Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακοίνωση ΕΛΜΕ για νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας

ΕΛΜΕ Κέρκυρας
12 Μαρτίου 2023 / 12:30

Η ποινικοποίηση και η ανώνυμη καταγγελία δεν περιέχει την παιδαγωγική διάσταση αλλά μόνο την τιμωρητική

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας σχετικά με το νομοσχέδιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας με τίτλο «ζούμε αρμονικά Μαζί- Σπάμε τη Σιωπή».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι « Σε μια κοινωνία ταξικά διαχωρισμένη, σε μια κοινωνία, όπου οι ανισότητες δεν είναι ουδέτερες, σε μια κοινωνία που πλήττεται από την ακρίβεια και τον αυταρχισμό, η βία στο σχολείο είναι προφανές ότι θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο, ειδικά μετά από μια περίοδο εγκλεισμού και ισχυροποίησης  των κατασταλτικών μέτρων». Επιπλέον τονίζει ότι η ποινικοποίηση και η ανώνυμη καταγγελία δεν περιέχει την παιδαγωγική διάσταση αλλά μόνο την τιμωρητική. Η ΕΛΜΕ απαιτεί να καλυφθούν οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κάτι που θα αποτελεί «πραγματική πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων δυστυχώς, ανεκπλήρωτη, από όλες τις κυβερνήσεις. Αντ' αυτού, οι μαθητές μας βρίσκονται σε ένα σχολείο γεμάτο εξετάσεις, ανασφάλεια, εντατικοποίηση και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους ευάλωτους μαθητές μας.»

Μερικά από τα αιτήματά των εκπαιδευτικών, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν με σειρά νόμων, είναι:

Η μείωση των μαθητών ανά τάξη για να μπορούμε να συναναστρεφόμαστε με ουσιαστικό τρόπο, να αναπτύσσουμε ποιοτικές σχέσεις και να μας εμπιστεύονται οι μαθητές μας. 

Η απόρριψη του ανταγωνιστικού, εξετασιοκεντρικού, εξοντωτικού σχολείου που εξουθενώνει και "κουρδίζει" τους μαθητές μας, με προγράμματα που έπρεπε να έχουν την τέχνη, τον αθλητισμό στο επίκεντρο, για να νιώθουν καλά, να πλάθονται ολόπλευρα.

Η ύπαρξη μόνιμων επιστημονικών ειδικοτήτων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ώστε να εκπονούν ατομικά, ομαδικά, συλλογικά προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης στην πηγή, εντοπίζοντάς τα στην αρχή τους, για να είναι πιο αποτελεσματικά.

Σύγχρονα κτίρια, όχι ρημαγμένα, ετοιμόρροπα, που δεν έχουν χώρους να φιλοξενήσουν κάτι παραπάνω από την μαθησιακή διαδικασία και είναι ξένα στο ωραίο.

Τέλος, τονίζουν ότι «Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη, δεν αποκαθιστά την παιδαγωγική σχέση απεναντίας, «δηλητηριάζει» τις σχέσεις, δημιουργεί κλίμα γενικευμένης καχυποψίας και την εντύπωση ότι η καταγγελία μπορεί να λύσει κάτι που, έτσι κι αλλιώς, μπορεί να αντιμετωπιστεί με παιδαγωγικό τρόπο, σε συνέργεια όλων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών:

Γι' αυτό και απαιτούμε:

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε να χτίζεται σταθερή παιδαγωγική σχέση μαθητή- εκπαιδευτικού.

Σύγχρονα ασφαλή σχολικά κτίρια.

Ενίσχυση των "συλλογικών δραστηριοτήτων" σε κάθε σχολείο με ομάδες θεατρικές, αθλητικές, μουσικές, περιβαλλοντικές, που θα ενισχύουν τις σχέσεις μέσα στη σχολική κοινότητα.

Αναβάθμιση στο σχολικό πρόγραμμα όλων των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της φυσικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Πρόληψη αποκλειστικά από κοινωνικούς επιστήμονες των Κέντρων Πρόληψης και των Δήμων. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών σε προγράμματα πρόληψης στα σχολεία.

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς κοινωνικών επιστημόνων για να στηρίζουν τη σχολική ζωή.

Κανένας μαθητής αποκλεισμένος από "παράλληλη στήριξη" και σχολικό νοσηλευτή.

Σχολεία προσβάσιμα για κάθε μαθητή – εκπαιδευτικό- γονιό που είναι ΑμΕΑ.
Δημιουργία Σχολών Γονέων σε κάθε περιοχή.»