Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τάκης Μεταλληνός: «Η Κέρκυρα χρειάζεται Αλλαγή Πλεύσης»

Τάκης Μεταλληνός
03 Απριλίου 2023 / 20:07

Την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία της Κεντρικής Κέρκυρας ανακοινωσε το απόγευμα ο Τάκης Μεταλληνός, όπως είχε προαναγγείλει

ανεξάρτητου πολυσυλλεκτικού συνδυασμού για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Στη διακήρυξή των αρχών του συνδυασμού του, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και πολλά παλιά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Κούρκουλος και ο πρώην Νομάρχης Ανδρέας Παγκράτης. 
Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, αλλά και ο πρώην Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου: 

Η διακήρυξη

«Με αφετηρία: Την αγάπη για τον τόπο μας, την γνώση των μεγάλων προβλημάτων ανεπίλυτων για χρόνια ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ – ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ – ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ – ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ – ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Την πολύχρονη συμμετοχή και προσφορά στην τοπική πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Την επιθυμία και αποφασιστικότητα η Κέρκυρα, να αλλάξει ρυθμούς, αξιοποιώντας τα πλείστα πλεονεκτήματά της. Αναλαμβάνω πρωτοβουλία με τη συνεργασία πολλών συμπολιτών μου, συγκρότησης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

- Η ΚΕΡΚΥΡΑ της μουσικής.
- Η ΚΕΡΚΥΡΑ του Ν. Μάντζαρου, Σ. Σαμάρα, Σ. Ξύνδα, των μεγάλων μουσουργών, του Καποδίστρια, των φημισμένων ποιητών, λογοτεχνών, καλλιτεχνών, εικαστικών. - Η ΚΕΡΚΥΡΑ, άλλοτε πρωτεύουσα του Ιονίου Κράτους.
- Η ΚΕΡΚΥΡΑ του Ιονίου Πανεπιστημίου και των άλλων πνευματικών της ιδρυμάτων.
- Η ΚΕΡΚΥΡΑ της πλούσιας και μακραίωνης ιστορίας της.
- Η ΚΕΡΚΥΡΑ των Φιλαρμονικών, των Χορωδιών, των χορευτικών ομίλων, των θεατρικών ομάδων, των τεχνών.
- Η ΚΕΡΚΥΡΑ της πλούσιας εκκλησιαστικής παράδοσης και των υπέροχων κατανυκτικών θρησκευτικών τελετών.
- Η ΚΕΡΚΥΡΑ του αθλητισμού και των αθλητικών της σωματείων.
- Η ΚΕΡΚΥΡΑ του υπέροχου φυσικού κάλλους και της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης.
- Η ΚΕΡΚΥΡΑ με τον πολυαιωνόβιο ελαιώνα της.
- Η ΚΕΡΚΥΡΑ της UNESCO, των υπέροχων χωριών της και των παραδοσιακών οικισμών της.

Αυτή Η ΚΕΡΚΥΡΑ ναυαρχίδα της τουριστικής Ελλάδας, δυστυχώς σήμερα αγκομαχά και χάνει τον βηματισμό της. Η κακή διαχείριση των απορριμμάτων, των υδάτινων πόρων, του κυκλοφοριακού χάους, των υποτυπωδών πολιτιστικών υποδομών και των παλαιών και επικίνδυνων αθλητικών εγκαταστάσεων, της έλλειψης οράματος για την οικονομική ανάπτυξη, της μικρής απορροφητικότητας των κονδυλίων ΕΣΠΑ, της στασιμότητας έργων υποδομής, της μη διεκδίκησης των πολλών οφειλόμενων προς την Κέρκυρα από το κράτος, συνιστούν σύνθετη την επίλυσή τους.









Σε αυτά, αν προστεθούν, η αδιαφορία, η απειθαρχία και η ασέβεια, στοιχεία που αναπτύχθηκαν επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν την σημερινή παρακμιακή εικόνα του τόπου μας. ΜΑΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΡΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ; ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ; Εξαρτάται από εμάς του Κερκυραίους, λοιπόν, να ανατρέψουμε αυτό το σκηνικό και να αφήσουμε κατά μέρος τα μικροκομματικά, μικροπολιτικά, προσωπικά και άλλου είδους συμφέροντα. Χρειάζεται ενότητα και συνεργασία. Χρειάζεται η Κέρκυρα μια Δημοτική Αρχή και ένα Δημοτικό Συμβούλιο με άλλες φρέσκες και αποτελεσματικές πολιτικές. Βάζουμε ΠΛΑΤΗ όλοι μαζί για να λυθούν βασικά προβλήματα του τόπου μας. Να ξεφύγουμε από τον κακό εαυτό μας και τις γνωστές αδυναμίες μας ως λαός και να επιβάλλουμε ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ για την Κέρκυρα.

Οι εκλογές τον Οκτώβριο 2023 δεν γίνονται για διαδοχή καρέκλας. Γίνονται για να αποφασίσουν οι πολίτες σε ποιους θα εμπιστευθούν την προκοπή του τόπου. Εμείς δε θα εφαρμόσουμε την αδιέξοδη πολιτική των καλών προθέσεων. ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ. Το Δημαρχείο δεν θα είναι μόνο η έδρα του πρώτου πολίτη της πόλης , θα είναι τόπος συνάντησης και προβληματισμού όλων των οργανωμένων δυνάμεων του τόπου που θα κλιθούν να συμμετάσχουν ενεργά σε εισηγήσεις που η Δημοτική Αρχή θα φέρνει για επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο καθένας στον τομέα του, (παραδείγματος χάριν στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στον Αθλητισμό , στην Γεωργία κλπ). Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε στην νεολαία. Την θέλουμε δίπλα μας μαζί μας. Θα δημιουργήσουμε Κέντρο Νεολαίας , η διαχείριση του οποίου θα δοθεί στους φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους. Η έλλειψη Δημοτικών αιθουσών για χρήση των οργανωμένων δυνάμεων θα καλυφθεί από την διεκδίκηση για άμεση αποπεράτωση των ερειπίων που μολύνουν την εικόνα της πόλης και χάσκουν για να θυμίζουν την ολιγωρία των τοπικών Αρχών. Θα αξιοποιήσουμε τους Κερκυραίους της διασποράς που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, φτιάχνοντας πρώτα Μητρώο Αποδήμων και ορίζοντας Αντιδημαρχία αποδήμων Κερκυραίων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν την αμέριστη στήριξη του Δήμου και όλα τα προβλήματα θα λύνονται με διάλογο. Η ηρεμία στην πόλη πρέπει να επανέλθει κάτω από κανόνες άριστης συμβίωσης των κατοίκων με τους επιχειρηματίες. Πρωταρχικός μας στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Κερκυραίων και άμεση λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει να αλλάξει το σκηνικό στον Δήμο μας. Ο τόπος χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή που θα χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα, βασισμένο σε ένα όραμα Κερκυραϊκό. Μια Δημοτική αρχή που θα αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές προτιμήσεις. Θα ανατρέψουμε το κλίμα της ακινησίας και της αδράνειας σε πολλές καθημερινές ανάγκες με το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Σε όλους τους ντόπιους κομματικούς, επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς υπάρχουν άτομα, που στην πλειοψηφία τους αποδέχονται τις απόψεις αυτές και μπορούν και πρέπει να στηρίξουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που σκοπό έχει την ανασύνταξη του Δήμου και της επανάκτησης της απολεσθείσας Κερκυραϊκής αίγλης. Είναι η ώρα να αποδείξουμε εμείς οι Κερκυραίοι, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, να διεκδικήσουμε και να δημιουργήσουμε προς όφελος των Κερκυραϊκών συμφερόντων.

ΜΗΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΜΗΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΖΑΚΙΑ. ΜΗΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΘΥΡΩΝ, ΠΟΥ ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

Τις λύσεις η Κέρκυρα τις αναμένει από τους ανθρώπους της, που αποδεδειγμένα έχουν γνώση, εμπειρία, δυναμισμό, αποτελεσματικότητα, ήθος, καθαρότητα σε όλες τις δράσεις τους. Τις αναμένει από τους νέους και τις νέες με τις φρέσκιες ιδέες τους και την δυναμική τους. Τις αναμένει από όλους αυτούς που έχουν αποδείξει ότι η Κέρκυρα και το μέλλον της είναι προτεραιότητα ζωής. ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΠΑΡΣΟΥ ΔΕΝ ΤΗΣ ΠΑΕΙ. Οδηγός μας θα είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ και η σοβαρότητα των ενεργειών μας. Βαρέθηκαν οι Κερκυραίοι τις μεγαλοστομίες, τα οράματα, τα συμβόλαια με τον λαό, που σπάνια υλοποιούνται. Εμείς θα καταθέτουμε πρόγραμμα που μπορούμε να το υλοποιήσουμε και να επιλύσουμε προβλήματα που χρειάζονται δύναμη, δουλειά και μη υπολογισμό του πολιτικού κόστους. Με έμπνευση θα δημιουργήσουμε νέες προοπτικές και θα συγκρουστούμε με κάθε εξουσία που θα μας βάλει εμπόδια. ΣΕ Ο,ΤΙ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΜΕ, ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ! ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κέρκυρας. Δυστυχώς η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, που έφεραν την Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια στο σημερινό αδιέξοδο δημιούργησε και ένα άλλο πρόβλημα. Σκέπασε όλα τα υπόλοιπα θέματα ζωτικής σημασίας για την προκοπή του τόπου. Έχουμε συνηθίσει πλέον να βλέπουμε τον πήχη της Κέρκυρας πολύ χαμηλά και να χωνεύουμε τα αχώνευτα. Παντού δυσλειτουργίες, άναρχη λειτουργία του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας, καμία σχεδόν φροντίδα για τα χωριά μας, καμία τάξη στην κυκλοφοριακή λειτουργία, χωρίς οργανωμένα πάρκινγκ. Εικόνα ασχήμιας σε πολλά σημεία του Δήμου, σκοτάδι στις περισσότερες γωνιές της πόλης και των χωριών μας. Καμία συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, κανένας σχεδιασμός σοβαρός για την τουριστική προοπτική του τόπου. Το καράβι μάλλον πηγαίνει μόνο του και σε αχαρτογράφητους προορισμούς με κινδύνους σοβαρούς.

Να λοιπόν γιατί χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ με ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις δυσκολίες. Απευθύνουμε λοιπόν ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για ένταξη σ’ αυτόν τον αγώνα, σε όλους τους ενεργούς και αποφασισμένους συμπολίτες, σε όλους όσους αγαπάνε την Κέρκυρα με ψυχή και καρδιά, στην νεολαία μας, σ’ όλες τις εθελοντικές ομάδες των πολιτών που προσφέρουν σε πολλούς τομείς της τοπικής μας κοινωνίας, στους κομματικούς οργανισμούς στους Κερκυραίους της Διασποράς και τους συλλόγους τους στην αλλοδαπή. Έχουμε, θέλουμε και καλούμε δίπλα μας ανθρώπους άξιους, που ότι πέτυχαν στη ζωή τους ήταν αποτέλεσμα των ικανοτήτων και της δουλειάς τους, όχι της εύνοιας και των προστατών τους. Καλώ τους παλιούς μου συναδέλφους στον Δήμο, τη ΔΕΥΑΚ και τους άλλους οργανισμούς του, να συμπλεύσουμε στη μεγάλη αυτή προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι θα είναι πρωτοπόροι.

Έχουμε , θέλουμε και καλούμε έντιμους ανθρώπους που πιστεύουν στην αξιοκρατία και δεν αποζητούν το αξίωμα για να επιβιώσουν. Έχουμε , θέλουμε και καλούμε ανθρώπους με νέες θέσεις και αρχές. Απευθύνουμε επίσης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στην πολιτιστική και πνευματική Κέρκυρα, στους τουριστικούς επαγγελματικούς, αθλητικούς, αγροτικούς και τους άλλους φορείς. Θα καλέσουμε ανοιχτά την Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που θα προκύψει από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σε συνεργασία ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Τηρώντας το Δόγμα «ο καθείς εφ’ ω ετάχθη». Επίσης είναι αυτονόητη η συνεργασία μας με τους Δήμους του Βορρά και του Νότου για κοινές δράσεις σε όλα τα επίπεδα. ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ