Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεύτερη χρονιά έξαρσης των μωβ μεδουσών στην Κέρκυρα

Μωβ μέδουσα
19 Μαΐου 2023 / 09:38

Έχουν ήδη εμφανιστεί στις Μπενίτσες, στο Πέραμα, στην Βλαχαίρενα, στο Μον Ρεπό, στον Ανεμόμυλο, στο Νησάκι , στο Καλάμι και στο Μπαρμπάτι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε έξαρση βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρόνια στο Ιόνιο και δη στην Κέρκυρα το φαινόμενο της μωβ μέδουσας. Το μικρό αυτό είδος, με το επώδυνο όμως τσίμπημα, λόγω της νευροτοξίνης, έχει εμφανιστεί σε αρκετές παραλίες του νησιού αλλά και στην θαλάσσια περιοχή της πόλης.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο βιολόγος και ένας από τους ιδρυτές του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας Χρήστος Τακλής, μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στις Μπενίτσες, στο Πέραμα, στην Βλαχαίρενα, στο Μον Ρεπό, στον Ανεμόμυλο, στο Νησάκι , στο Καλάμι και στο Μπαρμπάτι, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν λάβει από πολίτες. Ωστόσο καθότι οι μωβ μέδουσες μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και σε άλλες παραλίες του νησιού, ενώ με την αύξηση των θερμοκρασιών αναμένεται να παρατηρηθούν και σε άλλες περιοχές του Ιονίου.

«Είναι η δεύτερη χρονιά έξαρσης στο Ιόνιο Πέλαγος με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίοδο του Μαΐου. Δεν φαίνεται ότι έρχονται από την Αδριατική, ενδεχομένως να έχουν κολλήσει εδώ, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων και της αύξησης της θερμοκρασίας. Οι εξάρσεις διαρκούν μέχρι τέσσερα χρόνια. Την τρίτη χρόνια παρουσιάζουν μια απότομη πτώση και την τέταρτη παρατηρούνται σπάνια», ανέφερε ο κ. Τακλής επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο έγινε περισσότερο αντιληπτό τώρα που ο κόσμος έχει ξεκινήσει τα μπάνια του, καθώς μωδ μέδουσες παρατηρήθηκαν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Κέρκυρα.



Πολύ καλή η εξέλιξη

Όπως πάντως διευκρίνισε η έξαρση εξελίσσεται πολύ καλά σε σχέση με την αναμενόμενη, δεδομένου ότι το φαινόμενο παρουσιάζει χειρότερη εικόνα, κατά το δεύτερο έτος που διανύουμε, ωστόσο η ένταση στο Ιόνιο είναι σε μικρότερο βαθμό από την αντίστοιχη που είχε εμφανιστεί στο Αιγαίο.

Σε περίπτωση πάντως που οι λουόμενοι αντικρύσουν πολλές μωδ μέδουσες στη θάλασσα ο κ. Τακλής συνιστά την αποφυγή εισόδου στο νερό, καθώς παρότι δεν είναι θανατηφόρες, ωστόσο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη για τον άνθρωπο είδος τσούχτρας από όσα απαντώνται στη Μεσόγειο.

Το τσίμπημα τους είναι ιδιαίτερα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος. Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Τακλής, οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία, καθώς χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με τη φορά της παραλίας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ