Το Βίδο «σαν άλλοτε» με την κυριακάτικη εξόρμηση των Κερκυραίων
Με κατεβασμένα ρολά παρέμεινε το αναψυκτήριο - Άφαντο το δημοτικό καΐκι
ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα μεγαλεία του παρεθόντος έζησε ξανά το Βίδο μετά από χρόνια απομόνωσης. Η σταδιακή αποξένωσή του από τους Κερκυραίους που ξεκίνησε με το κλείσιμο του λαϊκού εστιατορίου, φιλόξενου και άμεσα προσβάσιμου, συνεχίστηκε με το λουκέτο στις δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις και τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα με τα δρομολόγια του δημοτικύ καραβιού.
Η Κυριακή ήταν η μέρα που ο μικρός πράσινος παράδεισος, μια ανάσα από την πόλη, πλημμύρισε ξανά από κόσμο, μικρούς και μεγάλους.
Το κάλεσμα των Συλλόγων
Αρκετοί Κερκυραίοι έφθασαν με το πρωινό καράβι "Αίολος" που είχαν μισθώσει ειδικά για την περίσταση οι οκτώ σύλλογοι που έκαναν το κάλεσμα, μιας και το δημοτικό καράβι ούτε και χθες ξεκίνησε δρομολόγια.
Επισκέφθηκαν ολόκληρο το νησί και τις ακτές του, και απόλαυσαν στιγμές χαλάρωσης. Όσοι πείνασαν, έφαγαν από τα ...τάπερ που είχαν φροντίσει να φέρουν μαζί τους στον δροσερό χώρο δίπλα στο κλειστό εστιατόριο, χωρίς να λείψουν και στιγμές κεφιού με τραγούδια. Έγιναν επίσης καθαρισμοί σε παραλίες και τα σκουπίδια διοχετεύτηκαν με διαλογή στην πηγή σε ειδικούς σάκους που είχαν τοποθετηθεί για όλα τα ρεύματα.
Το απόγευμα με τη δεύτερη φουρνιά, το μισθωμένο καράβι έφερε ακόμα περισσότερους, και ακολούθησε ζωηρή συζήτηση για την εγκατάλειψη του Βίδο και την ανάγκη να ξαναγίνει ένας τόπος ανοιχτός και προσβάσιμος, προέκταση της πόλης.
Το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος των "Φίλων του Βίδο" Γιάννης Κούρκουλος, ο πρώην Δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Στέφανος Πουλημένος και Τάκης Μεταλληνός, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νικολέτα Πανδή και Γιώργος Καλούδης, του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δρυ και πολλοί άλλοι Κερκυραίοι που ασχολούνται με τα κοινά, το περιβάλλον, την πολιτική, ή απλώς παραμένουν φανατικοί θαυμαστές του μικρού παραδείσου. Σε άλλη μεριά του νησιού βρισκόταν επίσης και η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, ως γονέας αυτή τη φορά, μαζί με τους άλλους γονείς των μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου.
Οι πρόσκοποι όπως πάντα
Αυτονόητα ήταν εκεί και η προσκοπική ομάδα που είναι υπεύθυνη για το κατασκηνωτικό κέντρο, όπως άλλωστε κάθε Κυριακή τους τελευταίους μήνες, που δουλεύει εντατικά για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου των 57 στρεμμάτων που τους έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο.
Οι πρόσκοποι εξάλλου είναι αναμφισβήτητα αυτοί που διαχρονικά αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους με τη συνεχή παρουσία τους στο νησί. Πρόσφατα μάλιστα εκσυγχρόνισαν το υδρευτικό τους δίκτυο με ίδια μέσα και προσωπική εργασία, ώστε να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή νερού για τους 1000 περίπου κατασκηνωτές που αναμένονται από όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των κατασκηνωτικών περιόδων.
Ιδίοις όμμασι
Για πολύ κόσμο ήταν επίσης μια ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις υποδομές του νησιού που έχουν αφεθεί έρμαια στον χρόνο. Η εκδρομή στάθηκε αφορμή για να δημοσιοποιηθούν ευρέως φωτογραφίες από τα ιστορικά κτίρια που καταρρέουν, αλλά και οι εγκατάστασεις των παιδικών κατασκηνώσεων, που δεν δείχνουν άκομα έτοιμες να υποδεχθούν παιδιά, αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου.
Ούτε λόγος για το αναψυκτήριο που όφειλε να λειτουργεί από το IKOS από 15 Μαΐου, που παρέμεινε με κατεβασμένα ρολά μολονότι είχε προαναγγελθεί η άφιξη εκατοντάδων ανθρώπων και μικρών παιδιών. Το δημοτικό καράβι ούτε και χθες ξεκίνησε τα δρομολόγια, ενώ οι τουαλέτες στο λιμάνι άνοιξαν επσπευσμένα το προηγούμενο βράδυ.
Η εκδρομή των μαθητών
Το κάλεσμα οκτώ συλλόγων στην κυριακάτικη εξόρμηση συνέπεσε με την εκδρομή του 12ου Δημοτικού Σχολείου που συμμετείχε στην περιβαλλοντική καμπάνια της WWF «Υιοθέτησε μια παραλία». Το σχολείο πήρε υπό την προστασία του την παραλία Μαΐστρο, τη μεγάλη παραλία που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Το σχολείο σχολείο φιλοξενήθηκε στους καθαρούς χώρους του προσκοπικού κατασκηνωτικού κέντρου, που παραχώρησε και τη χρήση των τουαλετών, ενώ σιτίστηκε από υπηρεσία κέιτεριγκ.