Τετάρτη 25.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΕΠΕ: Απόλυτα συμβατός με τις μνημονιακές επιταγές ο Υπ. Παιδείας

ΣΕΠΕ
08 Ιανουαρίου 2017 / 11:23

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά τους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), αντιδρά και το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων (ΣΕΠΕ) Κέρκυρας για τη στάση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Συκεκριμένα  η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας καταγγέλλει και καταδικάζει τον πρωτοφανή αποκλεισμό των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων του νησιού από τη -δήθεν ανοιχτή-συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 του Γενάρη, στο Φαληράκι,  όπου συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης, τα νέα σχολικά προγράμματα και τα τοπικά θέματα των σχολικών δομών. Η στάση του Υπουργού παιδείας απέναντι στους εκλεγμένους εκπροσώπους γονέων και εκπαιδευτικών σηματοδοτεί τις διαθέσεις του για «διάλογο» με την  εκπαιδευτική κοινότητα.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Παιδείας, με δηλώσεις του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό START το βράδυ της ίδιας ημέρας, δήλωσε αναίσχυντα ότι στη συνάντηση αυτή δεν «χωρούσαν» οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των μαχόμενων εκπαιδευτικών της τάξης και ως «παλιός συνδικαλιστής» κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να επανεξετάσει τις  θέσεις του.

Αυτή η ισοπεδωτική κριτική που οδηγεί στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και η άρνηση του Υπουργού να τηρηθούν ακόμα και οι προσχηματικές κυβερνητικές διακηρύξεις περί δημοκρατικής ευαισθησίας και συμμετοχής όλων των φορέων στο δημόσιο διάλογο, χωρίς δυνατότητα  δημόσιας παρέμβασης και κριτικής εναρμονίζεται απόλυτα με το πνεύμα των απορρυθμίσεων των μνημονίων, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και του περιορισμού των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι κλειστού τύπου αυτές συσκέψεις επιβεβαιώνουν τον στόχο των μνημονιακών κυβερνήσεων που εμείς οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά: για μια ακόμα φορά να κρυφτούν οι ευθύνες και τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων – νεοσυντηρητικών πολιτικών στην εκπαίδευση πίσω από τις δήθεν «ευθύνες» των εκπαιδευτικών.

Μετά από εφτά χρόνια μνημονίων και συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, μετά από χρόνια μηδενικών διορισμών, δραματικής μείωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και  αύξησης της ελαστικής εργασίας, μετά από τις συνεχείς μειώσεις των δημόσιων δαπανών για την παιδεία στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2016, την κυριαρχία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που καθορίζουν μορφές και περιεχόμενα του δημόσιου σχολείου, και μετά από τις υπουργικές αποφάσεις για το «ενιαίο» ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο που έχουν διαλύσει δημοτικά και νηπιαγωγεία, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές,  έρχεται για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Παιδείας να πραγματοποιήσει παρελκυστικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα για μόνιμους  διορισμούς, νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κτλ.

Όμως, ο λόγος του Υπουργού Παιδείας παραμένει σε ένα επίπεδο υλικών προϋποθέσεων (διορισμοί, σχολικά κτίρια, χρηματοδοτήσεις, ποσοτικοί δείκτες αξιολόγησης) χωρίς να αγγίζει το θέμα του περιεχομένου  της εκπαίδευσης. Επίσης, με τον θεωρητικό, ακαδημαϊκό λόγο για το περιεχόμενο του σχολείου, εγκλωβισμένος σε ένα αφηρημένο επίπεδο μακριά από τη δική μας πραγματικότητα, προσποιείται πως ξεχνά ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές οδηγούν στη δημιουργία πλαισίου σχολείων διαφορετικών ταχυτήτων σύμφωνα με την κατάταξη τους ή τον διαχωρισμό των μαθητών με ταξικές ανισότητες.
Από την πλευρά μας, ως συνδικαλιστικός φορέας είμαστε έτοιμοι με τις αποφάσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις του Κλάδου να συμβάλουμε ουσιαστικά σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα,στις 10 Ιουνίου 2016, η ημερίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με τίτλο «το σχολείο που βιώνουμε, το σχολείο που οραματιζόμαστε», όπου την παρακολούθησαν περισσότεροι από 700 εκπαιδευτικοί με εισηγητές σημαντικούς καθηγητές Πανεπιστημίων, αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Θα πράξουμε, όπως κάνουμε πάντοτε, οτιδήποτε είναι απαραίτητο ώστε να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο, τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών».