Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καρμπυρατέρ ή Εξαερωτήρας Αυτοκινήτου - Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

καρμπυρατέρ
31 Μαρτίου 2023 / 17:02

Το καρμπυρατέρ είναι ένα βασικό εξάρτημα που θα βρείτε στα περισσότερα παλαιότερα αυτοκίνητα. Λέμε παλαιότερα καθώς σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα οχημάτων, το καρμπυρατέρ έχει αντικατασταθεί από σύστημα ψεκασμού καυσίμων (injection).

Πριν από περίπου 40 χρόνια όμως, όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα βασίζονταν αποκλειστικά στο καρμπυρατέρ για την παροχή καθαρού καυσίμου και αέρα στον κινητήρα.

Αν λοιπόν έχετε ένα όχημα το οποίο περιλαμβάνει καρμπυρατέρ ή αν θέλετε απλώς να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο εξάρτημα, αυτός ο οδηγός έχει φτιαχτεί για εσάς.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι το καρμπυρατέρ, πως δουλεύει και πως μπορείτε να το καθαρίσετε.

Τι Είναι το Καρμπυρατέρ και Πώς Βοηθά στη Λειτουργία ενός Οχήματος;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά χαρακτηριστικά του εξαερωτήρα/καρμπυρατέρ αυτοκινήτου. Το καρμπυρατέρ αυτοκινήτου είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για τη σωστή ανάμειξη του αέρα και του καυσίμου σε έναν οποιοδήποτε κινητήρα εσωτερικής καύσης.  

Είναι με άλλα λόγια υπεύθυνο για την τροφοδοσία καυσίμου και την πλήρη καύση του από τον κινητήρα. Τα κύρια μέρη ενός καρμπυρατέρ είναι:
Το κεντρικό δοχείο: Ο χώρος στο εσωτερικό του καρμπυρατέρ όπου συγκεντρώνεται ο αέρας που εισέρχεται στο καρμπυρατέρ.
Η βαλβίδα του καυσίμου: Ελέγχει τη ροή του καυσίμου που εισέρχεται στο μίγμα του αέρα.

Η βαλβίδα του αέρα: Ελέγχει τη ροή του αέρα που εισέρχεται στο μίγμα του καυσίμου.
Οι κύλινδροι ρύθμισης: Ελέγχουν την ποσότητα του μίγματος αέρα και καυσίμου που εισέρχεται στον κινητήρα.
Η αντλία καυσίμου: Αναρροφά το καύσιμο από το ρεζερβουάρ και το μεταφέρει στο καρμπυρατέρ.

Το φίλτρο αέρα: Καθαρίζει τον αέρα πριν εισέλθει στο καρμπυρατέρ.
Η διάταξη ελέγχου της ροής του αέρα: Ελέγχει τη ροή του αέρα που εισέρχεται στο καρμπυρατέρ.

Ας δούμε πως ακριβώς γίνεται όλη αυτή η διαδικασία μέσω του καρμπυρατέρ.
Πως Δουλεύει ένα Καρμπυρατέρ;

Το καρμπυρατέρ δουλεύει με βάση την αρχή της ανάμειξης του αέρα και του καυσίμου. Ουσιαστικά ο σκοπός είναι να παραχθεί η απαραίτητη ενέργεια για την κίνηση ενός οχήματος.

Κατά τη λειτουργία του κινητήρα, ο αέρας που εισέρχεται στο καρμπυρατέρ περνά από μία σειρά σωλήνων και βαλβίδων μέχρι να φτάσει στο κύριο μέρος του εξαρτήματος.

Εκεί, η κεντρική βαλβίδα καυσίμου ελέγχεται από μία πεταλούδα γκαζιού (κινούμενο διάφραγμα) η οποία ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τις ανάγκες του κινητήρα.  

Στη συνέχεια, το μείγμα αέρα και καυσίμου μεταφέρεται μέσω ενός σωλήνα στον σωλήνα Βεντούρι, όπου γίνεται η αναρρόφηση και η εξαέρωση του καυσίμου. Έτσι σχηματίζεται το τελικό μείγμα το οποίο εισέρχεται στον κινητήρα και δημιουργεί την απαιτούμενη ενέργεια για την κίνηση του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με το autodoc.gr τα ανταλλακτικά καρμπυρατέρ αυτοκινήτου μπορεί να επιλεγούν με βάση τη συμβατότητα με το όχημα σας, την τιμή, τη μάρκα του εξαρτήματος και άλλους παράγοντες.

Πως Να Καθαρίσετε Ένα Καρμπυρατέρ Αυτοκινήτου: Βήμα-Βήμα Οδηγός

Πριν όμως αντικαταστήσετε ένα από τα εξαρτήματα του καρμπυρατέρ σας, καλό θα είναι να καθαρίσετε πρώτα τον εξαερωτήρα. Άλλωστε, αν και απλό στην κατασκευή του, το καρμπυρατέρ απαιτεί συντήρηση για να διασφαλίσει την σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου σας. Ο καθαρισμός του καμπυρατέρ είναι μία σχετικά απλή διαδικασία:

Αφαιρέστε το καρμπυρατέρ από το αυτοκίνητο
Έλεγχος και καθαρισμός του φίλτρου αέρα
Έλεγχος των συνδέσεων
Αφαίρεση του φλοτέρ και άλλων αποσπώμενων εξαρτημάτων
Καθαρισμός μέσω ειδικού καθαριστικού για καρμπυρατέρ  (π.χ Simple Green Pro HD)
Αντικατάσταση των χαλασμένων εξαρτημάτων και επανασυναρμολόγηση

Συμπέρασμα

Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός να ήταν χρήσιμος και να παρείχε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την λειτουργία και τον σωστό καθαρισμό ενός καρμπυρατέρ αυτοκινήτου. Αν θέλετε να μάθετε ακόμη περισσότερα πράγματα για τη λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανικού εξαρτήματος, μπορείτε να βρείτε. Πληροφορίες για το καρμπυρατέρ στο hellas4x4.gr