Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταγγέλεται αλλοίωση της παραλίας στη Δασιά

ΔΑΣΙΑ
11 Μαΐου 2023 / 11:56

H αυτοψία της Πολεοδομίας που θα γίνει πιθανότατα σήμερα αφορά τόσο τον δημοτικό δρόμο στην τοποθεσία «Μαγγιώρου» όσο και τις εργασίες καθαρισμού της παραλίας από την ΙΚΟS

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον επιτόπιο έλεγχο των εργασιών που εκτελούνται από την ξενοδοχειακή επιχείρηση IKOS στην παραλία Δασιάς και την απόδοση του σχετικού πορίσματος μετά την αυτοψία της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ζητούν δέκα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με αίτημά τους προς τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Μίμης Κατέχης μετά την κοινοποίηση του εγγράφου δόθηκε άμεσα εντολή στο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου να προβεί στον απαιτούμενο έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθούν αν υπάρχουν τυχόν παραβάσεις.

Ο έλεγχος που πιθανότατα θα γίνει σήμερα, ζητείται για δυο σημεία. Τον δημοτικό δρόμο στην τοποθεσία «Μαγγιώρου» που καταλήγει στην παραλία της Δασιάς και αφορά συγκεκριμένα τα τελευταία 50 μέτρα, όπως αυτά ορίζονται από την αγωγή Κτηματολογίου που άσκησε ο δήμος Κ. Κέρκυρας κατά της εταιρείας IKOS ODISIA Μονοπρόσωπη ΑΕ Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και τις εργασίες καθαρισμού της ακτής που γίνονται από την εταιρεία στην παραλία, αν και ο αιγιαλός ανήκει στην ευθύνη της Κτηματικής Υπηρεσίας και όχι του Δήμου.
 
Απόφαση
 
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα της  ΙΚΟΣ για τον άμεσο καθαρισμό της παραλίας και τμημάτων του πυθμένα έμπροσθεν του ξενοδοχείου (παραλία Ύψος – Δασιά) με δικά της έξοδα, υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, καθώς και ότι οι εργασίες θα γίνουν με την επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου.

Ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, η εταιρεία έχει προβεί σε ολική αλλοίωση του αιγιαλού με τόνους άμμου που έχει ρίξει στην παραλία, όπως επισήμανε στην «Ε» η Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης της Δασιάς «ΚΕΦΑΛΟΥΨΟΣ» Αγγελική Φαϊτά. «Τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία αυτή έχει μεταφέρει και εναποθέσει στην παραλία της Δασιάς τόνους άμμου, μεταβάλλοντας τον αιγιαλό και την παραλία επιφέροντας σοβαρή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής», ανέφερε η ίδια.
 
Μηνύσεις
 
Μάλιστα ο Σύλλογος, δια της Πρόεδρου του, κατέθεσε την Παρασκευή 05/05 μήνυση για τις εργασίες στην παραλία με την αυτόφωρη διαδικασία. Την επόμενη ημέρα οι εργασίες σταμάτησαν, την Κυριακή (07/05) όμως πήραν και πάλι μπρος με την επίκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής. Παρότι στο σημείο εκλήθη η Αστυνομία, εκείνη παρέπεμψε στην Κτηματική Υπηρεσία, στην ευθύνη της οποίας είναι ο αιγιαλός, όμως ελλείψει προσωπικού, αυτοψία δεν μπορεί να γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή όχι των εργασιών που εκτελούνται. Τελικά ο Σύλλογος κατάθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας.
 
Κοινό αίτημα
 
Στο μεταξύ οι συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων κινητοποίησαν δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Με κοινό αίτημα που υπογράφουν και συνοδεύεται μάλιστα από την πρόσφατη εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π.Παναγιωτόπουλου προς όλους τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες το φετινό καλοκαίρι, ζητούν από την Δήμαρχο Μ. Υδραίου να δώσει άμεσα και επείγουσα εντολή  στο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου, για επιτόπιο έλεγχο εργασιών στην παραλία Δασιάς προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή όχι, όσων εργασιών εκτελούνται.

Επιπλέον αιτούνται να τους επιδοθεί μετά τον έλεγχο της Πολεοδομικής Υπηρεσίας το πόρισμα που θα προκύψει. Το αίτημα υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Καλούδης Γεώργιος, Σπ. Βλάχος, Τηλ. Βασιλάκης,Αγγ.-Χρ. Καρδακάρη, Χρ. Σαρλής, Χρ. Μπούκας, Κ. Γρηγοριάδης, Χρ. Χαλικιοπούλου, Α. Ρίγγα και Φ. Τσιμπούλη.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ