Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοιχτές εκκρεμότητες για την λειτουργία των κατασκηνώσεων στο Βίδο

Κατασκηνώσεις
05 Απριλίου 2023 / 12:04

Μετά το Πάσχα ξεκινάει και πάλι η εργολαβία για την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κι ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών της καλοκαιρινής περιόδου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες για την επανεκκίνηση των δημοτικών κατασκηνώσεων στο Βίδο, οι οποίες δεν έχουν λειτουργήσει από το 2017. Παρόλο που υπάρχει μια γενικευμένη πεποίθηση ότι ούτε και φέτος θα ανοίξουν τις πύλες τους για τους μικρούς κατασκηνωτές, ωστόσο από το Δήμο Κ. Κέρκυρας, βεβαιώνουν ότι υπάρχει η βούληση να κλείσουν οι «τρύπες» που απομένουν για να δοθούν και πάλι προς χρήση.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο για το Βίδο, Βασίλη Μελίδη, η εργολαβία για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των εγκαταστάσεων θα ξεκινήσει και πάλι μετά το Πάσχα, ενώ, όπως είπε, υπολείπεται να γίνει και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να ενταχθεί στις προμήθειες ο βιολογικός, που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για να λάβουν οι κατασκηνώσεις την πολυπόθητη άδεια.

«Οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες για να υποδεχθούν τους κατασκηνωτές. Έχουν ολοκληρωθεί στο 90% οι εργασίες και οι υπόλοιπες θα εκτελεστούν μετά το Πάσχα. Οι τουαλέτες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, έχει επισκευαστεί η στέγη στα μαγειρεία, ενώ μετά από πολλά χρόνια έχουμε πιστοποιητικό πυρασφάλειας», τόνισε στην «Ε» ο κ. Μελίδης.

Δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον

Ωστόσο, όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πέρσι και τελικά οι κατασκηνώσεις δεν κατάφεραν να ανοίξουν για άλλη μια χρονιά, ήταν ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον σε κρίσιμες για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων ειδικότητες και συγκεκριμένα σε αυτές του γιατρού και των νοσηλευτών. «Αν δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, σύμφωνα με την νομοθεσία, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις. Η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών», ανέφερε ο ίδιος.

Η πρόβλεψη

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Παντελιό, η πρόβλεψη είναι φέτος να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις. «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πρόβλημα με την αδειοδότηση, μετά ήρθε και η πανδημία και οι κατασκηνώσεις δεν λειτούργησαν. Στον π/υ πάντως έχουν ενταχθεί τα χρήματα για να γίνουν», ανέφερε ο ίδιος.

Στο μεταξύ παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2023 για τις δημοτικές κατασκηνώσεις στο Βίδο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, από την κατάρτιση του π/υ, σύμφωνα με τον πρώην «Βιδάρχη» Σπύρο Νεράντζη. Όπως επισήμανε, σε αυτόν έχουν εγγραφεί πιστώσεις για έξοδα λειτουργίας συσσιτίων, υπηρεσιών έτοιμων γευμάτων (χρηματοδότηση από Υπ. Εργασίας) αλλά και πρόσληψης έκτακτου προσωπικού μόνο για τις παιδικές κατασκηνώσεις Στ. Δεσύλλα στα Γουβιά.

«Δεν έχουν ενταχθεί στον π/υ του 2023 πιστώσεις για πρόσληψη προσωπικού και προμήθειας έτοιμου φαγητού για τις κατασκηνώσεις στο Βίδο. Μπορεί ωστόσο να γίνει τροποποίηση του π/υ για την πρόσληψη προσωπικού. Πρέπει όμως το πακέτο για να είναι ελκυστικό. Να υπάρχει δηλαδή ένα εύλογο χρονικό διάστημα απασχόλησης, από Ιούνιο - Σεπτέμβριο, προκειμένου κάποιος να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η συγκοινωνία, καθώς ο μισθωτής του δημοτικού σκάφους έχει καταθέσει αίτημα για λύση της σύμβασης. Πρέπει να  αποκατασταθεί η συγκοινωνία», επισήμανε ο κ. Νεράντζης.

Η κατάσταση πάντως που έχει διαμορφωθεί στο Βίδο, απασχόλησε πρόσφατα και τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «Οι φίλοι του Βίδο». Σημειώνεται ότι στη νησίδα λειτουργούν το εστιατόριο που μισθώνει το Ikos Dassia, οι κατασκηνώσεις των προσκόπων και των οδηγών, όπως και το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Κ. Κέρκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι δημοτικές κατασκηνώσεις είχαν «αγκαλιαστεί» ιδιαίτερα από τους μικρούς κατασκηνωτές που έδιναν δυναμικό «παρών» κάθε χρόνο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ