Παρασκευή 12.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημερίδα με θέμα την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του Πνεύμονα

Ημερίδα
26 Μαΐου 2023 / 12:57
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου

ΚΕΡΚΥΡΑ. O Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των  ΚΕΠ Υγείας του και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), διοργανώνει Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης  για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη».
 
Η Ημερίδα Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη» θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. 
 
Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Ιατρός Ηλίας Παπανικολάου, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Ά ΕΣΥ, Αναπληρωτής Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής. Γ.Ν. Κέρκυρας.
 
Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση.

Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προ συμπτωματικού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ ́ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

Για τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ ξεκινάει στους Δήμους-μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ».

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.
 
Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε η δόση ακτινοβολίας να είναι 10 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τη συνήθη αξονική τομογραφία. H LDCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της κλασσικής αξονικής τομογραφίας θώρακος για την παρακολούθηση πιθανών βλαβών του πνευμονικού παρεγχύματος χωρίς να μειώνεται η διαγνωστική της ακρίβεια.
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.