Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέσσερα σχολεία της Κέρκυρας θα διαγωνιστούν στην «ελληνική PISA»

PISA
26 Απριλίου 2023 / 09:59

Αντιδρά η εκπαιδευτική κοινότητα που κάνει λόγο για κατηγοριοποίηση των σχολείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κέρκυρας προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει για δεύτερη χρονιά στις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, γνωστή και ως ελληνική PISA, που απευθύνεται σε μαθητές της στ΄δημοτικού και της γ' γυμνασίου.

Μάλιστα διευθυντής δημοτικού από την Κέρκυρα δηλώνει αντίθετος στη διαδικασία που κατηγοριοποιεί, όπως επισημαίνει τα σχολεία, δηλώνοντας την πρόθεσή του να απέχει από τα καθήκοντά του, την ημέρα του διαγωνισμού, που έχει οριστεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Μεταξύ των 600 δημοτικών και γυμνασίων που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβάνονται και 15 σχολεία από τα Ιόνια Νησιά με τα τέσσερα να προέρχονται από την Κέρκυρα. Πρόκειται για το 9ο Δημοτικό Σχολείο, το Δημοτικό Σχολείου Αγ. Μάρκου και τα Γυμνάσια Καρουσάδων και Αγρού με τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις να είναι πάνω από 60.

Ωστόσο η διενέργεια του διαγωνισμού, για τον οποίο ενημερώθηκαν τα επιλεγμένα σχολεία, με εγκύκλιο που έφτασε από το Υπουργείο Παιδείας μόλις την Δευτέρα (24/04), έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Μιλώντας στην «Ε» ο Διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας Ηλίας Μπουργουτζής, εξέφρασε την αντίθεση του στη λογική κατηγοριοποίησης των σχολείων και τη σύγκρισή τους σε ανόμοιες συνθήκες, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία δεν ωφελεί και ότι θα έπρεπε πρώτα να βρουν λύσεις άλλα ζητήματα που απασχολούν τις σχολικές μονάδες, όπως η επαρκής στελέχωση με διδακτικό προσωπικό, ψυχολόγους κα. Όπως είπε, εκείνη την ημέρα θα απέχει από τα καθήκοντά του, στο πλαίσιο της απεργίας, που αναμένεται να προκηρύξουν τα εκπαιδευτικά Σωματεία, προκειμένου να μην μπορέσουν να γίνουν οι εξετάσεις.

Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, στόχος του διαγωνισμού είναι η αποτύπωση των επιδόσεων και των ικανοτήτων των μαθητών στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Υποβιβάζει τη μάθηση

Ωστόσο εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι ο διαγωνισμός κατηγοριοποιεί τα σχολεία, υποβιβάζει τη μάθηση αλλά και οδηγεί στην συρρίκνωση της διδασκαλίας σε ό,τι εξετάζεται, παραμορφώνοντας τη σχολική πραγματικότητα. Συν τοις άλλοις η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκόσμια, που «κατεβάζει» τον διαγωνισμό αυτό σε τόσο μικρούς μαθητές, καθώς πλην των μαθητών της γ’ γυμνασίου συμμετέχουν και παιδιά της στ΄τάξης του Δημοτικού.

«Οι εκπαιδευτικοί πιέζονται να εγκαταλείψουν τη διδασκαλία με βάση τις πραγματικές μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών τους και να κάνουν την τάξη τους φροντιστήριο προγύμνασης. Να μιλήσουμε όμως και παιδαγωγικά. Οδηγούν τους μαθητές να αντιλαμβάνονται με μεγαλύτερη ακόμα έμφαση, και σε τρυφερή ηλικία μάλιστα, την αποτυχία στις εξετάσεις ως ματαίωση δική τους και να αποδέχονται την θέση για την οποία τους προορίζει, ούτως ή άλλως η εκπαίδευση, ως μηχανισμός αναπαραγωγής της ταξικής κοινωνίας», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης, διευκρινίζοντας ότι οι εξετάσεις αυτές αντιμετωπίζουν ίσα κι όμοια, παιδιά που είναι όμως άνισα και διαφορετικά και δεν μπορούν να συγκριθούν, ούτε αυτά, ούτε τα σχολεία τους.

Υποχρεωτικά

Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων που έχουν επιλεγεί στο διαγωνισμό είναι υποχρεωτική, ενώ για την επιλογή τους εφαρμόστηκε διαδικασία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Οι εξετάσεις γίνονται με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2021 για την εκπαίδευση.

Πέρυσι έγιναν πιλοτικά σε 300 Δημοτικά και 300 γυμνάσια σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές εξετάζονται στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών, με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να είναι ανώνυμα, ενώ δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ