Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Αντιδράσεις για τη μείωση της ποινής του ασελγού εκπαιδευτικού

Ασέλγεια
16 Μαΐου 2023 / 09:49

Το Δικαστήριο μείωσε την ποινή του από 8 σε 5 χρόνια φυλάκισης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ως επιδημία των καιρών μας χαρακτήρισε την παρενόχληση και αποπλάνηση παιδιών ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Κουρσάρης, με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε η δικαστική απόφαση του Εφετείου για μείωση της ποινής του δασκάλου που ασέλγησε σε δύο μαθήτριες 9 και 12 ετών στο Δημοτικό σχολείο του Ποταμού. 
Το Mega μάλιστα έφερε στο φως βίντεο ντοκουμέντο, στο οποίο ο εκπαιδευτικός φαίνεται να αγγίζει μαθήτρια με απρεπή τρόπο.  

Σε απόκλιση με το δημόσιο αίσθημα

Ο 52χρονος εκπαιδευτικός είχε καταδικαστεί το 2022 πρωτόδικα σε 8 χρόνια φυλάκισης, τα οποία στην συνέχεια μειώθηκαν σε 5,5 στη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Η μείωση της ποινής προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στο Start, ο Αντώνης Κουρσάρης ανέφερε ότι πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις που οι δικαστικές αποφάσεις βρίσκονται σε απόκλιση με το δημόσιο αίσθημα. «Εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτές. Οι δικαστές κάνουν τη δουλειά τους με βάση την κείμενη νομοθεσία. Ως εκπαιδευτικοί καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και είναι δεδομένο ότι εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όσα παιδιά ή ενήλικες βρήκαν το θάρρος ή προσπαθούν να καταγγείλλουν τέτοιες συμπεριφορές».   

Παύθηκε 

«Από την πρώτη στιγμή που είχε καταγγελθεί το γεγονός, τόσο οι αστυνομικές αρχές όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα αντέδρασε άμεσα, προστάτευσε τα παιδιά και παρέπεμψε τον κατηγορούμενο σε ΕΔΕ, επιβάλλοντας την ανώτερη των ποινών, δηλαδή την παύση από τα καθήκοντά του» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Τόνισε μάλιστα ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να ρίξει μεγάλο βάρος στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών από μικρή ηλικία, για να μην έχουμε  τραγικά φαινόμενα.

«Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και συζήτηση ώστε αυτά τα θέματα να μην αποτελούν ταμπού είτε σε κάθε σπίτι είτε στη σχολική τάξη. Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά ότι το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, δεν πρέπει να υπάρχει απλώς σε 5-6 σελίδες ως τελευταίο κεφάλαιο σε κάποιο βιβλίο της 6ης Δημοτικού, αλλά να γίνονται αυτές οι συζητήσεις ήδη από το Νηπιαγωγείο προσαρμοσμένα στο επίπεδο των μαθητών.
Θυμίζω ότι κάποτε είχαν γραφτεί αυτά τα βιβλία από τον σεξολόγο Θάνο Ασκητή και τελικά έμειναν αμπαρωμένα στις αποθήκες» πρόσθεσε ο Αντώνης Κουρσάρης.  

Έλλειψη ψυχολόγων

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας μιλώντας στην "Ε", τόνισε το ζήτημα της έλλειψης κατάλληλων δομών στα σχολεία, όπως ψυχολόγων, που μπορούν να εντοπίσουν τέτοια φαινόμενα μέσα από την επιστημονική τους κατάρτιση. «Γίνονται κάποια σεμινάρια σε παιδιά κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας αλλά όχι στα μικρότερα. Πολλές φορές οι ψυχολόγοι αναλαμβάνουν δύο και τρία σχολεία παράλληλα. Οι εποχές έχουν αλλάξει δυστυχώς, δεν είμαστε πια όπως πριν 20 - 30 χρόνια» σχολίασε ο κ. Τράντος.  

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ