτά τα δεδομένα η μόνη μη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, το οποίο είναι βέβαιο ότι κόντρα σε αυτήν την κυρίαρχη ιδεολογία θα ασκήσει μέσα και κυρίως έξω από την βουλή ανατρεπτική, αγωνιστική αντιπολίτευση σε κάθε αστική κυβέρνηση και συμπολίτευση.

Όσοι λοιπόν κρίνετε ότι κανένας από αυτούς τους ψευτοσωτήρες αλλά μόνον ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και συμφωνείτε με τον Καζαντζάκη ότι "σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ' όλους τους σωτήρες", ενισχύστε με την ψήφο σας το ΚΚΕ πρωτοπόρα λαϊκή δύναμη και καταδικάστε τους αναρριχητικούς της αστικής εξουσίας πίθηκους όλων των αποχρώσεων.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας μεταφέρω την πνευματική παρακαταθήκη του πατέρα μου Τηλέμαχου με την οποία και ανδρώθηκα.

"Τα ιδανικά που πίστεψαν εκατομμύρια άνθρωποι και που πάνω σ' αυτά στήθηκε η προσπάθεια για τη δημιουργία του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, δεν τελεσφόρησαν στην εποχή μας. Η φιλοσοφία όμως μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, εκείνο το μισοχαμένο όνειρο που όλο ξαναζωντανεύει και το όραμα της Παγκόσμιας Ειρήνης και Αδελφοσύνης, εξακολουθούν να φλογίζουν τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων»

Και γι’ αυτά τα ιδανικά συνεχίζει και παλεύει το ΚΚΕ, που με τίμησε με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του.

Καλό κόκκινο βόλι.

Γιώργος Ρούσης

Ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΚΕ