Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπογραφή σύμβασης για έργο Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
12 Ιουνίου 2023 / 12:52
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η υλοποίηση θα έργου θα ευνοήσει την αποκέντρωση, την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την υπογραφή Σύμβασης Σύμπραξης με τον Όμιλο ΟΤΕ για το έργο Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband».  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υλοποίηση θα έργου θα ευνοήσει την αποκέντρωση, την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τη Σύμβαση Σύμπραξης υπέγραψαν το πρωί της Δευτέρας αφενός ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας και αφετέρου ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ Γιάννης Κωνσταντινίδης  και ο Διευθυντής Ultrafast ΟΤΕ Γιάννης Βασιλόπουλος.

Ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κατσίκας δήλωσε: «Η υπογραφή για το έργο Ultra – Fast Broadband σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα τεχνικό βήμα απλώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο στη χώρα και η σημερινή υπογραφή έρχεται να τονίσει ότι η ψηφιακή πολιτική μπορεί να είναι φιλική, αναπτυξιακή, να τονώνει την περιφέρεια και να συντελεί στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας, υπογράφω ως Υπηρεσιακός Υπουργός, κάτι που σηματοδοτεί ότι το κράτος έχει συνέχεια και μπορεί να εργάζεται αδιαλείπτως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.»

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband» (UFBB) αποτελεί το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ευρώπη.

Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος « Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Υπουργείου.

Η υλοποίηση του έργου UFBB αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της αποκέντρωσης, μέσω της μείωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και ημιαστικών περιοχών. Συνολικά από το Ultra-Fast Broadband υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν,  εξασφαλίζοντας δυνατότητα ταχύτητας Internet έως 1Gbps, περί τα 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και περίπου 10.000 δημόσιων κτιρίων (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» έχει αρχικό προϋπολογισμό €700 εκατ. (€870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Από αυτά, τα €300 εκατ. αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑΝΕΚ 265.000.000 ευρώ και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 35.000.000 ευρώ), και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.