Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παγωτό: Από επιδόρπιο των γαλαζοαίματων… αγαπημένο έδεσμα του λαού!

παγωτό Κέρκυρα
25 Μαΐου 2023 / 15:17
ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Βρισκόμαστε στα τέλη Μαΐου και η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά… Τι καλύτερο λοιπόν από το να ξεκινήσουμε να αναζητάμε τα καλύτερα spot για χειροποίητο και πολύ γευστικό παγωτό.

Βρισκόμαστε στα τέλη Μαΐου και η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά… Τι καλύτερο λοιπόν από το να ξεκινήσουμε να αναζητάμε τα καλύτερα spot για χειροποίητο και πολύ γευστικό παγωτό. Δεν θα μπορούσαμε όμως πριν την παρουσίαση να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και να αναρωτηθούμε λίγο πολύ πως ξεκίνησε η παραγωγή του δροσερού αυτού εδέσματος, πότε παρασκευάστηκε για πρώτη φορά και πως εξελίχθηκε στο σήμερα;;;



Για να καταλάβετε η άφιξη του παγωτού στην Ελλάδα χρονολογείται στην δεκαετία του 1930 όμως πριν αυτό η ιστορία του χάνεται στα βάθη των πολύ περασμένων αιώνων… Ναι είναι αλήθεια αφού η πρώτη καταγεγραμμένη του μορφή φαίνεται να έχει τις ρίζες τις στην αρχαία Ελλάδα. Λέγεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος απολάμβανε ένα γλύκισμα το οποίο περιελάμβανε παγωμένα φρούτα περιχυμένα με βασιλικό πολτό ενώ κάτι ανάλογο λέγεται πως γευόταν κάποτε και ο αυτοκράτορας Νέρωνας τον 1ο αιώνα μ.Χ. όταν έδινε εντολής στους σκλάβους του να μαζέψουν χιόνι έτσι ώστε να το συνδυάσει με φρούτα και μέλι ωχ παγωμένο σνακ… μια πρόχειρη έκδοση του σημερινού sorbet θα χαρακτήριζε κανείς.  



Η ιστορία προχωράει αφού πολλούς αιώνες αργότερα μεταξύ 7ου και 10ου μ.Χ η Κίνα παρουσιάζει μια εξελιγμένη εκδοχή του γλυκίσματος που ήταν πάγος αναμιγμένος με φρέσκο γάλα. Περνάμε γρήγορα γρήγορα στην Ευρώπη όταν ο Μάρκο Πόλο (13ο αιώνας)  γεύεται στην Κίνα το έδεσμα αυτό και αποφασίζει να το προσφέρει ως «λάφυρο» στη Βενετία. Η ιδέα δεν άργησε καθόλου να εξαπλωθεί… Κοντά στις αρχές του 17ου αιώνα καταγράφεται πως ο Κάρολος ο Α’ της Αγγλίας δωροδοκούσε με το λεγόμενο «επίδομα σιωπής» 500 λιρών ετησίως τον Γάλλο σεφ του προκειμένου να μην αποκαλύψει τη μυστική συνταγή που αυτός και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας απολάμβαναν. Παρόλη την δαπανηρή του προσπάθεια η συνταγή σύντομα ξεπέρασε τα όρια του παλατιού ωστόσο η παρέμεινε έδεσμα των πλουσίων αφού επρόκειτο για μια Παρασκευή δύσκολη, απαιτητική και πάνω απ’ όλα ακριβή για τα λαϊκά στρώματα.

Ο πρώτος σύγχρονος εφευρέτης παγωτού που το εισήγαγε στο μαγαζί του ήταν ένας Σικελός μάγειρας με όνομα Φραντσέσκο Προκόπιο ντε Κολτέλι. Στο κέντρο του Παρισιού λοιπόν το μαγαζί του με όνομα “Café Prokope”μετεξελίχθηκε σύντομα σε στέκι της ελίτ και διανοούμενων όπως τον Ρουσώ, τον Ντιντερό και τον Βολταίρο και ο λόγος της επιτυχίας του δεν ήταν άλλος από το παγωτό του. Έχοντας «ξεφύγει» από τους βασιλικούς κύκλους το παγωτό σύντομα και συγκεκριμένα στα μέσα του 18ου αιώνα κάνει την είσοδό του στην Αμερική με την ορολογία ice – cream και αφού έχει κάνει τον κύκλο του σε όλα σχεδόν τα μήκη του κόσμου αρχές του 19ου αιώνα η φήμη του παγωτού φτάνει και στην Ελλάδα. Ωστόσο οι πρώτες εντυπώσεις δεν ήταν καθόλου ευχάριστες αφού ένας φιλόδοξος Ιταλός ονόματι Calvo αποφάσισε να πειραματιστεί προσθέτοντας χρωστικές ουσίες στην παραγωγή με αποτέλεσμα πολλοί από τους αριστοκράτες των Αθηνών του 1835 να καταλήξουν με τροφική δηλητηρίαση…



Επισήμως η Ελλάδα καθυστέρησε αρκετά να αποκτήσει τη δική της μονάδα προϊόντων γάλακτος παγωτού από τα αδέλφια Σουραπά και συγκεκριμένα αυτό συνέβη το 1934 ενώ το 36’ κάνει είσοδο το περίφημο παγωτό ξυλάκι, το κυπελάκι και το παγωτό χωνάκι με σοκολάτα και αμύγδαλο!

Ελπίζουμε να σας ανοίξαμε την όρεξη για δροσιστικό παγωτό γιατί παρακάτω ακολουθούν οι απόλυτοι σταθμοί γεύσης  του παγωμένου αυτού εδέσματος στο νησί της Κέρκυρας. Λαχταριστές & πρωτότυπες γεύσεις, υλικά α’ ποιότητας και μια τεράστια ποικιλία ακολουθούν στις παρακάτω προτάσεις…



ICE DREAM -  ΣΠΙΓΓΟΣ, ΠΕΡΙΘΕΙΑ

Πρόκειται πραγματικά ένα ονειρεμένο εργαστήρι παρασκευής χειροποίητου παγωτού.  Λαχταριστές γεύσεις  παγωτού φτιαγμένες από αγνά και φρέσκα υλικά, με αληθινά χρώματα και αρώματα έχουν δικαίως εδώ και χρόνια φανατικούς θαυμαστές που επισκέπτονται το Ice Dream ξανά και ξανά για το απολαυστικό παγωτό του, τα milk shakes και τις φρεσκοψημένες βάφλες του. 


Φρέσκο, χειροποίητο παγωτό, βασισμένο σε αυθεντική συνταγή όπως και τα σπιτικά γλυκά που παρασκευάζονται σε παραδοσιακό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. Ολόφρεσκο γάλα, αυγά ημέρας, βελούδινη κρέμα γάλακτος, εκλεκτοί ελληνικοί ξηροί καρποί, συναντιούνται και δένονται αρμονικά με πραγματική σοκολάτα. Ένα γευστικό ταξίδι σε εκλεπτυσμένες κλασικές και μη γεύσεις όπως τη διαχρονική βανίλια εκτελεσμένη με τη συνταγή που μόνο τα συγκεκριμένοι γνωρίζουν την τεχνική της. Θα σας ενθουσιάσουν όμως  και οι ακαταμάχητοι συνδυασμοί του, με λαχταριστές βάφλες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.  Μια πανδαισία γεύσεων, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι, μα πάντοτε με σεβασμό στην παράδοση.  Παγωτά εμπνευσμένα από ολόφρεσκα φρούτα εποχής όπως την φράουλα με κομματάκια φρούτου, το φιστίκι που παράγεται με αυθεντική πάστα φιστικιού, την ιταλική στρατσιατέλα, την αγαπημένη μόκα αλλά και το ακαταμάχητο ελληνικό γιαούρτι από αγνό ελληνικό γάλα.



2663098200, Περίθεια Βόρεια Κέρκυρα



KROKAN ICE CREAM

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία από το 1975 απογειώνει τον όρο παγωτό.  Με γνώμονα κι έμπνευση από τις προτιμήσεις των Κερκυραίων με πρωτότυπους πειραματισμούς αλλά και σεβασμό στην παράδοση και στην ποιότητα, προσθέτει στην παλέτα των εξαιρετικών παγωτών του νέες γεύσεις που μπορείτε να απολαύσετε κατά τη διάρκεια μιας καυτής καλοκαιρινής ημέρας. Καθημερινά μπορείτε να βρείτε παγωτό από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων.



Βέβαια, υπάρχουν και επιλογές από αγελαδινό γάλα αλλά και vegan παγωτό. Οι γεύσεις είναι ένα ακόμα «δυνατό χαρτί» στα παγωτά όπως στρατσιατέλα, bueno, κρέμα καραμελέ, καρύδα, μπακλαβά όμως υπήρξε μία ακόμη την οποία δοκιμάσαμε ξεπερνά κάθε προηγούμενο... ακούει στο όνομα παγωτό μωσαϊκό!

26610 34200, Ποταμός



LORETTO
GELATO

Με όνομα εμπνευσμένο από μια μικρή πόλη της Ιταλίας η gelateria Loretto στην καρδιά της παλιάς πόλης άνοιξε τις πόρτες της προκειμένου το αυθεντικό ιταλικό gelato να αποκτήσει τον δικό του σταθμό στο νησί. Πρόκειται για παγωτοπανδαισία γεύσεων, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι, περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να τις ερωτευτείτε.  Η τεχνογνωσία των Ιταλών, που ξέρουν το παγωτό καλύτερα από τον καθένα, σμίγει με το φρέσκο ελληνικό γάλα, τα ζουμερά φρούτα, την πλούσια σοκολάτα και δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αρκεί να το δοκιμάσετε μία φορά και θα καταλάβετε.


Το πάθος τους για παγωτό είναι προφανές και σίγουρα το Loretto θα γίνει και το δικό σας πάθος. Δείτε μπροστά στα μάτια σας πώς παρασκευάζεται το αυθεντικό ιταλικό gelato από ποιοτικές πρώτες ύλες, παρουσιάζοντας ιδιαίτερες και ανατρεπτικές γεύσεις, απίστευτα sorbet ή και sugar free εκδοχές. Εάν πάλι επιθυμείτε απεγνωσμένα να πραγματοποιήσετε αυτό το περιβόητο weekly cheat meal, αφεθείτε στη νοστιμιά του signature παγωτού Loretto,  που αποτελεί τη must-eat επιλογή των πελατών.  Οι γευστικές εκπλήξεις συνεχίζονται με τα παγωτά cinnamon pepper, pasta flora, cheese cake, lemon pie και πάει λέγοντας... Η βελούδινη υφή, οι μοναδικές γεύσεις, η άμεση και φιλική εξυπηρέτηση και οι αγαπημένοι, απόλυτα ταιριαστοί συνδυασμοί έχουν βρει ορκισμένους οπαδού.

26610 42760 Καποδιστρίου 11, Παλιά Πόλη


EMERAL

Ό,τι και να σας πούμε για τα ζαχαροπλαστεία 'Εμεραλ είναι μάλλον περιττό. Ένα από τα πιο παλιά και γνωστά ζαχαροπλαστεία της πόλης με ιστορία από το 1977. Το όνομα και μόνο είναι εγγύηση της ποιότητας και των μοναδικών γεύσεων. Και το παγωτό δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ολόφρεσκο, φτιαγμένο με εξαιρετικές πρώτες ύλες, θα το βρείτε σε πολλές λαχταριστές γεύσεις.  Ανακαλύψτε μια μεγάλη ποικιλία μοναδικών γεύσεων παραδοσιακών παγωτών με βελούδινη υφή από 100% φρέσκο γάλα.



Είτε σκέτο είτε με toppings, συνδυασμένο με σιροπιαστά ή και σε mini μερίδες, διαλέγοντας τα παγωτίνια ή τα μικρά bowls. Πάρτε μια γεύση από όσα σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε: cookies, σοκολάτα, κρέμα, γιαούρτι-μέλι-καρύδια, μόκα, φράουλα, λεμόνι, πραλίνα αμυγδάλου, μπανάνα, γιαούρτι-φρούτα του δάσους. Ως special choice θα σας προτείναμε τη μοναδική κι εξαιρετικά delicious γεύση εκμέκ & κουμ κουάτ που αποτελεί ωδή στα γευστικά μονοπάτια του παρελθόντος...

10 χιλ. Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας, Τζάβρος, 26610 91780
Πλατεία Σανρόκκο - Γ. Θεοτόκη, 26610 32242




DOLCE CAFE LAKONES

Αν ζείτε στην Κέρκυρα είναι δύσκολο να μην έχετε περάσει από το Dolce και να μην έχετε ακούσει πέραν της επιβλητικής θέας για τις πολυάριθμες, πρωτότυπες και περίεργες γεύσεις παγωτού που προσφέρει. Εδώ και χρόνια το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής της οικογενειακής επιχείρησης αυτή δεν σταματά να μας εκπλήσσουν με τις ευφάνταστες και αξιοπερίεργες γεύσεις παγωτού. Έχεις δοκιμάσει παγωτό με γεύση ούζο ή λιμοντσέλο;



Μήπως παγωτό με γεύση συκομαίδα ; Ή, μήπως, παγωτό με γεύση μπολσεβίκο; Και, όχι, δεν σας κάνουμε πλάκα... Όλα αυτά και πολλά πολλά ακόμη βρίσκονται στα ψυγεία του ντόλτσε προκειμένου να προκαλέσουν όλους τους γευστικούς σας κάλυκες. Απογειώστε το παγωτό σας σε συνδυασμό με χειροποίητο μπολσεβίκο με υπογραφή Dolve!

Με συνταγές γενεών, το Dolce Café’  για εσάς που αναζητάτε την αυθεντικότητα των γεύσεων.

Λάκωνες Παλαιοκαστρίτσα 26630 41358,
 

ΚΟRAKIANITIS BAKERY

Στον φούρνο του Κορακιανίτη στο Τρίκλινο εκτός από όλα τα γνωστά καλούδια με τα οποία μας καλομαθαίνει τόσα χρόνια κρύβεται ένα δυνατό χαρτί... Οι ποιοτικές πρώτες ύλες από την γειτονική Ιταλία συναντούν την τεχνογνωσία του ιταλικού gelato και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε. Μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, που έχει γράψει τη δική της ιστορία στο κεφάλαιο παγωτό .Από το διαχρονικό καϊμάκι να μοσχοβολάει παράδοση, σοκολάτα με ονομασία προέλευσης, φυστίκι Σικελίας, φυσική βανίλια και σορμπέ αγριοφράουλα που ξυπνά μνήμες παλιού γαλακτοπωλείου και πολλές ακόμη γευστικές εκπλήξεις, συνθέτουν την πιο συγκλονιστική παλέτα προτάσεων στις οποίες δε μπορεί να αντισταθεί κανείς.


Τα σορμπέ δεν περιέχουν φυσικά χρωστικές, παρά μόνο ολόφρεσκα φρούτα εποχής, και συνδυάζονται τέλεια με την πραγματική μπίτερ σοκολάτα. Με σεβασμό στην εποχικότητα των πρώτων υλών και με μια χαρακτηριστική δεξιοτεχνία στην αρμονία των γεύσεων που αναδεικνύουν το μεγαλείο της πρώτης ύλης, θα ανακαλύψετε τις πιο αποκαλυπτικές γεύσεις που θα σας κάνουν να νιώσετε αυτή την παιδική λαχτάρα να τις δοκιμάσετε αν είναι δυνατόν όλες μία προς μία!

26610 52553, Τρίκλινο Κέρκυρα

Εμείς δεν έχουμε παρά να σας ευχηθούμε καλή απόλαυση!
 
EKΔΟΣΕΙΣ ΕNIMEROSI
 

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Η Ελεάννα Βασιλάκη γεννήθηκε το 1992 και μεγάλωσε στο νησί της Κέρκυρας. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας το 2015 με ειδικότητα στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και στην πορεία ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία στο ίδιο ίδρυμα με τίτλο «Η επιρροές της ιταλικής κουζίνας στην Επτανησιακή» με βαθμολογία 9/10. Είναι πιστοποιημένη με άριστη γνώση της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας.