Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Κεντρ. Κέρκυρας η Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση
09 Μαρτίου 2023 / 10:24

«Και ο φετινός Προϋπολογισμός στηρίζεται στη φορολογία και στην ανταπόδοση και επιτείνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δήμου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023 αποτυπώνονται οι πολιτικές επιλογές, αλλά και οι προτεραιότητες που ιεραρχεί η δημοτική αρχή» επεσήμανε η δημοτική παράαξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην πρόσφατη Ειδική Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας.

Δήλωσε ότι καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό 2023 και στη τοποθέτηση της ανέφερε:

«Αποτυπώνεται  η λειτουργία ενός αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι δήμοι, το οποίο έχει διαμορφωθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις, σε καιρούς μνημονιακούς και μεταμνημονιακούς. Είναι μία τυποποιημένη φόρμα που αποτυπώνει την πλήρη ταύτιση του Δήμου με τις κυβερνητικές, δημοσιονομικές και συνολικότερες επιλογές.

Η πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" έχει ως αφετηρία της την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τη φορολογική ελάφρυνση του λαού. Άρα εδράζεται στη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο, μάλιστα, μέσα από τους Δήμους, βρίσκει και νέο πεδίο δράσης με τις διαχρονικά θεσμικές αλλαγές.
         
Ο φετινός Προϋπολογισμός του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων είναι προσαρμοσμένος σ’ αυτή την πολιτική, της αποδοχής της καθήλωσης πόρων από το κράτος και της φορολόγησης του δημότη.

Από τα ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων για το 2023:
• 12,04 εκατ. προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση, ποσοστό 41,83% και
• 16,74 εκατ. προέρχονται από "ίδια έσοδα", δηλαδή φόρους και τέλη ποσοστό 58,17%

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων για  λειτουργικές δαπάνες (12.045.601,48) ως τακτικά έσοδα, δεν μπορεί να καλύψει ούτε το μισθολογικό κόστος του εργατικού προσωπικού του δήμου(12.662.194,69), ενώ μόνο τα τελευταία 8 χρόνια οι κυβερνήσεις παρακρατούν από τους θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) που δικαιούται ο Δήμος πάνω από 150 εκ. ευρώ.

Στα ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ στον Προϋπολογισμό του δήμου προβλέπονται 8,30 εκατ. από τα δημοτικά τέλη. Αυτά υπολογίζονται από τη διοίκηση με ταξικό πρόσημο, βαραίνοντας το λαό και ελαφρύνοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο δήμο και μάλιστα υπολογίζονται με βάση τα τ.μ. και όχι τη φορολογική ικανότητα. Τα δημοτικά τέλη αντιστοιχούν στο 50% των τακτικών εσόδων του δήμου, για τα οποία η "Λαϊκή Συσπείρωση" διαφωνεί και προτείνει διαφορετικό τρόπο υπολογισμού τους, γιατί σήμερα είναι υπερώριμο ζήτημα να προχωρήσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σε μείωση τελών στην κατοικία και στα μικρά εμπορικά καταστήματα.

Και ο φετινός Προϋπολογισμός συντηρεί μια υπάρχουσα κατάσταση, έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του εικονικού (αυτό φαίνεται και από την υλοποίηση του περσινού σε ποσοστό 50%), στηρίζεται στη φορολογία και στην ανταπόδοση και επιτείνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δήμου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λογική "κόστος - όφελος". Ας δούμε ορισμένα οικονομικά μεγέθη που αποδεικνύουν περίτρανα την  εκτίμησή μας αυτή:

-Προβλέπεται να δοθεί στις Τοπικές Κοινότητες, ως πάγια προκαταβολή του 2023, μόνο το ποσό των 105.000,00 ευρώ(το ίδιο ποσόν με αυτό του 2022, 2021 και 2020),δηλ. μέσο όρο 2282 ευρώ ανά Κοινότητα.

-Προβλέπεται η ετήσια πληρωμή για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων (τόκοι, χρεολύσια, εγγυήσεις, προμήθειες) σε 717.108,74 ευρώ (σαν αποτέλεσμα όλων των Δημοτικών αρχών μέχρι τώρα, που αντί να διεκδικήσουν αυτά που μας οφείλουν οι κυβερνήσεις, επέλεξαν τον εύκολο  γι’αυτούς δρόμο των δανείων).

-Οι  ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών (πρώην ΣΑΤΑ) η επιχορήγηση δηλαδή της πολιτείας για έργα άμεσης ανάγκης ανέρχεται στο «εξωφρενικό» ποσό των 1.341420,00 ευρώ!! Δηλαδή το κράτος και η κυβέρνηση της Ν.Δ. «απλόχερα»μοιράζουν ανά κάτοικο 19,50 ευρώ για το έτος 2023.

- Από την άλλη όμως η δημοτική αρχή προβλέπει στον προϋπολογισμό να εισπράξει για το έτος 2023 μαζί με τις βεβαιωμένες οφειλές των προηγουμένων ετών (και χωρίς να υπολογίζουμε μέσα τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού), από τον κάθε κάτοικο περίπου 136,00 ευρώ. Τα 34.381.176 ευρώ θεωρούνται ΜΗ εισπράξιμα από τη Διοίκηση του Δήμου.Άραγε ποιοι και πόσοι  μεγαλοοφειλέτες μένουν στο απυρόβλητο;

- Από δε τα Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία όπως λένε είναι ανταποδοτικά (δηλ. όσα παίρνουν – τόσα επιστρέφουν με την μορφή παροχών) προβλέπεται να εισπραχθούν 121,00 ευρώ από τον κάθε κάτοικο  και τα οποία θα συνεχίσει να μοιράζει η δημοτική αρχή απλόχερα σε ιδιώτες μεγαλοεργολάβους για να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους.

Εμείς προτάσσουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους.

Ίσως κάποιος θα μας πει ότι εμείς μιλάμε εκ του ασφαλούς επειδή είμαστε αντιπολίτευση. Εμείς όμως θα πούμε ότι εκεί που η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι δημοτική αρχή, στον τρίτο δήμο της χώρας στην Πάτρα, υλοποιούνται αυτά που σήμερα προτείνουμε.

Τα δικά μας λεφτά, που μας αρπάζουν άμεσα ή έμμεσα, καλυμμένα ή απροκάλυπτα θέλουμε να τα στρέψουμε σε έναν προϋπολογισμό που θα στηρίζει τα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα. Έναν προϋπολογισμό που:

1. Θα στηρίζει την ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία με σχολεία σύγχρονα, με ασφαλείς κτιριακές υποδομές, ανακαινισμένες ή καινούριες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση.

2. Θα στηρίζει την ανάγκη για Υγεία και την Πρόνοια στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών με υποδομές και μέσα για να μπορούν να εξασφαλίζονται τα μέγιστα αποτελέσματα.

3. Η αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση θα υπηρετούνται επί της ουσίας και όχι για τα μάτια του κόσμου, όχι για να μη μένουν κενοί κάποιοι κωδικοί. Το 30,2% των σχολείων πανελλαδικά μετρά περισσότερα από 60 χρόνια ζωής και όταν χτίστηκαν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός. Στην Κέρκυρα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

4. Θα στηρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες με ένα ισχυρό και μόνιμο δίκτυο υποδομών.

5. Θα υπερασπίζεται το περιβάλλον και θα προάγει τη δασοπροστασία και το οικοσύστημα.

6. Θα ενισχύει τις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές και τους φορείς στην πόλη και σε όλα τα χωριά, που θα αναδεικνύει τα πολιτιστικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και δεν θα τα θεωρεί εμπόρευμα ούτε θα τα θάβει στη μιζέρια.

7. Θα προχωρά σε μείωση των δημοτικών τελών στη λαϊκή κατοικία.Διαφοροποίηση των τελών και των φόρων με κοινωνικοταξικά κριτήρια, με μείωση για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, την κατάργησή τους για τους ανέργους, ΑμΕΑ, πολύτεκνους, ενταγμένους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ κλπ). Μείωση τους στα μικρά καταστήματα, στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και ταυτόχρονη αύξηση σε μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές, μεγάλα ξενοδοχεία, αλυσίδες καταστημάτων, τράπεζες κλπ.

8. Θα φορολογεί με βάση το τζίρο και όχι τα τετραγωνικά όσο αφορά τα τραπεζοκαθίσματα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, πάντα με κριτήριο τη διασφάλιση του χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και των πεζοδρομίων.

9. Θα καταργεί κάθε είδους τέλος ή φόρο (όπως ο επιβληθείς φόρος ταφής) που αφορά τη  διαχείριση απορριμμάτων.

Η δική μας οπτική για τον Προϋπολογισμό του Δήμου ξεκινά από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ελάφρυνση του λαού. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να διπλοπληρώνουν φόρους στο Κράτος και στο Δήμο, για υπηρεσίες και έργα που δικαιούνται. Η θέση μας παίρνει υπ’ όψη τη διαφορετική ταξική θέση του καθενός αλλά και τη διαφορετική φορολογική ικανότητα που απορρέει από αυτή. Η δική μας θέση είναι άρρηκτα δεμένη με ένα διεκδικητικό πλαίσιο και με την ανάγκη για αλλαγή του συσχετισμού σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Στη βάση αυτή και με ένα τέτοιο πλαίσιο οργανώνονται οι αγώνες, γίνονται οι συγκρούσεις και οι διεκδικήσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό».