Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ η δραματική κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Παξών

Κέντρο Υγείας Παξών
01 Μαρτίου 2023 / 14:08

Εχουν απομείνει δύο γενικοί ιατροί, για να καλύψουν 31 ημέρες εφημεριών, με ιδιαίτερα μεγάλο όγκο περιστατικών ειδικά την θερινή περίοδο, με κατακλυσμό τουριστών και επισκεπτών στο νησί

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης: 
 
Σε ένα σύστημα όπου κυριαρχεί το κριτήριο του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, το δικαίωμα στην προστασία της Υγείας και της ζωής αντιμετωπίζεται σαν ανεπίτρεπτο “κόστος”. Η άθλια για τις ανάγκες του λαού κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, που η υγεία και η ζωή του λαού δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Αυτό εκφράζεται και στο νησί των Παξών αφού η κατάσταση των υπηρεσιών υγείας είναι τραγική μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

Τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας Παξών της Λάκκας και του Λογγού παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Στο Κέντρο Υγείας Παξών έχουν απομείνει και υπηρετούν δύο γενικοί ιατροί, για να καλύψουν 31 ημέρες εφημεριών, με ιδιαίτερα μεγάλο όγκο περιστατικών ειδικά την θερινή περίοδο, με κατακλυσμό τουριστών και επισκεπτών στο νησί.

Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για το νησί, εάν ένας από τους δύο λείπει, πχ λόγω ασθένειας ή άδειας και ο δεύτερος χρειαστεί να συνοδεύσει διακομιδή με βαρύ περιστατικό. Μέχρι την επιστροφή του, λόγω των δρομολογίων, θα περάσουν 10-12 ώρες και στο διάστημα αυτό δεν υπάρχει γιατρός σε ολόκληρο το νησί.
Από το Σεπτέμβρη του 2022, οι γιατροί έχουν φτάσει στα όρια της εξουθένωσης λόγω της υπερκόπωσης και της δυσκολίας της αντιμετώπισης βαριών περιστατικών.

Το καλοκαίρι πραγματοποιούν 15-16 εφημερίες ο καθένας, ενώ ο καθημερινός συνωστισμός στο Κέντρο Υγείας, ντόπιων και επισκεπτών, δημιουργεί εντάσεις και δίκαιη αγανάκτηση. Αν υπάρξει περιστατικό που ο ασθενής δεν μπορεί να προσέλθει στο Κέντρο Υγείας και απαιτείται η άμεση μετάβαση του γιατρού, το Κέντρο Υγείας σταματά να εξυπηρετεί και μένουν οι ασθενείς σε αναμονή.

Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχει υπηρεσία ΕΚΑΒ στους Παξούς, οι ίδιοι οι γιατροί είναι επιφορτισμένοι και με το καθήκον τήρησης και οργάνωσης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων για τις πολλαπλές ανάγκες περισυλλογής και μεταφοράς τραυματιών και ασθενών προς το Κέντρο Υγείας Παξών.

Αυτή είναι η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας σε ένα νησί που διαφημίζεται ως ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Φαίνεται εξόφθαλμα το θαύμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που αδιαφορεί ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι οι ανάγκες της Υγείας και της περίθαλψης.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει ώστε να στελεχωθούν πλήρως με το αναγκαίο μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό οι δομές υγείας στους Παξούς;