Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Γίνονται όλα χειροκίνητα», καταγγέλλει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών

Τέμπη
01 Μαρτίου 2023 / 11:32

«Είμαστε στο manual σε όλη τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη»

ΛΑΡΙΣΑ. Σε σοβαρές καταγγελίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προχώρησε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας, ο οποίος ανέφερε ότι στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν λειτουργούν ούτε τα φωτοσήματα, ούτε οι ενδείξεις, ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας.«Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, χειροκίνητα. Είμαστε στο manual (χειροκίνητο) σε όλη τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη», κατήγγειλε στην ΕΡΤ ο κ. Γενηδούνιας.

Και συμπλήρωσε: «Δεν λειτουργούν ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν, ούτε τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπανε την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους».


Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ

Την έλλειψη συγχρόνων συστημάτων GPS από τα τρένα καταγγέλλει ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, με αφορμή την πολύνεκρη τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. 

«Είναι διαχρονικό το έγκλημα με τα σιδηροδρομικά έργα. Να θυμίσω ότι από το 1995 αγωνίζεται η χώρα μας να φτάσει ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, μέχρι δηλαδή 200χλμ, όταν σε άλλες χώρες παλεύουν για 500. Με μια διπλή γραμμή, άξονα ΠΑΘΕ, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, ενώ τα σύγχρονα συστήματα GPS δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα, δεν λειτουργούν», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.