Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γεγονός η ίδρυση του γραφείου του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Αμερική

Νέα Υόρκη
28 Απριλίου 2023 / 09:50

Το πρώτο γραφείο ελληνικού ΑΕΙ στις ΗΠΑ.Στόχος η διευκόλυνση και η καλλιέργεια συνεργασιών με πανεπιστήμια των ΗΠΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματικότητα αποτελεί από χθες, για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η ίδρυση γραφείου του στην «καρδιά» της Νέα Υόρκης, ως το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που αποκτά έναν ακαδημαϊκό και διοικητικό κόμβο εκτός συνόρων. Τα εγκαίνια του γραφείου στις εγκαταστάσεις του Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 27/04 μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Παρόντες ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος, ο Αντιπρύτανης Ηλίας Γιαρένης, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητής Π. Βλάμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μ. Υδραίου, φορείς της ελληνικής ομογένειας, εκπρόσωποι συνεργαζόμενων αμερικανικών ΑΕΙ με το Ι.Π., ενώ βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς απέστειλαν η Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Ο. Ζώρας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θ. Θεοδουλίδης.



Η λειτουργία του γραφείου στη Νέα Υόρκη αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που προέρχεται από ένα μικρό Πανεπιστήμιο σε μέγεθος, το οποίο ωστόσο έχει συνεχώς στραμμένο το βλέμμα στην εξωστρέφεια για την ισχυροποίηση των υφιστάμενων συνεργασιών αλλά και την καλλιέργεια νέων, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος της ίδρυσης του γραφείου στην Αμερική.

Σημαντικός σταθμός

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για το Ι.Π χαρακτηρίζοντάς τη, ως σημαντικό σταθμό στην ιστορική και ακαδημαϊκή πορεία του ιδρύματος. Αναφέρθηκε στη δομή και λειτουργία του Ι.Π ως ακαδημαϊκό απόγονο και διάδοχο του πρώτου Πανεπιστημίου της ελεύθερης Ελλάδας, της Ιονίου Ακαδημίας, επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο έχει αναπτυχθεί στρατηγικά με βάση τη μοναδικότητα των ακαδημαϊκών πεδίων που καλύπτει.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ως το μοναδικό ίδρυμα που διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχει επίσης ιδρύσει το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας. «Η συνεχής επένδυση στην ποιότητα, η ερευνητική αριστεία και η διεθνοποίηση αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η πρόσφατη κατάταξη του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας του Ιδρύματός μας στην υψηλότερη κατηγορία πλήρους συμμόρφωσης, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας εντατικής και συνεχούς προσπάθειας για τη διαμόρφωση ενός ποιοτικού εκπαιδευτικού πανεπιστημιακού περιβάλλοντος», ανέφερε στην ομιλία του.

Διεθνοποίηση

Όπως είπε, τα τελευταία τρία χρόνια, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει επίσης επιδείξει ισχυρή δέσμευση στη διεθνοποίηση με ένα δίκτυο ισχυρών συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί με Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, την Αφρική, αλλά και στην Αμερική. «Όλες οι παραπάνω προσπάθειες και συνεχείς συνεργασίες, σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία Pharos Summit του Υπ.Παιδείας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022 και συγκέντρωσε ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, μας οδήγησαν στην συνειδητοποίηση της ανάγκης για τη συστηματική παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου στις Η.Π.Α. Μετά από αυτή τη συνειδητοποίηση, πριν από λίγους μήνες, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε έναν διοικητικό κόμβο για το πανεπιστήμιό μας εδώ, στη Νέα Υόρκη», ανέφερε ο κ. Φλώρος.

Όσον αφορά την επιλογή του χώρου για την ίδρυση του γραφείου στις εγκαταστάσεις του ορθόδοξου ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, επισήμανε ότι έχει έντονο συμβολισμό. Η σχέση του Αγίου Σπυρίδωνα (πολιούχου της Κέρκυρας) και της πόλης της Κέρκυρας, της φυσικής ακαδημαϊκής φωλιάς του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης κ.Γιαρένης, τόνισε ότι το 2024 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα γιορτάσει μια πολύ σημαντική επέτειο. Τα 200 χρόνια από την ίδρυση της ιστορικής Ιονίου Ακαδημίας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ