Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυστηρή νομοθεσία για το μεταφορικό έργο ζητά το Σωματείο Εκμίσθωσης ΕΙΧ με οδηγό Κέρκυρας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΙΧ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
04 Μαΐου 2023 / 15:58

Παραμένουν οι αντιδράσεις για την λειτουργία της Uber στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την θέσπιση ενός και μόνο νόμου που θα διέπει την λειτουργία του μεταφορικού έργου θέτοντας ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις ζητά το Σωματείο Εκμίσθωσης ΕΙΧ με Οδηγό Κέρκυρας με αφορμή την λειτουργία της Uber και στο νησί των Φαιάκων. Όπως μάλιστα τόνισε το πρωί της Πέμπτης, σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Μαρίνος Μικάλεφ, ήδη εταιρεία μη μέλος του, που δραστηριοποιείται στο νησί, έχει δηλώσει οχήματά της στην πλατφόρμα.
 
Πλήρης ενημέρωση σχετικά με την υπηρεσία εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. με οδηγό, παρείχε το ΔΣ του Σωματείου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν θετικά οι υποψήφιοι  βουλευτές Κέρκυρας Δ. Μπιάγκης από το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ και Σπ. Κροκίδης από τη ΝΔ, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Π. Βαρούχας, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής εκλογών του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ και ο Π.Καλόγερος από τη ΔΕΕΠ.  
 
 


Καταστρατήγηση

Όπως επισημάνθηκε, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό έχουν ως βασική προϋπόθεση (νόμος 4530 στο άρθρο 21) την έναρξη του δρομολογίου από την έδρα της κάθε εταιρείας. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει με την uber, η οποία παραλαμβάνει πελάτες από οποιοδήποτε σημείο, καθώς μέσω της εφαρμογής της ο πελάτης μπορεί να δει το πλησιέστερο ενοικιαζόμενο όχημα.
 
«Από τη στιγμή που μπορεί να έρθει ένας φορέας διαμεσολάβησης που μπορεί να λάβει με νόμιμο τρόπο την άδειά του και να λειτουργήσει, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αρκεί να τηρεί την νομοθεσία. Εδώ πέρα υπάρχει μια κατάφορη καταστρατήγηση του άρθρου 21 του ν.4530 από συγκεκριμένη εταιρεία που χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα που στην ουσία καταστρατηγείται η προϋπόθεση της έναρξης του δρομολογίου από την έδρα. Δεν υπάρχει δυνατότητα η οποιαδήποτε πλατφόρμα να δίνει την επιλογή στον πελάτη να βρίσκει όχημα στο δρόμο και να το παίρνει», τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Μαρίνος Μικάλεφ.
 

Νομική οδό

Το Σωματείο μάλιστα βρίσκεται σε ετοιμότητα να προσφύγει σε ένδικα μέσα σε περίπτωση που διαπιστώσει τεκμηριωμένα την ύπαρξη αθέμιτου ανταγωνισμού. «Είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε παίχτη θέλει να μπει στην αγορά. Να ακολουθεί όμως τους ίδιους κανόνες και όχι να κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν λοιπόν παρατηρήσουμε και μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, είμαστε σε θέση να εξετάσουμε κάθε ενέργεια μέσω της νομικής οδού πάντα, ώστε να προστατέψουμε την λειτουργία των δικών μας επιχειρήσεων», επισήμανε ο κ.ίδιος.
 
Βασικά χαρακτηριστικά

Όπως διευκρίνισε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ Σπύρος Κοντός τα βασικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας εκμίσθωσης ΕΙΧ με Οδηγό αφορούν την αδειοδότηση από τον ΕΟΤ και την κατάθεση χρηματικής εγγυητικής επιστολής στον Οργανισμό, την κατοχή ΕΙΧ οχημάτων νέας τεχνολογίας με μέγιστο όριο ηλικίας κάθε οχήματος τα 10 έτη, λευκό ποινικό μητρώο του οδηγού, καλή γνώση μιας γλώσσας πέραν της ελληνικής κ.α.

Επιπλέον επισήμανε ότι πέρα όλων των παραπάνω,ο νομοθέτης θεσπίζει και υποχρεώσεις που θα πρέπει να έχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις για την λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών η ανάρτηση της σύμβασης της κάθε μίσθωσης στο ψηφιακό μητρώο που διατηρεί το Υπουργείο Μεταφορών και η απαγόρευση μίσθωσης των οχημάτων στο δρόμο, χωρίς να υπάρχει προκράτηση.

«Απαγορεύεται τα οχήματα αυτά να ξεκινούν μια μίσθωση από μη καταχωρημένο στον ΕΟΤ σημείο εκκίνησης όπως και να λαμβάνουν κόμιστρο. Τα οχήματα αυτά λαμβάνουν μίσθωμα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν», σχολίασε ο κ. Κοντός.

Μάλιστα, όπως είπε, το Σωματείο της Κέρκυρας (αριθμεί 57 επιχειρήσεις με 140 οχήματα) σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία που υπάρχουν ανά την Ελλάδα και κυρίως με εκείνα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, έχουν θέσει αρκετές φορές τις προτάσεις τους σε κυβερνητικό επίπεδο, με ένα και μόνο σκοπό την δημιουργία ενός και μόνο νόμου που θα διέπει την λειτουργία και τα πάντα που θα αφορά την υπηρεσία αυτή.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ