Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στοιχειώνουν» τον τουριστικό κλάδο της Κέρκυρας οι 7.000 κενές θέσεις εργασίας

Έλλειψη εργατικού δυναμικού
07 Απριλίου 2023 / 11:02

Θετικοί στην πρόσληψη οι επαγγελματίες για εισαγόμενους εργαζόμενους για να βγει η σεζόν. Ποια είναι η διαδικασία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ολοένα και πιο αισθητή γίνεται η έλλειψη ανθρωπινού δυναμικού, στην αυγή της τουριστικής περιόδου στην Κέρκυρα. Οι επαγγελματίες του χώρoυ βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, με άλλους να μειώνουν τραπεζοκαθίσματα στις επιχειρήσεις τους, λόγω της αδυναμίας να βρουν σερβιτόρους και άλλους να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την καθαριότητα στα καταλύματά τους, ελλείψει προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλή Κατσαρό, στην τουριστική βιομηχανία του νησιού υπάρχουν 7.000 κενές θέσεις εργασίας, με σημαντικές ελλείψεις να παρατηρούνται σε καθαρίστριες, σερβιτόρους και προσωπικό κουζίνας.

«Οι περισσότεροι ανοίγουν με πολύ μειωμένο προσωπικό, ενώ έχουμε περιπτώσεις, όπου κλείνονται συμφωνίες, δίνονται προκαταβολές και τελικά δεν εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι. Ψάχνουμε προσωπικό και δεν βρίσκουμε, παρότι οι συνθήκες εργασίες είναι ανθρώπινες και οι μισθοί παραπάνω από το προβλεπόμενο», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Κατσαρός.

Με fast track διαδικασίες

Μάλιστα παρότι πλέον παρέχεται η δυνατότητα να καλυφθούν οι ελλείψεις με εισαγόμενο ανθρώπινο δυναμικό, από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, Αίγυπτο, Μπαγκλαντές, θεωρείται από τους επαγγελματίες, ότι αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει, λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για να μπορέσουν τελικά οι εργαζόμενοι αυτοί να πιάσουν δουλειά.

«Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει αυτό φέτος στο 100%, εκτός αν το αρμόδιο Υπουργείο προχωρήσει με fast track διαδικασίες για να έρθουν αυτοί οι μετακλητοί. Από νωρίς έχουμε επισημάνει ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν, λόγω του αυξανόμενου τουρισμού. Μπορεί αυτή η λύση να είναι μιαν ανάσα, ωστόσο προβλέπεται ότι θα πρέπει να παρέχεται από τους εργοδότες και διαμονή. Ήδη τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα στέγασης, νοικιάζουν αλλού για το προσωπικό τους και υπάρχει ζήτηση σε τέτοιους χώρους», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Κατσαρός.

Οι άδειες διαμονής στην ΠΙΝ

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία για τα έτη 2023 και 2024 ανέρχεται στις 3.836, εκ των οποίων οι 2.950 αφορούν την εποχική εργασία (π.χ. κηπουροί/ συντηρητές χώρων πρασίνου σε τουριστικές επιχειρήσεις, βοηθοί κουζίνας, λαντζέρηδες, καθαριστές, καμαριέρες, εμψυχωτές τουρισμού).

Προηγήθηκε διαβούλευση της Περιφέρειας με φορείς του τουρισμού, του εμπορίου και της βιοτεχνίας για την διερεύνηση των αναγκών σε μετακλητούς τρίτων χωρών σε ειδικότητες που τους ενδιαφέρουν, με την ίδια τελικά να αιτείται πάνω από 7.000 θέσεις για τα Ιόνια Νησιά.

Μπροστά πάντως στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, επαγγελματίες του τουρισμού δηλώνουν θετικοί στο να προσλάβουν εισαγόμενους εργαζόμενους για να βγει η σεζόν. Σημειώνεται ότι οι μετακλήσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, κατανέμονται σε κλάδους στους οποίους δεν υπάρχει προσφορά εργασίας από Έλληνες εργαζόμενους.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (μεταξύ άλλων για την εποχική εργασία απαιτούνται παράβολο, υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσλάβει τους εργαζόμενους, έγκυρη σύμβαση εργασίας για το σκοπό της εποχικής εργασίας, υπογεγραμμένη, αποδεικτικά στοιχεία ότι παρέχεται στον εργαζόμενο κατάλληλο κατάλυμα), στις κατά τόπους Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Μετά την εξέταση του αιτήματος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποστέλλει τη σχετική πράξη έγκρισης της απασχόλησης στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή. Οι ελληνικές προξενικές αρχές αποφασίζουν σχετικά με την αίτηση εισόδου στην ελληνική επικράτεια για το σκοπό της εποχικής εργασίας και κοινοποιούν την απόφασή τους στον αιτούντα, το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την υποβολή της πλήρους αίτησης. Η άδεια διαμονής για την εποχική εργασία δεν μπορεί να ξεπερνά τους 9 μήνες, ενώ στην εξαρτημένη εργασία προβλέπεται τουλάχιστον 12μηνη διάρκεια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων/ Ευρωπαίων εργαζομένων (αμοιβές, κατώτατος μισθός, ωράριο, υγιεινή – ασφάλεια, κ.λπ.), ενώ επιπλέον για τους εποχικούς εργαζόμενους θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατάλυμα για τη διαμονή τους.

Υπονόμευση

Από την πλευρά του πάντως ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης κάνει λόγο για ευθεία υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων. Όπως τόνισε στην «Ε», οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες έρχονται, χωρίς ωστόσο να εφαρμόζονται οι κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια πίεση στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό που βλέπει να καταστρατηγούνται τα δικαιώματά του.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού Γιώργο Χόντζογλου, δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι και η αμοιβή εργασίας τους, όπως και ο τρόπος ασφάλισής τους, ενώ παράλλληλα δεν έχει γίνει κάποιο βήμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων εκ των έσω.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ